Joan Rigol i Roig, nascut a Torrelles de Llobregat el 4 d’abril de 1943, ha mort el dia 7 de maig a l’edat de 81 anys. Doctorat en Teologia, fou un referent fonamental a Catalunya de la democràcia cristiana, un dels corrents de pensament que van estructurar Europa durant el segle XX.

L’any 1976 es va afiliar al partit democratacristià Unió Democràtica de Catalunya, formació que va presidir succeint Miquel Coll i Alentorn, fins que va deixar el càrrec en mans de Josep Antoni Duran i Lleida. Quan l’any 2015 Unió va trencar la coalició amb Convergència Democràtica, Rigol va abandonar el partit. Finalment va estar vinculat a Junts, tot i que el seu independentisme no el va privar mai de mantenir una actitud realista, possibilista i oberta.

Rigol va ser president del Parlament entre el 1999 i el 2003, diputat al Congrés i senador i també va ser conseller de Treball i després de Cultura als Governs de la Generalitat presidits per Jordi Pujol. Sempre va mantenir una actitud de recerca del consens entre les diverses posicions polítiques per allunyades que estiguessin, una qualitat que avui es troba especialment a faltar.

L’any 2013 va presidir el Pacte Nacional pel Dret a Decidir, que anys després seria substituït pel Pacte Nacional pel Referèndum.

Entre les moltes entitats socials a les que ha estat vinculat, destaca a la comarca del Baix Llobregat, la Fundació Cassià Just-Cuina Justa de la que en fou President i de la que actualment era President d’Honor. Es va constituir amb el seu suport l’any 1994, impulsada per un grup de professionals de la salut mental, l’acció social i l’educació amb la missió de combatre l’estigma del trastorn mental i les desigualtats socials. Té la seva seu a Sant Boi de Llobregat i disposa d’una masia i camps de conreu al Prat de Llobregat.

Rigol, tot i no viure-hi, sempre va mantenir la vinculació amb el seu poble de naixement. L’ant 2014 va assistir a la presentació de la Taula pel Dret a Decidir del Baix Llobregat a Torrelles (a la fotografia) . Ara fa dos anys fou present en la presentació del llibre “Torrelles de Llobregat desaparegut” integrat per fotografies recollides per l’Associació d’Estudis Torrellencs. La Biblioteca Municipal ha d’acollir el Fons Joan Rigol.

La cerimònia de comiat es celebrarà al Tanatori de les Corts, a Barcelona, a les 11 hores d’aquest proper dijous, 9 de maig.

Joan Rigol és, al costat de Josep Tarradellas, nascut a Cervelló, una de les grans personalitats polítiques sorgides del Baix Llobregat.

Fotografia: ACAL

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here