La victòria del PSC al Baix Llobregat aquest 12-M ha estat, tal com ja ha informat elBaix.cat, incontestable. Amb el 36 % de vots els socialistes han guanyat en tots els municipis de la comarca, excepte Begues, Collbató,La Palma de Cervelló i Torrelles de Llobregat, localitats on el 2021 qui va  guanyar va ser ERC i on ara és Junts qui ha quedat en primer lloc.

El PSC ha guanyat a les seves alcaldies, però també a les d’ERC (Sant Andreu de la Barca o Olesa de Montserrat), a les dels Comuns ( El Prat de Llobregat o Pallejà), a la del PP (Castelldefels)  i a la més important en mans de Junts ( Martorell). Salvador Illa i l’alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, van celebrar aquest diumenge per la nit la victòria (a la fotografia)

La comparativa amb el 2021: baixada d’ERC i ascens del PP

En relació a les eleccions anteriors a la comarca, les de 2021, el PSC (36%) puja una mica més de 4 punts. ERC (13’3%) es manté en la segona posició però amb una patacada important: baixa quasi 7 punts. El PP (12’7 %) experimenta un destacat ascens pujant més de 8 punts. Junts (12’1%) també creix de forma moderada: un punt i mig. L’extrema dreta de Vox (9’6%) es manté en un percentatge similar al de 2021. Els Comuns  (7%) baixen un punt i mig. La CUP perd bona part dels seus vots: passa del 4’2 al 2’7 %; destaca el fet que a Olesa de Montserrat, on està previst que a meitat de mandat accedeixi a l’alcaldia, la CUP s’ha quedat en el 4 % dels vots per darrera de PSC, Junts, ERC, Vox, PP i els Comuns. El partit independentista  i xenòfob Aliança Catalana obté un escàs 1’7. Ciutadans, que ha desaparegut del Parlament, perd la pràctica totalitat del 7’6 % que va obtenir fa tres anys i es queda en l’1 per cent per darrera del PACMA; Ciutadans va guanyar les eleccions al Baix Llobregat l’any 2017 amb el 31’6 % dels vots: un desastre total.  Pitjor li han anat encara les coses al nou partit independentista de Clara Ponsatí, Alhora, que ha obtingut només el 0’2 % dels vots.

Els principals candidats i candidates del Baix entren al Parlament

Els resultats d’aquest diumenge han fet possible que els primers candidats i candidates baixllobregatins de cada llista hagin sortit elegits: Esther Niubó, que anava la quarta en la candidatura del PSC; Mercè Esteve, número 12 de Junts; Jordi Albert, que era el candidat 11 d’ERC i que ha sortit de forma ajustada perquè el seu partit ha obtingut 12 diputats per Barcelona; Manu Reyes, que era el segon de la llista del PP; Lluís Mijoler, segon de la llista de Comuns-Sumar, i Laure Vega, segona en la llista de la CUP.

Tres dels nous diputats són alcaldes: Manu Reyes (Castelldefels), Lluís Mijoler (El Prat de Llobregat) i Mercè Esteve ( Begues).

Fotografia: La Sexta

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here