El 15è Congrés del PSC, celebrat aquest cap de setmana al Palau de Congressos de Barcelona, ha elegit Salvador Illa, per aclamació, com a cap de llista per a les eleccions del 12 de maig i com a primer secretari del partit.

La incidència de la Federació del Baix Llobregat ha estat com sempre molt elevada. L’alcaldessa de Sant Boi de Llobregat i Presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret (a la fotografia), passa a ser la número dos indiscutible del partit ostentant la vicesecretaria primera: és molt significatiu que fins ara hi havia cinc vicesecretaris primers i que ara Moret ho serà en solitari. Des de diversos sectors en veu en aquest fet, la indicació que Moret està destinada a substituir Illa al front del partit. La successió no es preveu com a propera però hi ha dos fets que la podrien avançar: que Illa no aconsegueixi tampoc aquesta vegada arribar a la Presidència de la Generalitat i els atacs que previsiblement rebrà de la dreta i l’extrema dreta per intentar relacionar-lo amb el cas Koldo de corrupció durant el seu mandat com a Ministre de Sanitat.

Un altre dirigent destacat del Baix Llobregat, el veterà alcalde de Cornellà, Antonio Balmón, que juga un paper clau en la política catalana a través de la vicepresidència executiva de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i per la seva relació amb importants poders econòmics, perd pes per l’ascens de Moret i de Núria Parló, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, nomenada portaveu del partit, però continua a la comissió executiva al front de l’àrea d’Acció Institucional.

Altres membres baixllobregatins de la comissió executiva són Joaquín Fernández, ex regidor de Corbera de Llobregat, i viceprimer secretari de la Federació del Baix Llobregat, que compartirà la secretaria d’Organització, Acció electoral i Política Municipal amb José Luís Jimeno. La diputada de la comarca al Congrés, Sònia Guerra, també de Sant Boi com Moret, dirigirà l’àrea de Polítiques Feministes.

El Congrés socialista ha definit una política basada en el desplegament de l’Estatut de 2006, en l’aposta pel trilingüisme en l’ensenyament, una proposta que diversos comentaristes han considerat inspirada en la que defensava Ciutadans, i un finançament de Catalunya sense privilegis en relació a d’altres comunitats autònomes.

Fotografia: CCMA

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here