Sant Vicenç dels Horts i Barcelona acolliran els actes principals de commemoració de l’aniversari, per a fer un viatge per la trajectòria de l’entitat i promoure la reflexió col·lectiva entorn l’acollida, de la mà de l’enxarxat d’organitzacions i persones que s’han implicat en la tasca

Des de 1974, Bayt al-Thaqafa ha estat un pilar en el foment d’espais de trobada entre cultures i la promoció de la interculturalitat i el diàleg interreligiós a Catalunya. Fundada per Teresa Losada, una pionera en el camp de l’acollida i el diàleg, l’organització celebra aquest any el seu cinquantè aniversari reafirmant el seu compromís amb la creació d’una comunitat diversa, intercultural i interreligiosa.

Les seus històriques de l’entitat es troben en els municipis de Sant Vicenç dels Horts i Barcelona, on tindran lloc els dos actes principals per a celebrar mig segle d’acollida i respostes comunitàries.

PROGRAMES

SANT VICENÇ DELS HORTS

50 anys d’acollida: Teixint xarxa amb la comunitat educativa

Dijous 13 de juny | 18 h | Can Comamala – Carrer Mossèn Jacint Verdaguer, 113, Sant Vicenç dels Horts

Xerrada dinamitzada per Eva García Martínez, periodista de Ràdio Sant Vicenç dels Horts, que comptarà amb la participació de representants del Departament d’Ensenyament i del teixit associatiu del municipi. Amb aquest acte es posa en valor la importància de la comunitat educativa per a la transformació cap a una societat que acull i en el desenvolupament d’una ciutadania amb competències interculturals.

● Benvinguda:

○ Soraya Ares, directora de la Fundació Bayt al-Thaqafa

● Taula rodona: “El compromís amb la comunitat educativa per una societat intercultural i igualitària”: reflexionarem sobre com caminar conjuntament cap a un sistema educatiu inclusiu i que afavoreix la participació de tota la comunitat educativa en igualtat de condicions.

○ Rosa Maria Pujol, directora de Llengua, Interculturalitat i Cohesió dels Serveis Territorials del Baix Llobregat del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya

○ Yousra El Gdari, tècnica del departament d’Interculturalitat de la Fundació Bayt al-Thaqafa, referent en gestió de la diversitat cultural i religiosa a l’escola

○ Marta Jornet, treballadora social de la Fundació Maria Auxiliadora, referent de la intervenció amb famílies i infants. Experiència de bones pràctiques. Projecte d’Aprenentatge i servei: “D’aquí o d’allà…respecte i igualtat”.

○ Merche Bellido, cap d’estudis de l’Escola Sant Jordi de Sant Vicenç dels Horts

○ Noemí Medina, mestra de l’Escola Sant Jordi de Sant Vicenç dels Horts

○ Ariadna López, tècnica d’infància i referent del projecte d’APS de la Fundació Bayt al-Thaqafa a Sant Vicenç dels Horts

○ Rayan Ouldhacen, Hugo Burrero, Nerea Bolancel, Paula Abellaneda i Magí Font, representants de la classe de La Gravetat de l’Escola St. Jordi

● Cloenda:

○ Sr. Miguel Comino, alcalde de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts

En acabar hi haurà pica-pica a càrrec de Cuina Justa per a les persones assistents.

BARCELONA

50 anys d’acollida i respostes comunitàries | 50 anys promovent la trobada

Dimarts 19 de novembre | Basílica de Santa Maria del Mar – Plaça de Santa Maria del Mar, 1, Barcelona

• Conferència de Rafael Crespo Ubero

Historiador i antropòleg, Ubero està especialitzat en el desenvolupament de projectes sobre convivència i cooperació internacional, presentarà l’estudi profund sobre l’acollida des dels drets humans. El marc teòric elaborat per Crespo, qui també és cofundador del Centre d’Estudis Africans i Interculturals i un gran coneixedor de Bayt al-Thaqafa, convidarà a obrir un diàleg sobre les polítiques d’acollida a Catalunya, tot marcant un precedent per a futures iniciatives.

Es donaran a conèixer experiències d’acollida des d’una perspectiva de drets en contextos no occidentals i reflexionarem entorn del marc d’acollida que volem com a societat amb projectes que s’estan desenvolupant a Barcelona per part d’entitats, col·lectius i iniciatives des de la diàspora.

• Veus de Bayt: iniciatives per enriquir els relats històrics

Diverses persones expertes de referència vinculades a la Fundació Bayt al-Thaqafa al llarg de la seva història participen en l’elaboració del relat a través d’entrevistes en profunditat que s’aniran publicant al llarg de l’any a la pàgina web de la Fundació Bayt, amb l’objectiu de compartir les vivències i perspectives que han format part del creixement de l’entitat.

Compromís continuat i participació comunitària

Aquestes celebracions no només recorden el llegat de Teresa Losada sinó que també reafirmen el compromís continu de Bayt al-Thaqafa amb els valors de comunitat, diversitat i diàleg intercultural.

La Fundació convida a tota la ciutadania a unir-se a aquestes activitats significatives que mostren el poder transformador de l’acollida i la resposta comunitària.

Fundació Bayt al-Thaqafa

La Fundació Bayt al-Thaqafa acull persones migrades des de 1974, i les acompanya en el procés cap a la plena ciutadania des del respecte a la identitat pròpia.

A més de l’acollida, treballa per generar espais d’intercanvi, propostes que posin en valor allò que creem col·lectivament, allò que ens acosta i ens forma per promoure una societat cohesionada i combatre els discursos estigmatitzadors i antiimmigració que van a l’alça.

Tenen la convicció que una societat només pot evolucionar si és diversa, per això entenen la migració com una oportunitat per seguir construint una societat més rica.

“El diàleg de la vida, de les relacions quotidianes, al qual tothom té accés. Aquest és el diàleg que transforma” Teresa Losada, fundadora de Bayt-al-Thaqafa.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here