Les paneres de fruits del camp, elaborades per la pagesia de Gavà, són un any més, un dels principals atractius de la Fira d’Espàrrecs

El pavelló Jacme March acull la mostra agrícola, una tradició que es remunta al 1932, l’any en què va començar la competició per veure qui disposava dels millors espàrrecs. Respectant aquesta essència original, la mostra es divideix en quatre categories, amb sis premis cadascuna.

Així trobem els lots d’espàrrecs, constituïts per tres platons de quatre manats, cadascun d’ells elaborat amb una varietat diferent d’espàrrec: el blanc, el morat i el verd; les paneres de verdura fresca, que han de fer com a màxim dos metres d’amplada i contenen verdures característiques de l’agricultura local amb l’espàrrec a la base.

També les paneres artístiques, que són composicions creatives de tema lliure elaborades amb espàrrecs i tota mena de productes del camp on s’utilitza qualsevol part del fruit per donar forma o farcir el motllo de la figura. Els elements que se’n valoren són l’enginy creatiu i la naturalitat dels ingredients emprats.

Finalment, hi ha les paneres artístiques de llavors, també de tema lliure, i confeccionades exclusivament amb llavors de diferents plantes.

Espai de participació ciutadana

Enguany, la Mostra Agrícola torna a acollir un espai molt especial, el racó de participació ciutadana, una mostra de paneres de llavors elaborades per diverses entitats locals que participen fora de concurs.

Aquest racó també acull una exposició de figures Playmobil ambientada en el món de la pagesia i l’agricultura. L’espai s’ha ampliat fins a la pista exterior del pavelló Jacme March, on es fa una exhibició de grafitis en la qual es pintarà un mural amb la temàtica “Temps d’Espàrrecs” amb la col·laboració d’artistes locals.

Gemma Badia: “Tots ens estimem la pagesia, per tant tirem endavanttotes les administracions per garantir el seu futur”

L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, el ministred’Indústria i Turisme, Jordi Hereu, el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort,  i el president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, Josep Pañella, han inaugurat aquest matí la 69 edició de la Fira d’Espàrrecs de Gavà.

L’acte inaugural, en el sí de la Mostra Agrícola, s’ha convertit en un al·legat en favor de la pagesia dies després de les intenses pluges que han negat els camps. Les autoritats presents han reivindicat el seu paper cabdal i han posat de manifest la necessitat d’impulsar les infraestructures i millores que garanteixin la seva pervivència.

Gastrogavà torna a ser un èxit i hi ha previsió de superar la darrera edició

És l’hora de dinar de dissabte de Fira, i la plaça Balmes està a petar de persones que volen tastar algunes de les tapes i begudes que ofereix Gastrogavà, la mostra gastronòmica que, any rere any, va superant les xifres d’assistents.

El 2024 no és una excepció i, només amb les dades de la primera nit, ja es veu que s’han servit 500 plats més que l’edició anterior.

Els més espavilats han pogut escollir entre una gran varietat de propostes, però qui ha arribat més tard, potser s’ha quedat sense alguna de les tapes que han volat dels estands. I és que, segons diuen els restauradors i restauradores participants, és molt difícil calcular les quantitats i l’èxit que tindrà un plat.

Des de l’organització del Gastrogavà es mostren molt satisfets de com està anant l’edició d’enguany. Esperaven superar l’anterior i, de moment, van per molt bon camí.

Encara queda el sopar de dissabte i tot el dia de diumenge per gaudir de Gastrogavà. Un cop acabi la Fira d’Espàrrecs, es farà una valoració definitiva de la mostra i es veurà si, com sembla, se superen totes les expectatives.

Escoles i entitats de Gavà exposen paneres a la Fira d’Espàrrecs

Escolars de 6 centres educatius de la ciutat baixllobregatina i 3 entitats s’han sumat aquest any a l’exposició de productes del camp de la Fira d’Espàrrecs de Gavà aportant una panera de llavors que han elaborat amb molta cura durant en els darrers mesos.

Es tracta d’una iniciativa que es va estrenar l’any passat i on, en aquesta segona edició ha crescut la participació amb les escoles Joan Salamero, el Centre de Formació d’Adults, els col·legis Immaculada Concepció i SAFA, el CEFP Nuria i l’IES Calamot. En aquesta ocasió també hi prenen les entitats  de la Colla Castellera, els Bastoners i l’Esplai El Mamut.

La presentació de treballs, abans de ser muntats a la Mostra Agrícola, es va fer aquest divendres a la tarda a les portes del pavelló Jacme March i el seu objectiu, segons va explicar La tinenta d’alcaldessa de l’Àmbit d’Eduació i Relacions amb la Ciutadania Alba Riba “és mantenir viu l’esperit i la identitat d’aquest esdeveniment, que compleix la seva edició número 69”.

Per a Riba “és important que cada vegada creixi més la participació d’escoles i entitats culturals per tal que aquesta bonica tradició de fer paneres artístiques i ben boniques, amb productes de la nostra terra, comptin amb relleu generacional de gent jove ”

El president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, Josep Pañella, assegurava que “és un goig veure que creix l’interès i la participació social en l’Espai Agrícola d’una nova fira que la pagesia afronta amb molta il·lusió, tot i que enguany les fortes pluges caigudes ara fa pocs  dies han fet malbé part de la producció d’espàrrecs i això afectarà negativament a la quantitat de manats que s’hi podran exposar perquè alguns participants no els han pogut fer”.

Gastrogavà torna a ser un èxit i hi ha previsió de superar la darrera edició

Font: Ajuntament de Gavà (elBruguers)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here