L’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’Institut Metròpoli i l’Institut de Ciències del Mar fan una crida a la ciutadania per col·laborar en el seguiment de la biodiversitat del litoral mitjançant el projecte BioPlatgesMet, inclòs dintre del projecte europeu GUARDEN

L’objectiu principal és protegir la flora i la fauna de les platges metropolitanes, preservar els beneficis que la natura aporta a la societat i conscienciar la ciutadania de la seva importància.

Aquesta iniciativa de ciència ciutadana recopilarà dades sobre la biodiversitat de les platges amb geolocalització, mapatge de vegetació i seguiment d’espècies a l’ecosistema de les platges i les dunes, amb tecnologies per identificar-les. L’acció que es demana a la població és fotografiar la flora i la fauna mitjançant la plataforma de ciència ciutadana MINKA, disponible a web i app.

El corriol camanegre, la sargantana cendrosa, el fonoll marí o la sípia són algunes de les espècies de flora i fauna que es poden trobar durant l’estiu a les platges dels vuit municipis metropolitans, entre ells Gavà. Les nostres costes reben cada estiu al voltant d’11 milions de visitants i, en aquesta època de major afluència, és important sensibilitzar sobre el fet que les platges són ecosistemes molt rics en biodiversitat. També s’aprofita per obtenir tantes dades com sigui possible provinents de la ciutadania.

Des que va començar el projecte BioPlatgesMet, el juny del 2022, s’han recopilat a MINKA més de 5.400 observacions de 608 espècies diferents, amb la participació de 138 persones. Els impulsors del projecte asseguren que tenir un inventari de la biodiversitat de platges i dunes metropolitanes és crucial per orientar les accions de gestió i protecció d’aquests ecosistemes.

Un concurs de fotografia per potenciar la participació

BioPlatgesMet ha organitzat un concurs de fotografia que consisteix a completar un bingo d’espècies que es poden trobar a les platges i les dunes metropolitanes. Amb l’objectiu d’animar la gent a conèixer millor la natura que l’envolta i aprofitar les visites a la platja durant l’estiu per contribuir a la ciència, el concurs proposa cercar i fotografiar les espècies més característiques de la temporada.

El certamen s’estendrà tot l’estiu fins al 15 de setembre. Les persones que obtinguin major puntuació, en funció de les espècies que trobin i pugin a MINKA, seran premiades amb lots i experiències especials per a amants de la natura.

Font: Ajuntament de Gavà (elBruguers)