S’ha aclarit la incògnita: passat el migdia d’aquest dissabte, 16 de març, es feien públics els resultats de la consulta que l’ANC ha celebrat fins el passat divendres: sobre 7.599 vots, només 98 han decantat la balança cap la negativa a que l’organització independentista impulsi una Llista Cívica en les properes eleccions del 12 de maig. El No ha obtingut el 49’45 % (3.758 vots), el Sí, el 48’16 % (3.360 vots ) i hi ha hagut també 181 vots en blanc ( el 2’38%).

Els resultats indiquen una divisió gairebé per la meitat dels socis i sòcies de l’ANC que és el reflex d’una campanya molt dura i farcida de desqualificacions. Destacats dirigents històrics de l’ANC del Baix Llobregat, com Jaume Marfany o Pere Pugés, havien demanat el vot negatiu. La presidenta de l’entitat, Dolors Feliu, ha assegurat, en un missatge carregat de misteri, que es tractava “d’un No, per ara”.

I ara què?

La consulta ha estat seguida de ben a prop per ERC, Junts i la CUP que veuen amb preocupació la divisió del vot independentista davant la propera contesa electoral. De fet, diversos comentaristes han destacat que un dels motius que ha portat al president Aragonès a convocar eleccions anticipades ha estat, d’una banda, dificultar la candidatura de Carles Puigdemont per Junts, i, d’una altra, posar les coses difícils a l’ANC i a Alhora.

El vot negatiu no canvia massa el panorama perquè era gairebé impossible que l’ANC pogués aconseguir en el poc marge legal que queda bastir una candidatura que no fos un partit polític, atès que havia de recollir una gran quantitat de signatures per tirar endavant. En canvi, Alhora, el projecte de Clara Ponsatí i Jordi Graupera ja ha estat legalitzat pel Ministeri de l’Interior com a partit. No es descarta que bona part dels impulsors de la Llista Cívica rebutjada intentin negociar amb Ponsatí i Graupera, ja que una candidatura conjunta tindria possibilitats d’entrar al Parlament. Qui tira endavant sense entrebancs és l’alcaldessa d’extrema dreta de Ripoll, Silvia Orriols, que es presentarà a les eleccions amb Aliança Catalana intentant seduir els independentistes més conservadors i xenòfobs

Fotografia: ANC

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here