Del 25 d’abril al 5 de maig, emmarcat al Temps d’Espàrrecs, Gavà viurà de nou el GastroGavà, organitzada per l’Ajuntament de Gavà i produïda per l’Associació de Gastronomia i Turisme, amb el doble format dels darrers anys: directament als restaurants participants (a la carta), del 25 d’abril al 5 de maig, i a l’espai gastronòmic de la Fira, el cap de setmana del 3, 4 i 5 de maig

De la mà de 23 restauradors locals, la mostra gastronòmica del Temps d’Espàrrecs, GastroGavà, espera superar les 24.000 degustacions de la passada edició. El GastroGavà a la Fira amplia l’espai de degustació a la plaça Jaume Balmes per poder assaborir les millors tapes amb l’espàrrec de Gavà, el 3, 4 i 5 de maig, amb unes propostes gastronòmiques maridades amb Magna · Mahou San Miguel.

Tot això, regat amb la millor selecció vinícola de dos cellers de la ciutat i amb actuacions de Djs per crear un ambient únic. En aquest mateix espai, xefs destacats també faran parada al Gastrogavà a la Fira amb els showcookings: serà el dissabte 4 de maig a les 12 h i a les 18.30 h, aquest últim amb els guanyadors del concurs d’Escola Hosteleria Sant Feliu i, el diumenge 5 a les 12 h, per primera vegada en la història del GastroGavà i en format mediàtic, amb un xef Estrella Michelin, sota el paraigüa dels Premis Josep Lladonosa, patrocinats, entre d’altres, per Mahou San Miguel, per la seva aposta per la gastronomia de qualitat i la formació.

Per la seva banda, del 25 d’abril al 5 de maig, també funcionarà el GastroGavà a la Carta, la ruta per degustar platets i plats directament als restaurants participants. Una de les novetats de l’edició anterior, torna a repetir-se: s’organitzaran tres tallers de gastronomia als restaurants (Mise en Place, Kilómetro Rojo i Tasta’mm), amb els millors consells per cuinar l’espàrrec blanc i treure’n el màxim profit.

91 anys de Fira a la ciutat

La festa més gran dedicada a l’espàrrec blanc de Gavà, implicarà de nou a molts sectors de la ciutat: pagesia, gastronomia, restauració, comerços, comunitat educativa, entitats socials, culturals i esportives i  mercats municipals. 69 edicions i 92 anys des de la primera Fira, el 1932, que han fet evolucionar la celebració amb l’ampliació d’activitats perquè tothom participi de la festa, i alhora respectant sempre el seu caire tradicional.

Serà el primer cap de setmana de juny quan tornin, per tant, la mostra agrícola, amb les espectaculars paneres de verdures i llavors, la mostra d’entitats per servir d’aparador a les associacions de la ciutat i el Mercat de Pagès, la mostra comercial, artesanal, d’automoció i el GastroGavà a la Fira.

L’Espàrrec Blanc de Gavà, un producte únic

Hi ha productes tan arrelats a la terra que acaben representant tot un territori: la varietat d’Espàrrec blanc de Gavà n’és un exemple. No només és un producte de proximitat, sinó un símbol dels seus vilatans i la seva gastronomia.

El Baix Llobregat és l’única zona de Catalunya on es fa aquesta hortalissa a causa de les particulars característiques del sòl que necessita, arenosa i poc compacte, i del clima –calorós durant els mesos de collita–. A Gavà, l’extensió de sorra és bastant gran: les condicions del terreny són, per tant, ideals i els agricultors ho van saber aprofitar als anys trenta del s. XX i fer un cultiu amb potencial econòmic.

De mida mitjana i de textura fibrosa, es caracteritza pel sabor agradablement amarg al paladar: és molt valorat pels xefs tant de la mateixa ciutat de Gavà, com de Catalunya, que omplen les seves cuines d’Espàrrecs de Gavà en temporada.

Proximitat i sostenibilitat

GastroGavà vol reivindicar la qualitat dels productes del territori agrícola que Barcelona té més a prop, apostant pel producte local i la conservació del territori i fomentant l’economia local, en un gran espai gastronòmic on s’oferirà bon menjar, saludable i sostenible.

També hi ha un compromís per minimitzar els residus i l’economia social.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here