La ZBE entrarà en funcionament l’1 de juliol, serà de dilluns a divendres no festius de 7 a 20 hores, i s’aplicarà simultàniament a diferents ciutats de del delta. Les restriccions per als vehicles més contaminants afectaran gran part dels nuclis urbans, però es contemplen diferents exempcions per a determinats vehicles i autoritzacions de fins a 24 dies l’any

El darrer Ple municipal de Gavà ja ha donat llum verda a la implementació de la Zona de Baixes Emissions a la ciutat, amb l’aprovació inicial de l’ordenança reguladora; malgrat no ser una ciutat de més de 50.000 habitants, com si que ho son les del seu entorn.

Gavà s’incorporarà així a la nova Zona de Baixes Emissions Metròpolis Barcelona. Ho farà l’1 de juliol, de manera simultània a altres ciutats del seu entorn, com ara Viladecans, Sant Boi i El Prat, i sota la coordinació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Les restriccions i exempcions seran comunes.

Els vehicles que no disposin d’etiqueta ambiental no podran circular per la pràctica totalitat dels nuclis urbans entre les 7 i les 20 h de dilluns a divendres.

Les sancions per incompliment no es començaran a aplicar fins a l’1 de setembre a turismes i motocicletes, i a partir de gener de 2025 a furgonetes, camions i autocars.

Per què?

La millora de la qualitat de l’aire i, per tant, vetllar per la salut de la ciutadania és una línia fonamental de la política municipal. Un dels diferents instruments per fer-ho és la implantació de la Zona de Baixes Emissions, que té un abast general i d’obligat compliment a l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

La Llei 7/2021 de Canvi Climàtic i Transició Energètica obliga a desplegar la ZBE als municipis de més de 50.000 habitants, o de més de 20.000 si es troben en una Zona de Protecció Especial de l’ambient atmosfèric pel contaminant NO2 i per les PM10, com és el cas de les ciutats deltaiques.

L’Ajuntament de Gavà ja ha emès un comunicat explicant que “aquesta normativa està en línia amb el compromís de Gavà d’avançar en la reducció de les emissions i del soroll, potenciar una mobilitat més sostenible i promoure uns espais urbans segurs i de qualitat. Un compromís recollit enl’Agenda Urbana Gavà 2030, així com en els Pla d’acció per l’Energia Sostenible i el Clima i el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Gavà“.

La ZBE de la metròpoli de Barcelona té l’objectiu de reduir en un 15% les emissions de NO2, i un 6% les de CO2, cosa que ha de contribuir a millorar la salut de tothom, sobretot dels col·lectius més vulnerables: les persones grans o amb malalties cròniques, els infants i les dones embarassades.

Exempcions i autoritzacions

Els vehicles sense etiqueta ambiental podran acollir-se a permisos puntals opermanents sempre que compleixen amb certs requisits.

Exempcions

– Vehicles dedicats al transport de persones amb malalties que els condicionen l’ús del transport públic.

– Vehicles destinats al transport de persones amb mobilitat reduïda, tant particulars com de transport col·lectiu.

– Serveis d’emergència i essencials que prestin serveis mèdics, serveis funeraris, bombers, protecció civil o policia i cossos i forces de seguretat de l’Estat.

Autoritzacions

– Accés esporàdic. Els vehicles de Catalunya i la resta de l’Estat als quals no correspon el distintiu ambiental de la DGT, inclosos els vehicles històrics i els clàssics. Les autoritzacions són diàries i se’n poden demanar 24 l’any.

– Vehicles dedicats al transport de persones que han de fer tractaments mèdics de manera periòdica. L’autorització es manté mentre duri el tractament.

– Vehicles especials que presten un servei o activitat singular. Es poden trobar a l’ordenança municipal corresponent (p. ex. vehicles d’autoescola, portacontenidors, cisterna, blindats, camions gàbia, dúmper, etc.). L’autorització té una durada anual.

– Vehicles que presten servei en una activitat singular amb autorització municipal (p. ex. mudança o rodatge). L’autorització es manté mentre duri l’activitat.

– Vehicles que fan proves dinàmiques als tallers mecànics. L’autorització es manté mentre el vehicle sigui al taller.

– Vehicles de persones que acreditin uns ingressos econòmics anuals inferiors a 2 vegades l’IPREM, incrementat segons el nombre de membres de la unitat familiar. L’autorització té una vigència d’un any i és renovable.

– Vehicles dedicats a l’activitat professional, als titulars dels quals els falten com a màxim 5 anys per arribar a la jubilació i que estiguin cotitzant a la Seguretat Social o un règim alternatiu. L’autorització té una durada d’un any i és renovable.

– Vehicles que se substituiran per un de nou. Cal acreditar la compra d’un vehicle que compleixi els requisits ambientals. Es poden obtenir autoritzacions fins al lliurament del vehicle nou i durant un període màxim de 18 mesos.

– Vehicles amb matrícula estrangera que no compleixen els requisits ambientals. Les autoritzacions són d’un dia i se’n poden demanar 24 l’any.

– Vehicles amb matrícula estrangera que sí que compleixen els requisits ambientals. Poden tenir una autorització de llarga durada.

Per acollir-se a les exempcions o autoritzacions caldrà registrar-se prèviament a la pàgina web zbe.amb.cat i indicar el motiu corresponent.

L’AMB també posa a disposició de la ciutadania el telèfon 93 0333555 (de dilluns a divendres de 8 a 20h) per atendre els dubtes que puguin sorgir.

Font: Ajuntament de Gavà

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here