Ja es coneixen totes les candidatures que es presentaran a les eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig. ElBaix.cat ja ha informat sobre les tres llistes independentistes que tenen representació parlamentària en l’actualitat, ERC, Junts+Puigdemont per Catalunya i CUP, i sobre quins són els candidats i candidates del Baix Llobregat millor situats: Jordi Albert (ERC), de Sant Andreu de la Barca, Mercè Esteve (Junts), de Begues, i Laure Vega (CUP), de Sant Boi de Llobregat .

Però el 12 de maig la gent que vagi a votar es trobarà amb les paperetes de tres candidatures independentistes més, que han aconseguit les 6.000 signatures que la legislació exigeix als partits sense representació parlamentària.

Alhora

D’una banda, Alhora, té com a cap de llista l’encara eurodiputada de Junts, Clara Ponsatí, seguida de qui fou candidat de Primàries, el filòsof Jordi Graupera. Aquesta candidatura es mostra molt crítica amb els partits independentistes tradicionals, ERC, Junts i CUP, i busca recollir el descontentament del sector independentista decebut en com va acabar el procés. Diversos analistes preveuen que restarà vots a ERC i Junts, però especialment a la CUP, que fins ara havia aglutinat el vot més “emprenyat” amb la situació. Alhora ha incorporat noms coneguts com l’actor Joel Joan (a la fotografia), que ocupa el número 10, i que en les darreres eleccions municipals va tancar la llista de Junts a Altafulla. També ha fitxat personalitats  del món de la cultura com els escriptors Miquel de Palol i Carlota Gurt, que tancaran la llista de la circumscripció de Barcelona, el poeta Narcís Comadira, el músic Roger Mas o la periodista Flora Saura.

Aliança Catalana i FNC

Dues candidatures independentistes d’extrema dreta també concorreran el 12 de maig. La que té més possibilitats és la que encapçala per Girona, l’alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, amb un discurs que defensa alhora la independència per la via unilateral i l’aplicació de polítiques clarament xenòfobes i etnicistes contra les persones migrants. Un dels ideòlegs del partit és l’historiador i admirador de Donald Trump, Jordi Aragonès, cosí del president de la Generalitat, Pere Aragonès. Aliança Catalana ha estat capaç de reunir 10.000 signatures de suport. L’altra llista és la del Front Nacional de Catalunya, que manlleva les sigles històriques del FNC que va tenir una forta presència en la lluita contra el franquisme al Baix Llobregat, amb personalitats com qui l’any 1979 fou alcalde de Sant Just Desvern, Antoni Malaret. L’actual FNC no té res a veure amb aquell Front Nacional de Catalunya i ara practica un discurs similar al d’Aliança Catalana; de fet, Sílvia Orriols havia militat en aquest nou FNC

Solidaritat per la Independència es queda sense candidatura .

Qui no ha aconseguit arribar a les 6.000 signatures, és el partit Solidaritat per la Independència. Un dels seus dirigents, l’exdiputat Uriel Bertran, va ser un dels promotors que l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) presentés una Llista Cívica a les eleccions, opció que fou derrotada pels socis i sòcies de l’entitat, amb una actitud clarament contrària a la iniciativa per part de dirigents històrics de l’ANC al Baix Llobregat com Jaume Marfany o Pere Pugés.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here