El proper dia 12 de maig es celebren eleccions anticipades al Parlament de Catalunya. De mica en mica s’han anat coneixent les llistes que presenten els diferents partits i els llocs que ocuparan els primers candidats o candidates del Baix Llobregat en cada una d’elles. Comuns-Sumar, PP i CUP són els que tenen els candidats comarcals situats més amunt, en el número 2. El PSC també té la seva candidata en un lloc destacat, el 4. En canvi, ERC (11) i Junts (12) els han relegat a llocs més secundaris, però també en posicions de sortida.

Comuns-Sumar: 2. Lluís Mijoler

Tal com ja va informar elBaix.cat, els Comuns-Sumar, han situat l’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, en el número dos, immediatament després de la cap de llista Jessica Albiach. Mijoler, que va guanyar les eleccions municipals a la seva ciutat el 2019, substituint l’emblemàtic alcalde Lluís Tejedor, i també les del 2023, va seguit de l’advocat independent, Andrés García Berrio, directiu d’Irídia i defensor dels drets humans. Segons els Comuns, l’aposta per Mijoler vol simbolitzar la lluita per un altre model de país, exemplificada en l’oposició a projectes com l’ampliació de l’aeroport del Prat o el macrocasino Hard Rock.

PP: 2. Manu Reyes

ElBaix.cat també va informar fa uns dies que la pugna interna per veure qui encapçalava la llista del PP s’havia decantat finalment a favor del tarragoní Alejandro Fernández. L’alcalde de Castelldefels, Manuel Reyes, que va guanyar les eleccions del 28 de maig al seu municipi, ocuparà el segon lloc de la candidatura. Reyes és president provincial del partit a Barcelona i és un dels dos alcaldes destacats que té el PP a Catalunya, al costat de Xavier García Albiol a Badalona. No és descarta que a mig termini Núñez Feijóo no el situï com a màxim dirigent del partit a Catalunya en substitució de Fernández.

CUP: 2. Laure Vega

La santboiana Laure Vega serà la segona de la llista de la CUP després de perdre les eleccions primàries per escollir cap de llista enfront de la tarragonina Laia Estrada. Vega ha estat tres mesos diputada al Parlament en substitució de qui fou cap de llista l’any 2021, Dolors Sabaté, que va presentar la dimissió. Vega va ser cap de llista de Guanyem-CUP a Sant Boi l’any 2019 i  segona de la CUP  l’any 2023, però en cap de les dues ocasions va aconseguir entrar a l’Ajuntament després d’obtenir menys del 3 % dels vots. A les darreres eleccions generals del 23 de juliol anava segona de la llista per Barcelona però la CUP es va quedar fora del Congrés.

PSC: 4. Esther Niubó

La regidora de Castelldefels, Esther Niubó (a la fotografia), ocupa el quart lloc de la candidatura del PSC per Barcelona, després del cap de llista, Salvador Illa, de la portaveu parlamentària Alícia Romero, i de Ramon Espadaler, d’Units per Avançar, el partit hereu de la Unió Democràtica de Catalunya, que amb Josep Antoni Duran i Lleida al capdavant, va formar part de Convergència i Unió durant molts anys. Niubó ha substituït com a portaveu socialista a l’Ajuntament de Castelldefels, l’antiga alcaldessa María Miranda, que va presentar la dimissió després de perdre les eleccions del 28 de maig. Niubó ja ha estat diputada durant aquesta legislatura.

ERC: 11. Jordi Albert

La candidatura d’ERC anirà encapçalada per l’actual president de la Generalitat, Pere Aragonès, seguit de Laura Vilagrà i Josep Maria Jové. Tot i que són pocs els consellers i conselleres republicans que van a les llistes, la inclusió alguns d’ells a la de Barcelona provoca que el primer candidat territorial aparegui en el número 11. Es tracta de l’actual diputat Jordi Albert, de Sant Andreu de la Barca, que tal com va informar elBaix.cat va ser elegit pel congrés de l’organització del Baix Llobregat i L’Hospitalet. ElBaix.cat també s’ha fet ressò de la decisió de l’escriptora  baixllobregatina Jenn Díaz, de no repetir com a diputada d’ERC.

Junts+Puigdemont: 12. Mercè Esteve

Carles Puigdemont encapçalarà la llista de Junts, que ara incorpora el nom del candidat a la presidència a la denominació de la candidatura que ell ha decidit. L’empresària Anna Navarro, alta directiva del Silicon Valley, serà la número 2 seguida de l’exconseller Josep Rull i de l’actual presidenta del Parlament, Anna Erra. La primera candidata del Baix Llobregat no apareix fins el número 12: es tracta de l’actual alcaldessa de Begues, Mercè Esteve. És alcaldessa des del 2011 i diputada al Parlament des del 2021.

El Baix Llobregat incrementarà el seu pes al Parlament

Si no es produeix un terratrèmol polític els sis candidats i candidates de la comarca tenen, prenent com a referència els resultats de les eleccions del 2021, garantida la seva presència al Parlament. Aquest fet suposarà un increment de la influència del Baix Llobregat al Parlament, que es pot veure incrementada per l’elecció d’altres candidats que vagin en altres llocs menys destacats de la llista.

Castelldefels, capital política de la comarca?

Cal assenyalar que Castelldefels passarà a ser el municipi del Baix Llobregat amb més presència a les institucions parlamentàries. A la socialista Esther Niubó, actual diputada al Parlament, s’afegirà l’alcalde Manu Reyes, del PP. I la portaveu de Movem Castelldefels, l’exalcaldessa Candela López, és ja diputada al Congrés pels Comuns.

Fotografia: PSC

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here