Les plataformes Stop Creuers, Aturem Hard Rock i Zeroport han fet un “crit d’alerta” en l’arrancada de la campanya del 12 de maig: “Aquestes han de ser unes eleccions climàtiques”. Denuncien el turisme massiu, exigeixen aturar macroprojectes i presenten un pla per reduir els creuers al port de Barcelona

En una roda de premsa, les entitats han advertit que els preocupen les propostes dels tres partits capdavanters que segons les enquestes poden esdevenir els més votats a les properes eleccions catalanes: PSC, ERC i Junts. Els han instat a “no tapar” la sequera i el canvi climàtic, el principal problema dels catalans segons el CEO.

Les plataformes els exigeixen retirar els macroprojectes i ampliacions d’infraestructures per atraure turistes i han assegurat que “el vot és una eina per dir stop a tot això”.

També han llançat una proposta: tancar tres terminals del Port de Barcelona aprofitant que aviat se n’acaben les concessions.

Així, les entitats presenten un pla per reduir la capacitat operativa dels creuers del Port de Barcelona, consistent en la finalització anticipada de les concessions de les terminals de creuers A, B i C del moll Adossat del Port de Barcelona entre el 2025 i el 2027, ja que aquestes terminals tenen molt proper el final de la seva concessió.

El cost de la cancel·lació anticipada podria assumir-se perfectament entre les diferents administracions implicades i a través de la taxa turística i del recàrrec municipal d’aquesta. Proposen també la recuperació dels espais d’aquestes terminals per a usos públics i socials, per tal de restablir l’esperit de moll públic i obert a tothom.

Per anar més enllà d’aquesta reducció, exigeixen, a més, la creació d’una taula amb el Port de Barcelona, la Generalitat, l’Ajuntament i l’Estat, i amb les entitats socials i ambientals, a fi de formular un pacte de ciutat per avançar cap al decreixement del trànsit de creuers, tot incloent-hi l’estudi de les opcions de tancament anticipat de la resta de terminals.

Pels mateixos imperatius, les entitats clamen que és inexcusable bandejar el macroprojecte del Hard Rock, que en els darrers mesos ha estat centre del debat polític i “causa de la caiguda dels pressupostos catalans i espanyols i del govern d’ERC”.

Denuncien alhora que, “malgrat el clam dels moviments de defensa del territori que rebutgen el projecte i exigeixen canviar radicalment el model econòmic, l’única proposta per part de la patronal i l’elit política sigui la construcció d’un gran complex de precarietat laboral, pobresa i ludopatia, consumidor d’enormes quantitats d’aigua i energia, i coronat per una guitarra gegant”. Per aquests motius, consideren que construir un complex com aquest hauria de ser “un delicte”.

Les entitats s’oposen, així, a la construcció d’aquest megaprojecte i al model econòmic capitalista, “altament dependent de la indústria turística, que vol eternitzar, a qualsevol preu, l’augment desmesurat de turistes i de precarietat”. Per això, exigeixen també polítiques de decreixement turístic, la planificació territorial i de recursos i la garantia d’un nou model econòmic que posi les necessitats de la classe treballadora al centre.

Finalment, consideren que l’aeroport del Prat és una peça clau del model econòmic català basat en el turisme, i la seva ampliació ha estat un tema recurrent en diverses campanyes electorals, inclosa l’actual.

Defensen que “la patronal ha continuat fent pressió mediàtica i sobre les institucions per ampliar l’aeroport o, com a mínim, la capacitat aeroportuària del país. La defensa dels espais naturals i agraris del delta del Llobregat, el fet que pretenguin enganyar la gent amb el miratge del ‘hub’ intercontinental, com ja van fer en l’anterior ampliació, etc. són motius claríssims per oposar-se a aquests plans d’ampliació”.

Però el motiu principal és, a Catalunya com arreu, l’imperatiu ecològic i climàtic “de disminuir el nombre de vols, i, per tant, deixar d’ampliar infraestructures definitivament i pensar, en canvi, a reduir-les”.

Font: ACN i Ecologistes en Acció de Catalunya

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here