L’any 2024 va arrencar amb el gener més càlid des que hi ha registres, segons el programa Copernicus, i aquest augment de les temperatures ha continuat arribant a temperatures tòrrides aquest mes de maig.

Malgrat es pronostiquen tempestes i una baixada abrupta de la temperatura, el cert és que tot apunta que aquesta inestabilitat serà un episodi puntual, i que les temperatures continuaran enfilant-se. Realment, la inestabilitat climàtica i els episodis climàtics extrems, estan vinculats directament a l’augment de les temperatures i al canvi climàtic.

Així, els dies d’estiu han passat de 90 a 145 (un 61,1% més) en els darrers 50 anys a les principals ciutats espanyoles, segons un estudi del Centre de Política del Sòl i Valoracions (CPSV) de la Universitat Politècnica de Catalunya – Barcelona Tech (UPC).

La dada representa que en relació al que passava fa mig segle, ara hi ha dos mesos més de dies càlids. En aquestes ciutats, l’increment mitjà de les temperatures ha pujat 3,54 graus centígrads entre el 1971 i el 2022. Segons la investigació són de les que registren les anomalies climàtiques més acusades del món.

Davant d’aquesta situació, famílies i docents ja fa anys que exigeixen l’aplicació de mesures per fer front a la calor. Demanen que s’actuï amb antelació i amb solucions que es puguin implementar a curt, mitjà i llarg termini per tal de garantir una bona climatització a les aules durant tot l’any.

La Conselleria d’Educació ha fet balanç de les actuacions que s’han executat de cara a preparar les escoles davant les altes temperatures. Expliquen que al llarg del curs vigent s’han instal·lat sistemes de climatització a 91 escoles i instituts de tot Catalunya, mentre s’ultimen tres obres més i deu més s’iniciaran aviat.

El Departament també ha anunciat que el curs que ve s’instal·laran 3.500 ventiladors de peu, procediment per al qual han creat un nou circuit de sol·licitud i entrega amb criteris tècnics.

El sindicat majoritari de l’educació a Catalunya USTEC-STE denuncia que “els centres sovint compten amb edificis i instal·lacions obsoletes, on cal suportar temperatures infernals durant els mesos d’estiu”. El sindicat alerta que en aquestes condicions la feina dels professors i alumnat es veu molt perjudicada.

En aquest sentit, USTEC adverteix també que els ventiladors “són totalment insuficients” i no aconsegueixen refrescar de manera efectiva l’ambient, sinó que “només mouen l’aire calent”. L’aposta del sindicat és la climatització adequada de les instal·lacions, que s’implementi la jornada continuada per evitar les hores de més calor o la suspensió de les activitats en aquests pics.

També els esplais i centres de lleure que acullen nens i nenes durant l’estiu, es troben amb el repte de fer front a aquestes altes temperatures per preservar el benestar de l’alumnat.

Fundesplai està “adaptant i repensant” les seves activitats d’estiu davant l’increment de les temperatures

L’increment de les temperatures i els cada cop més freqüents fenòmens climàtics extrems, com ara grans tempestes o riuades, estan obligant a Fundesplai a “adaptar i repensar” les seves activitats d’estiu per garantir que els infants puguin fer casals o colònies “garantint la seva seguretat”.

Carles Xifra, director general adjunt de Fundesplai, explica que aquest nou escenari els està obligant a crear espais d’ombra, repensar l’horari de les activitats o, fins i tot, modificar els menús perquè tinguin més aigua i evitar la deshidratació dels infants, entre d’altres accions.

Tot i que les adaptacions s’estan fent a tots els seus equipaments, Xifra reconeix que en entorns urbans, als múltiples casals que organitzen, són més complicades.

L’Ajuntament de Sant Joan Despí instal·la ventiladors a les escoles per millorar el benestar i el confort tèrmic de l’alumnat

L’Ajuntament de Sant Joan Despí està desplegant un pla de xoc per afrontar els reptes del canvi climàtic i mitigar-ne els efectes als centres educatius públics, especialment per millorar el confort tèrmic quan es produeixen episodis d’altes temperatures. Així, està instal·lant 129 ventiladors autònoms que donaran servei a tots els espais sensibles de les escoles.

D’acord amb el Servei Meteorològic de Catalunya, la temperatura mitjana a Catalunya ha augmentat al voltant d’1,8 °C els últims 72 anys. Aquest increment és només una de les manifestacions del canvi climàtic, entès com els canvis a llarg termini de les temperatures i els patrons climàtics. Prendre mesures urgents per combatre el canvi climàtic i els seus efectes és precisament un dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides.

És en aquest context que l’Ajuntament ha iniciat un pla de xoc per mitigar els efectes del canvi climàtic als centres educatius de caràcter públic, en especial quan es produeixen episodis d’altes temperatures.

Amb anterioritat, l’Ajuntament baixllobregatí ja havia realitzat actuacions destacades de climatització i ventilació a les escoles bressol municipals, i en aquest primer semestre de 2024 es finalitzarà la implantació de sistemes autònoms de ventilació a les escoles d’infantil i primària públiques Sant Francesc d’Assís, Pau Casals, Roser Capdevila i Joan Perich i Valls.

S’hi instal·laran 129 ventiladors autonòms, amb programadors ajustables de funcionament local, donant servei a tots els espais sensibles de les escoles: aules, sales de jocs, gimnasos, laboratoris, menjadors, aules de psicomotricitat, de música, d’informàtica, de plàstica, d’educació especial o d’acollida.  Aquestes noves instal·lacions permetran garantir la ventilació dels espais i millorar el confort i el benestar tèrmic en episodis extrems d’altes temperatures.

L’Ajuntament ha destinat un total de 57.730,32 € per fer front a aquestes actuacions, que inclouen la redacció dels documents tècnics previs, l’assistència tècnica en l’execució i les obres d’instal·lació.

La instal·lació de ventiladors se suma a altres iniciatives que ha dut a terme l’Ajuntament santjoanenc per tal de mitigar els efectes del canvi climàtic a les escoles, com ara la instal·lació d’ombres a espais exteriors o la renaturalització dels patis.

Climatitzar aules amb recursos propis, el cas de l’Hospitalet

Hi ha centres que han buscat les seves pròpies solucions per intentar evitar que les aules es converteixin en forns. És el cas de l’AMPA del Joan Maragall de l’Hospitalet.

La seva portaveu, Marta Sospedra, ha afirmat en declaracions al diari L’Hospitalet Digital, que “la direcció va avançar els diners pel bé de les criatures”. Afegeix que van instal·lar “dos tendals al pati i van posar ventiladors a les aules, tot pagat per l’escola”. Afirma que encara no s’ha rebut la subvenció municipal que esperaven, “malgrat haver presentat tota la documentació necessària”.

Mentrestant, a l’escola Ausiàs March han optat per posar tres ventiladors a cada classe per suportar millor les elevades temperatures, segons explicava al diari L’Hospitalet Digital, Elena Gómez, membre de l’AFA del col·legi.

Altres centres de l’Hospitalet també han buscat solucions per fer front a la calor davant, segons lamenten, la manca d’ajudes de l’Ajuntament i la Generalitat. Per exemple, l’institut Pere Lliscart també ha instal·lat un tendall pel seu propi compte. Les escoles Milagros Consarnau i Pompeu Fabra han comprat ventiladors i l’escola Provençana també preveu adquirir-ne.

D’altres han elevat les seves reivindicacions a la Sindicatura de Greuges, com és el cas de l’escola Carpa. El passat dilluns, infants i famílies es van manifestar a les portes del centre per demanar la climatització de les instal·lacions i denunciar que en algunes aules s’arriba fins als 40 graus.

En total, 13 escoles de l’Hospitalet de Llobregat han sol·licitat a l’Ajuntament una subvenció per millorar el confort climàtic. (Podeu llegir la notícia del Diari L’Hospitalet Digital aquí)

L’any 2023 el ple municipal de la localitat va aprovar, poc abans de les eleccions municipals sota la formula d’una modificació de crèdit, la suma de dos milions i mig d’euros per a la climatització d’espais a les escoles de la ciutat.

Ara, les escoles de l’Hospitalet també es pregunten on han anat a parar els 2,5 milions d’euros que l’Ajuntament s’havia compromès a destinar a la climatització escolar. (Podeu trobar tota la informació sobre aquest tema a la Revista l’Estaca, seguint aquest enllaç)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here