La matinada d’aquest dissabte al diumenge, els rellotges s’avancen una hora, d’aquesta manera a les dues de la matinada passaran a ser les tres

Aquesta és una mesura europea aplicada a una vuitantena de països del món, que ha estat objecte de debat.

Finalment, la decisió sobre la derogació o modificació de la directiva que marca el canvi horari ha quedat congelada per manca de voluntat política dels Estats membres de la Unió Europea, de manera que no es preveu que a curt termini es pugui suprimir.

Tenen sobre la taula el dilema de si s’aboleixen els canvis d’hora i, si és així, quin horari es fixarà per a casa nostra, el d’hivern o el de primavera.

Per què es canvia l’hora al març?

Cada any, tant al març com octubre, s’obre un debat sobre el canvi horari, ja que hi ha persones que no ho veuen necessari al nostre país, sobretot, fent al·lusió a l’horari d’hivern, en el qual anit massa aviat.

L’hora es canvia dues vegades a l’any amb l’objectiu d’ajustar les hores de llum solar a la jornada laboral general per a, d’aquesta manera, estalviar energia i gastar menys llum en l’àmbit públic.

No obstant això, en els últims anys, més països europeus s’han unit al canvi horari, però no per l’estalvi energètic, sinó per la necessitat de sincronitzar els horaris amb països veïns, tal com es comenta en esmentat article publicat en l’Anuari de l’Observatori Astronòmic de Madrid per a l’any 2013 (IGN).

Aquests dos canvis horaris venen reflectits en la Directiva 2000/84/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 19 de gener de 2001, on s’estableix que el període de l’hora d’estiu acabarà en tots els Estats membres a la 1 de la matinada, hora universal, de l’últim diumenge d’octubre.

Més hores de sol

D’aquesta manera es preveu que l’hora de sortida i posta de sol arribin més tard que ara. Així, el sol marxava a principis de març abans de les 19 hores, i amb el canvi d’hora la posta de sol serà ja passades les 20 hores. Guanyarem molta llum solar a les tardes.

Recomanacions davant el canvi d’hora

• Rebre el màxim de llum natural al matí.

• Desplaçar els horaris de menjar i son de manera progressiva, uns 15 minuts diaris, especialment en nens, per fer l’adaptació més suau.

• Procurar fer pautes d’exercici físic, en la mesura que es pugui, cada dia a la mateixa hora.

• De manera habitual, es recomana mantenir horaris regulars de llevar-se, anar a dormir i menjar per ajudar a regularitzar el ritme del rellotge intern i afavorir el son.

• Evitar sempre aparells electrònics abans d’anar a dormir, especialment aquests dies per no endarrerir encara més l’hora per poder conciliar el son.

Font: Ajunament de Gavà (elBruguers)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here