Aquest diumenge, 14 d’abril, es commemora el 93è aniversari de la proclamació de la Segona República.

Diversos ajuntaments i partits polítics del Baix Llobregat han organitzar actes per recordar la data en què l’arribada de la República va obrir una etapa d’esperances i transformacions que el cop d’estat del general Franco del 18 de juliol de 1936 va voler tallar provocant una cruel guerra i una llarga dictadura.

Una de les experiències més originals de record de la República la trobem, sens dubte, a Molins de Rei: el grup Molins En Comú Podem ha fet pública una imatge (a la fotografia)  en la que al costat d’una dona amb una criatura i del lema “93 Aniversari: II República” es pot veure l’escut de la vila sense corona i el títol “Molins de Llobregat sense rei”. També reprodueix un bitllet de Molins de Llobregat, que és el nom que va adoptar el municipi durant una etapa de la segona República.

A Sant Boi de Llobregat, està tenint lloc la IX Setmana republicana, amb un seguit d’actes organitzats per diversos partits entre els que hi ha el PSC, ERC i els Comuns. El passat 10 d’abril el catedràtic de Ciència Política Joan Antón Mellón va parlar sobre “La Primera República, la gran oblidada”, el dia 12 es va inaugurar l’exposició “República: valors republicans, valors de futur”, de CCOO, amb una intervenció a càrrec del sindicalista, Carles Martínez Riba, i aquest mateix diumenge, a dos quarts de 12, es fa l’ofrena floral davant el monument de la Rambla Rafael Casanova.

A la capital de la comarca, Sant Feliu de Llobregat, a les 12 del migdia d’aquest diumenge, a la Plaça Lluís Companys, davant el bust de la República, recuperat pel primer consistori democràtic després del franquisme encapçalat per l’alcalde del PSUC, Francesc Baltasar, es fa l’acte institucional i una ofrena floral. L’alumnat de l’Escola Municipal de Música interpretarà l’Himne de Riego i els Segadors. ERC ha lliurat aquest dissabte el Memorial Josep Gaspà a títol pòstum al ceramista Ramon Puiggròs. Els Comuns organitzen un vermut el mateix diumenge després de l’ofrena floral.

Fotografia: Molins En Comú Podem

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here