• En l’apartat de la cultura popular destaca la presentació d’un nou element del bestiari institucional de la ciutat: el Lleó de Sant Boi

• El pregó anirà a càrrec de la il·lustradora santboiana Raquel Gu. El dissenyador local Iván Bravo ha fet el cartell

The Tyets, La La Love You, OBK, Los Zigarros i Los Niños Jesús, el grup de Jordi Évole i els seus amics de Sant Boi, són els principals noms propis de la Festa Major de Sant Boi 2024, que tindrà lloc del 17 al 20 de maig a la ciutat.

Les celebracions s’iniciaran el divendres 17 a la plaça de l’Ajuntament amb la lectura del pregó, concert i ball de Festa Major amb l’Orquestra Selvatana i el tradicional correfoc.

Programa (PDF) / Agenda Festa Major / Nota de premsa (Drive) / Recull de fotografies

Música per a tots els públics i gustos

• The Tyets i La La Love You, al carrer de Baldiri Aleu

El carrer de Baldiri Aleu tornarà a ser l’escenari dels grans concerts d’aquesta edició.

La mateixa nit de divendres el grup La La Love You, conegut per ‘hits’ com ‘El fin del mundo’ -la cançó ‘indie’ espanyola més escoltada de la història-, ‘Más colao que el colacao’ o ‘El principio de algo’, actuarà gratuïtament a la nostra ciutat dos mesos després del seu debut al Wizink Center (22 hores).

El dissabte 18 arribarà una altra fita de la Festa Major 2024 amb l’actuació en directe de The Tyets, sens dubte un dels grups del moment i un autèntic fenomen de masses gràcies a temes tan populars com ‘Coti x Coti’, ‘Olivia’ o ‘Bailoteo’ (22 hores).

• Los Niños Jesús, Los Zigarros i OBK, a la plaça de l’Agricultura

Un altre escenari habitual de la Festa Major és la plaça de l’Agricultura, que acollirà concerts fins a les quatre de la matinada.

La nit de divendres hi actuarà Los Niños Jesús, la banda del mediàtic Jordi Évole i els seus amics santboians, que assagen habitualment als locals de la Unión Extremeña de Sant Boi (00.30 hores). El dissabte 18 ho farà la banda valenciana Los Zigarros, que presenten el disc ‘Acantilados’, produït per Leiva (00.15 hores). I el diumenge dia 19, podrem gaudir de la música dels històrics OBK, el grup de pop electrònic que més discos ha venut en la història de la música a Espanya (23 hores).

A la plaça de l’Agricultura també es podrà escoltar la música en directe de la jove compositora santboiana Maria Lamuela, els grups locals Songlines i Aston la rapera barcelonina Anier, la banda de versions The Aguateques i dos ‘tributs’ dedicats a la música d’Extremoduro u Rocío Jurado.

• A Cal Ninyo, nit ‘Knaya’ amb música ‘made in Sant Boi’

En horari nocturn, Cal Ninyo acollirà el divendres 17 la Nit Knaya, una petita programació ja consolidada dintre de la Festa Major que dona veu i escenari a grups de la ciutat, com Psyko Corps, Os Voltor i Último Rekurso.

La cultura popular, ingredient bàsic

No hi faltaran les tradicionals activitats de cultura popular catalana, organitzades per les entitats locals i ingredient bàsic de la Festa Major de Sant Boi: correfoc, tabalada, matinada de gralles, trobada gegantera amb cercavila, diada castellera, sardanes, trobada de puntaires, ball de l’àliga…

Durant aquest ball, el diumenge 19 de maig,es presentarà el Lleó de Sant Boi, un nou component del bestiari institucional de la ciutat, juntament amb l’Àliga presentada l’any passat per aquestes mateixes dates. La posada de llarg del Lleó tindrà lloc a la plaça de l’Ajuntament el 19 de maig a les 17 hores. La Federació Els Garrofers el portarà i el farà ballar. El Lleó s’ha construït al taller d’escultura Mujal-Morreres, de Cardona. Ricard Ros ha composat la música i Albert Graus n’ha fet la coreografia.

A la Diada Castellera de la Festa Major assistiran enguany Minyons de Terrassa, la colla que amb la seva brillant actuació de l’any 2015 a la plaça de l’Ajuntament va fer de Sant Boi ‘plaça de nou’. Els de Terrassa van aconseguir descarregar un ‘tres de nou amb folre’ a la Festa Major de fa nou anys. A la Diada Castellera també hi seran les colles de Vilanova, Sitges i Cornellà.

Raquel Gu, protagonista del pregó

El pregó d’aquesta edició serà a càrrec de la il·lustradora, humorista gràfica i traductora santboiana Raquel Gu. Després de treballar, entre altres, per al programa Els Matins de TV3 i la revista gràfica El Jueves (amb la tira ‘Las estupendas’), en l’actualitat il·lustra i dibuixa vinyetes per a La Vanguardia i per a revistes com Principia, JotDown, Píkara, Mongolia o Iguales & Diferentes.

Just abans del pregó, l’Orquestra Selvatana protagonitzarà a la plaça de l’Ajuntament la primera actuació de la Festa Major. Després, per completar la vetllada hi haurà ball de Festa Major i correfoc.

L’Any Tàpies no es perd la festa

La commemoració de l’Any Tàpies tindrà una presència destacada a la programació. Amb motiu del Dia Internacional dels Museus, el dissabte 18 de maig es podrà visitar gratuïtament al Museu de Sant Boi l’exposició ‘Antoni Tàpies, el compromís polític i social’.

El diumenge 19 es podrà participar en una visita comentada a l’Itinerari Tàpies. A més, s’inaugurarà una exposició que amb el títol de ‘La realitat com a art’ pren com a punt de partida les reflexions del gran artista català per aportar nous significats a la Col·lecció Municipal d’Art Contemporani.

Activitats familiars

La Fira del Joc i l’Aventura és la principal proposta per a la canalla i el públic familiar. Al parc de la Muntanyeta, hi haurà espais de joc i construcció, escacs gegants, maquillatge creatiu i activitats dels esplais. Els nadons podran experimentar amb els sons i els sentits. Altres activitats familiars previstes són l’Espai d’aigua sostenible i l’espectacle-concert ‘Peti qui peti’, del grup Ambauka.

Sant Boi es mou

Una cita clàssica de la Festa Major. Com cada any, portarà a la ciutat companyies de dansa de primer nivell, com la Thomas Noone o la Fuse Company d’Helena Córdoba. A més, permetrà conèixer el treball de tres escoles locals: Fipball, Loida Grau Dance School i Play Dance Center. També s’estrenarà l’espectacle ‘Cultura Viva’, fruit d’un projecte comunitari i intergeneracional dirigit per la coreògrafa Mireia Campos.

Punt final piromusical

El piromusical posarà el punt final a la Festa Major 2024 al parc de la Muntanyeta el dilluns dia 20 a partir de les 22 hores.

Punts lila contra les violències masclistes i lgtbifòbiques

La Festa Major tornarà a comptar amb dos Punts Lila, on hi haurà personal professional format per informar, sensibilitzar i actuar en cas necessari davant de qualsevol agressió masclista o lgtbifòbica. Aquests punts estaran situats a l’envelat de la plaça de l’Agricultura i al carrer de Baldiri Aleu. Els bars de l’envelat de Festa Major podran fer-hi derivacions en cas necessari.

Franges sense música

Com és habitual, s’han reservat franges sense música a la Fira del Joc i l’Aventura, al parc de la Muntanyeta. Són necessàries per garantir que infants amb especial sensibilitat als sons puguin accedir i viure l’activitat de manera còmoda. A més, al recorregut de la cercavila de la Trobada Gegantera es reservarà com a espai sense música un tram del carrer de Torre Figueres.

Iván Bravo, autor del cartell

El cartell d’aquesta edició de la Festa Major és obra de l’il·lustrador i dissenyador gràfic santboià Iván Bravo. Ha publicat en mitjans tan prestigiosos com la revista The New Yorker, on va debutar amb la sèrie ‘The Corner Spots. L’humor és un dels fils conductors del seu treball. El seu art mural pot veure’s al paisatge urbà de Sant Boi en llocs com l’Escola Barrufet, la Cooperativa Agrària, la Gasol Foundation o la Biblioteca Maria Aurèlia Capmany.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here