A la comarca, el 18,7% de les persones més grans de 64 anys viuen soles i aquesta xifra arriba al 33,2% per a les de més de 84 anys

L’Observatori comarcal publica per primera vegada la nota de gent gran que viu en residències o en llars unipersonals al Baix Llobregat. La nota vol mostrar el perfil sociodemogràfic d’aquestes dues formes de viure tant diferents.

Per una banda, les persones que estan institucionalitzades (i empadronades) en una llar per a la gent gran, i per l’altra, aquelles persones que consten com a única persona resident en un habitatge familiar. S’ha definit gent gran com aquelles persones de més de 64 anys.

Aquesta nota ha estat possible gràcies al Cens de Població i Habitatge 2021 de l’INE que permet aprofundir en les característiques de diferents col·lectius. La seva nova metodologia, basada en informació de registre, permet identificar certs grups (per exemple, segons edat o sexe) i dona la possibilitat d’explorar variables sociodemogràfiques de les que abans no disposàvem.

Un altre element a destacar és l’opció d’analitzar els residents en llars col·lectives. És a dir, el cens permet identificar les persones empadronades en establiments col·lectius segons tipologia i edat dels seus residents. Tanmateix, existeix la possibilitat d’explotar dades tant de les llars familias com dels centres residencials amb detall municipal, requisit indispensable per a comprendre la realitat de la comarca. 

Malauradament el cens no disposa de dades ni del nivell d’ingressos ni de l’estat de salut (morbiditat, incapacitat, etc.). És per aquest motiu que no s’han pogut incloure aquestes variables en aquesta nota, tot i que és palès que és pot tractar d’un tret diferencial entre ambdós col·lectius podria ser, precisament, l’estat de salut d’aquestes persones.

Per últim i per tal de complementar geogràficament la informació s’ha elaborat un mapa de les residències per a gent gran a partir de les dades de “Envejecimiento en red” CSIC. Aquestes dades han permès elaborar un mapa del nombre de residències de la gent gran i tipologia de les mateixes per als municipis del Baix Llobregat.

Font: Consell Comarcal del Baix Llobregat

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here