Cornellà de Llobregat va ser escenari aquest diumenge, 5 de maig, d’un míting del partit d’extrema dreta, Vox, que va comptar com a convidat amb l’alcalde de la capital de la Catalunya Nord, Perpinyà, Louis Alliot (a la fotografia, amb Marine Le Pen, la seva exparella), membre del partit Ressemblement  National, hereu del Front National de la família Le Pen. Tot i que la presència d’Alliot es va presentar com a resposta a la “ingerència “ de Puigdemont a la Catalunya Nord, l’acte va derivar cap a un contingut de crítica duríssima a la migració, especialment la magrebina.

El cap de llista de Vox, Ignacio Garriga, que va trobar a faltar “els temps on podíem anar a veure corrides de toros a la Monumental”, va apel·lar a que Catalunya “no es converteixi en Marroc i Algèria”, segurament mirant de reüll la possible entrada al Parlament del partit xenòfob independentista, Aliança Catalana, que li disputa una franja de l’electorat. El líder estatal de Vox, Santiago Abascal, va voler denunciar a Cornellà, capital del moviment obrer del Baix Llobregat, els sindicats per estar a favor d’una regulació de la immigració il·legal.

Elna, l’altra cara de la moneda

L’extrema dreta d’Alliot disposa de majoria a la Catalunya Nord. El municipi d’Elna, representa tot el contrari. Està governat per una candidatura d’esquerres i catalanista encapçalada per l’alcalde comunista Nicolàs García, i de la que forma part com a regidor de Catalanitat, l’activista cultural Pere Manzanes, fundador de Ràdio Arrels, la ràdio en català de la Catalunya Nord.

Al  municipi d’Elna es troba la Maternitat, fundada per Elisabeth Eidenbenz, per acollir les dones republicanes espanyoles internades després de la guerra civil al camp de refugiats d’Argelers que havien de tenir una criatura. Aquest fet ha propiciat la relació de l’Ajuntament d’Elna amb ajuntaments del Baix Llobregat: l’abril de 2022, Nicolàs García i Pere Manzanares van ser a Sant Feliu de Llobregat per inaugurar al costat de la llavors alcaldessa d’En Comú Podem, Lídia Muñoz, la plaça dedicada a Elisabeth Eidenbenz.

Aquests dies, CCOO, un dels sindicats criticats  per Abascal, i que té la seu comarcal a Cornellà, porta a terme la  campanya “Salvem la Maternitat d’Elna”, impulsada per la Fundació Cipriano García, destinada a recollir donacions per tal d’ajudar a la rehabilitació integral de l’edifici de la Maternitat, que li permeti continuar sent un espai de memòria democràtica. Les aportacions es poden fer a la pàgina web de la Fundació Cipriano Garcia.

Fotografia: @CMLP

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here