Durant més de dues hores, sota un sol de justícia i portant paraigües, més de 250 persones van reivindicar aquest cap de setmana un servei d’autobusos de qualitat pel Baix Llobregat i per l’Hospitalet de Llobregat

Convocats per entitats ciutadanes, veïnals i de persones amb la mobilitat reduïda, així com pels sindicats de les empreses afectades (CCOO, CGT, UGT i USOC), durant la marxa de més de 5 quilòmetres que separen els ajuntaments de Viladecans i de Sant Boi de Llobregat, es va fer un crit unitari: Servei d’autobusos dignes i de qualitat ARA! Així es va demanar l’aixopluc i actuació de les administracions implicades, especialment de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), responsable màxim d’aquest servei de transport públic.

La Plataforma per un servei digne de Bus al Baix Llobregat exigeix:

• Nous criteris de gestió i adjudicació de contractes evitant que les empreses puguin adjudicar-se cap contracte de serveis en baixa temerària (fins ara, el criteri principal és l’econòmic).

• Flotes d’autobusos i instal·lacions (cotxeres, edificis, lavabos, etc.) titularitat de l’AMB, evitant l’envelliment de vehicles i despeses de lloguers elevades, amb més proximitat de les cotxeres a les zones d’operació.

• Mediació de l’AMB entre les plantilles i la direcció de les empreses (Avanza, Marfina i UTE Sant Boi), per fer complir els acords i la normativa laboral, evitant conflictes i vagues que afecten de manera important als serveis d’autobusos.

• Més seguiment i inspecció de totes les contractes de serveis de bus, per garantir el correcte manteniment dels vehicles, el respecte als acords laborals i a les normatives de prevenció de riscos i el correcte funcionament dels sistemes d’informació, de les rampes d’accés i dels sistemes de validació, així com el bon estat de les parades.

La valoració de la mobilització i la marxa per part dels organitzadors ha estat molt positiva, donada la resposta ciutadana i l’impacte als mitjans de comunicació.

Les entitats convocants també mostren certa satisfacció amb l’anunci de l’AMB on mostra intenció d’interessar-se en la resolució de conflictes laborals a partir de la seva mediació. Això podria evitar més conflictes laborals que afecten directament a les persones usuàries dels autobusos i a les mateixes plantilles.

En tot cas, cal recordar que, hores d’ara, hi ha treballadors acomiadats de manera totalment injustificable. I els problemes de qualitat i de gestió integral del servei d’autobusos requereixen una ferma voluntat política per endreçar la situació.

Per la seva banda, l’AMB ha enviat un comunicat…

Davant els fets succeïts darrerament amb els representants de la plantilla de treballadors subrogats d’Oliveras i l’empresa operadora del Bus Metropolità UTE Sant Boi, Barcelona y Otros (Monbus), que presta el servei a Sant Boi de Llobregat i altres municipis del Baix Llobregat, l’Àrea Metropolitana de Barcelona manifesta:

1. Aquest és un conflicte de caràcter estrictament laboral.

2. Com a administració titular del servei, l’AMB porta a terme el seguiment detallat de l’execució dels contractes amb les empreses operadores en tots els aspectes referents al servei. No obstant això, no recau en el seu àmbit de responsabilitat la intervenció en les relacions laborals entre treballadors i empresa, atès que aquestes pertanyen a l’àmbit de la jurisdicció laboral. Els conflictes actuals són fruit de la relació entre l’empresa i els seus treballadors, i no del contracte de serveis de transport de l’ens metropolità, que segueix en tot moment el marc legal d’aplicació.

3. Amb l’objectiu de conèixer la situació que origina el conflicte i per tal de facilitar l’acord entre les parts, es recopilarà informació de l’UTE Sant Boi, Barcelona y Otros (Monbus). També es parlarà amb l’empresa i el comitè d’empresa per constatar quins son els motius d’aquest conflicte laboral.

4. La voluntat de col·laborar en tot allò que estigui al seu abast per facilitar la solució del conflicte que enfronta l’empresa i els treballadors.

5. Per avançar cap a la conciliació es dirigirà a l’autoritat laboral, que és l’òrgan competent que intervé en els conflictes laborals, per tal que intercedeixi per buscar una solució definitiva a aquesta situació que afecta un servei públic essencial.

Font: CCOO i AMB