La segona força a la comarca ha estat el PP (15,63%), seguida d’Ara Repúbliques (12,13%), Junts (9,45%), Vox (6,81%), Podem (4,71%), Sumar (4,61%) i SALF (3,67%). Per contra, en el conjunt de Catalunya, tot i que el PSC guanya amb contundència amb un 30,6%, no arriba a l’excelent resultat dels socialistes a la comarca. També cal destacar que a diferència del Baix Llobregat, al conjunt de Catalunya la segona força ha estat Junts (18%), seguida d’ERC (14,8%), PP (13,7%) i Vox (6,18%)

A Catalunya

El PSC és el partit més votat a Catalunya en aquestes eleccions europees del 9 de juny, a molta distància de la resta de formacions. Amb el 99,97% escrutat, els socialistes de Javi López i Teresa Ribera han arribat al 30,63% dels vots, deixant enrere la candidatura de Junts, amb Toni Comín al capdavant, que obté el 18,02% de les paperetes.

La candidatura on participa ERC i Diana Riba, Ara Repúbliques, es queda amb un 14,82% dels vots i assoleix el tercer lloc. El PP de Dolors Montserrat aconsegueixen un 13,77% i són quats. Per darrere queden ja Vox, que aconsegueix un 6,2% dels vots; i Podem, que ha aconseguit un 4,60% guanyant Comuns-Sumar (4,30%). Els ultres de S’ha Acabat la Festa i Alvise Pérez han obtingut un 2,81% a Catalunya.

Al conjunt de l’estat

El PP ha guanyat les eleccions europees a Espanya amb 22 escons, 9 més que els que va aconseguir el 2019, amb el 99,59% del vot escrutat, que s’ha donat a conèixer a les onze de la nit, quan han tancat els col·legis electorals d’Itàlia. Per darrere del PP, el PSOE queda en segona posició, de tal manera que es giren les posicions d’ara fa cinc anys.

Els socialistes han aconseguit 20 escons, 1 menys que aleshores. Al tercer lloc se situa Vox amb 6 escons, 2 més que el 2019, i per darrere triple empat amb 3 escons d’Ara Repúbliques (que iguala resultat), Sumar i S’ha Acabat la Festa, que obtenen representació al Parlament Europeu per primera vegada. Podem es queda amb 2 (2 menys), Junts amb 1 (1 menys) i CEUS repeteix l’escó del 2019.

“El PP ha guanyat les eleccions europees”. Així ha resumit aquest diumenge la secretària general de la formació, Cuca Gamarra, els resultats del 9-J. Els d’Alberto Núñez Feijóo, que s’han imposat amb 22 eurodiputats i el 34% dels vots, superen als socialistes en dos escons i quatre punts.

Des de les files populars ressalten que aquesta victòria confirma que Pedro Sánchez ha perdut el “plebiscit” que van plantejar-li a l’inici de la campanya dient ‘no’ a l’amnistia, la corrupció i “la mentida com a manera de governar”. “Avui, només sis mesos després d’una investidura, els espanyols han censurat ja al seu govern”, ha asseverat Gamarra.

Per contra, el lider del PSOE i president espanyol, Pedro Sánchez, ha felicitat el PP per la victòria en aquestes eleccions europees, però ha recordat que amb aquests resultats el PSOE es converteix en “l’única opcio de govern capaç de plantar cara a l’onada ultradretana que recorre Europa i Espanya”.

“Seguirem treballant per consolidar una Europa d’avenços i de progrés”, ha escrit a X. La cap de llista del PSOE a les eleccions europees, Teresa Ribera, també ha reconegut la victòria del PP en aquests comicis, però ha afirmat que “si Feijóo havia plantejat aquestes eleccions com un plebiscit, l’ha perdut rotundament, ha estat un fracàs absolut”.

La participació

Finalment la participació en les eleccions europees d’aquest 9-J ha sigut del 43,5% a Catalunya, la xifra més baixa des dels comicis de l’any 2009.

La caiguda és de més de 17 punts en relació a les darrers eleccions europees, quan va ser del 60,9%, empesa en part per la coincidència amb les eleccions municipals. Però els pocs més de 2,4 milions de votants d’aquest diumenge són també una participació inferior a la del 2014, en aquell cas, sense altres convocatòries que animessin el vot, i que va ser del 46,2%.

Per demarcacions, on més ha caigut la participació ha estat a Lleida, on s’ha situat en el 39,6% del cens. Al conjunt de l’Estat la participació ha estat del 49,2%, gairebé sis punts més alta que a Catalunya, i a la UE, del 51%.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here