L’etapa entre Altafulla i Viladecans es va acabar decidint en una arribada multitudinària que va guanyar Laurence, malgrat que Pogačar va aconseguir mantenir el seu lideratge a la general. Tant l’Ajuntament de la ciutat com Viladecans The Style Outlets, co-organitzadors de l’arribada de la cursa, han valorat molt positivament el resultat dels esforços esmerçats en aquesta meta de la 5a etapa de La Volta, a la que també va asssistir el president de la Generalitat, Pere Aragonès

Un esdeveniment esportiu d’alt nivell

El vigent campió mundial sub23, Axel Laurance (Deceuninck-Alpecin) va ser el guanyador d’aquesta cinquena etapa de la Volta a Catalunya 2024, una jornada rapidíssima de 167,3 quilòmetres disputada entre Altafulla i Viladecans The Style Outlets.

L’etapa va donar peu a una intensa lluita per la victòria durant tota la jornada, finalment resolta en favor del jove francès, de tan sols 22 anys, que va ser capaç de superar a Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost), el vencedor de la jornada anterior, i al seu compatriota Bryan Coquard (Cofidis).

De la Costa Daurada al Baix Llobregat, la cinquena etapa de la 103a edició de la Volta Ciclista a Catalunya prometia una jornada nerviosa amb una intensa lluita per l’escapada, com així va ser. Una etapa rapidíssima, en què els ciclistes van completar el traçat a prop dels 46,5 km/h malgrat les complicacions d’un recorregut que superava alguns dels terrenys més trencacames del Penedès i el Baix Llobregat, amb el protagonisme de dos ports de 2a categoria: el Coll de les Ventoses i l’Alt de la Creu d’Aragall.

Al pas pel primer dels ports, cap escapada havia estat capaç de consolidar-se, donada l’empenta del pilot, que va neutralitzar un primer grup potent que s’havia destacat, amb noms importants com Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) o Attila Valter (Visma-Lease a Bike). No va ser fins a la segona meitat de l’etapa en què es va destacar un grup de sis ciclistes que va arribar destacat al peu de l’última dificultat de la jornada, l’Alt de la Creu d’Aragall, que es coronava a 30 quilòmetres de l’arribada.

El jove alemany Georg Steinhauser (EF Education-EasyPost) i el navarrès Oscar Rodríguez (Ineos Grenadiers), designats per votació popular com els ciclistes més combatius de la jornada, van ser els més resistents del grup, arribant a coronar el port amb uns segons d’avantatge sobre un pilot cada cop més reduït on treballaven equips com Cofidis o Alpecin-Deceuninck, que confiaven en els seus homes ràpids per disputar la victòria a l’arribada a l’outlet de Viladecans.

Finalment, res va poder evitar l’esprint a l’arribada a la ciutat del Baix Llobregat, on el vigent campió del món sub23, que ja havia lluitat per la victòria en les arribades de Sant Feliu de Guíxols i Lleida, va ser el més ràpid per alçar-se amb la victòria per davant del neerlandès Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost), el vencedor de la jornada anterior, i al seu compatriota Bryan Coquard (Cofidis).

Després de dues jornades sense canvis a la general, Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) està defensant avui el seu liderat a la classificació general de la Volta a Catalunya a la seva sisena etapa, una explosiva cursa de 154,7 quilòmetres entre Berga i el santuari de Queralt en què es pujaran cinc ports que mostraran tot el potencial ciclista de la comarca del Berguedà, destacant-hi l’estrena en competició del temut Coll de Pradell.

Valoracions molt positives de l’organització

L’Ajuntament de Viladecans va apostar per ser part important de la cursa, que va valorar com una oportunitat per a la projecció de la localitat baixllobregatina com a ciutat esportiva i saludable i va comptar amb la col·laboració del centre comercial Viladecans The Style Outlets per fer realitat aquesta arribada a la ciutat.

Les sensacions van ser molt bones i la ciutat va ser una festa que la ciutadania va poder gaudir plenament. Les positives valoracions de l’esdeveniment, per part de l’Ajuntament i de l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, s’han fet públiques a la xarxa social X (antic Twitter):

Per la seva banda, en declaracions aquest divendres a elBaix.cat, Maria Jesús Montesinos, gerent de Viladecans The Style Outlets, va assegurar que “ens fa molt feliços haver tingut l’oportunitat de col·laborar amb l’Ajuntament perquè, per primera vegada, Viladecans fos meta d’etapa de La Volta. Per això, avui vivim amb molta il·lusió i expectació aquest esdeveniment únic, que és seguit internacionalment per milions de persones, i que situa Viladecans i el seu entorn al centre d’atenció del món del ciclisme”.

Il.lm Sr. Carles Ruiz, alcalde de Viladecans i Maria Jesús Montesinos, gerent de Viladecans The Style Outlets. 

Montesinos també va explicar que la participació a La Volta de Viladecans The Style Outlets, “s’alinea perfectament amb els nostres objectius i valors: aportar valor, dinamitzar el municipi de Viladecans i la seva comarca, així com el nostre compromís amb l’esport i els valors que encarna -com l’esforç, la perseverança i el treball en equip-, i el foment d’un estil de vida saludable”.

La política irromp a La Volta després de la convocatòria d’eleccions

Pere Aragonès va assegurar ahir que la seva continuïtat com a president de la Generalitat és la millor garantia perquè la taula de diàleg amb el govern espanyol avanci amb més força. En una atenció als mitjans a Viladecans, on va assistir al final de la cinquena etapa de la Volta a Catalunya, Aragonès va assegurar que ERC és qui millor preparada està per defensar els interessos dels catalans, per davant del “delegat de la Moncloa”, en referència a Salvador Illa (PSC), i de Junts.

El president va mantenir la negativa a configurar una llista conjunta, tot recordant que el “no” als pressupostos dels de Carles Puigdemont ha dut a l’avançament de les eleccions al Parlament, previstes inicialment per principis de 2025.

Aragonès va destacar que el 12 de maig Catalunya “es juga” qui representa els seus interessos a la taula de negociació, tot destacant la importància de tenir-hi algú al capdavant que hi hagi cregut des d’un inici: “La meva continuïtat com a president de la Generalitat és la millor garantia perquè la taula segueixi amb més força”, va dir.

En aquest sentit, va considerar que cal seguir treballant les línies obertes fins ara amb el govern espanyol. “Som els que més ben preparats estem per defensar Catalunya en la taula”, va afegir.

Sobre la proposta de concórrer en una llista unitària el 12-M que va fer Carles Puigdemont dijous, Aragonès va respondre ras i curt. “Recordar simplement que avui som davant d’unes eleccions anticipades perquè el Parlament i Junts va votar en contra del pressupost més alt de la història de Catalunya en educació, sanitat, i llengua i cultura catalanes”, va remarcar.

El president també va lamentar que Salvador Illa hagi dit recentment que era un privilegi que Catalunya pugui recaptar els seus impostos: “Els hospitals, l’economia productiva i els recursos per als municipis no ho són, i no entenc com els socialistes defensen concerts econòmics a Euskadi i Navarra i no ho fan a Catalunya”, va retreure.

Font: ACN, La Volta a Catalunya, Ajuntament de Vildecans, Dequatro Comunicació 

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here