El sector pirotècnic preveu enguany un increment del 5% de les vendes de petards aquest Sant Joan, en caure en cap de setmana, i destaquen que, “un any més, es consolida la tendència cap als productes de llum”, principalment fonts, per això cada any es presenten novetats que n’amplien la gamma.

També triomfen les bateries amb grans conjunts que, sota el nom de Singapur, Hong Kong o Manhattan, ofereixen un llançament de desenes de trets, amb durades que poden arribar a fregar els 3 minuts d’exhibició, però també clàssics com els petards rebatejats amb noms comercials com els ‘Ninja’ o els ‘Fusters’.

Els productes que també tenen un públic fidel són els dirigits al públic infantil, per la seva baixa intensitat i la varietat que presenten. Amb les clàssiques bombetes o bengales.

Protecció Civil recorda que “s’ha d’evitar comprar petards per Internet, perquè no queda garantida la seguretat” i recomanen “fer-ho com s’ha fet tota la vida, en establiments físics homologats”.

Un cop s’han comprat els petards, altres consells bàsics són no guardar-los en butxaques, no subjectar-los amb les mans, allunyar-los del cos, i esperar mitja hora a tocar un petard que no s’ha encès bé. Pel que fa als coets, no es poden llançar a menys de 500 metres de zones boscoses ni en aglomeracions de persones.

Animals de companyia: gossos i gats

La por a sorolls forts, sobretot als dels petards i dels focs d’artifici, és freqüent en gossos i gats, per això és convenient preparar-los una zona segura per ajudar-los.

• Busca una zona a casa on estigui còmode, tingui totes les seves coses i estigui el més aïllat possible del soroll de fora.

• Esmorteeix el soroll exterior deixant la televisió o la ràdio enceses.

• Anticipa’t, si és possible, als moments de més soroll, i assegura’t que et teu gos o gat estigui a dins de casa i amb accés a la seva zona segura.

• Si l’animal et busca, permet-li estar amb tu, reconforta’l i intenta calmar-lo.

Si tens dubtes, consulta el teu veterinari perquè t’assessori i t’ajudi.

Font: Ajuntament de Gavà (elBruguers)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here