La patronal ha publicat l’estudi “La pime al Baix Llobregat” amb xifres territorials extretes de l’Anuari de la Pime Catalana. El president de PIMEC Baix Llobregat-L’Hospitalet, Joan Soler, ha alertat de la pèrdua de pimes en el sector industrial de la comarca, que s’han reduït en un 3,5%
PIMEC constata que les pimes de la comarca del Baix Llobregat són més productives que la mitjana del conjunt de Catalunya, però l’entitat també alerta que la seva taxa d’endeutament és superior. Aquestes conclusions se’n desprenen de l’estudi “La pime al Baix Llobregat”, un document que desgrana les dades territorials de l’Anuari de la Pime Catalana 2024 que ha elaborat l’Observatori de la Pime de Catalunya.
Aquest informe territorial, que analitza el període entre els anys 2021 i 2022, presenta els resultats de la quantificació de l’aportació de la pime al quadre macroeconòmic català en termes de nombre d’empreses, nombre d’ocupats i generació de Valor Agregat Brut (VAB), la qual cosa constitueix una aportació valuosa al coneixement de la nostra economia.
Sobre les dades del document, el president de PIMEC Baix Llobregat-L’Hospitalet, Joan Soler, ha explicat que entre els anys 2022 i 2024 s’ha produït una pèrdua del 3,5% en el nombre de pimes del sector industrial del Baix Llobregat. En aquest sentit, Soler ha manifestat que “és necessari que cuidem la nostra indústria per continuar sent un territori referent en termes de productivitat i competitivitat”.
A l’informe es detalla que les pimes són l’actor empresarial preponderant a la comarca, ja que el 99,7% són pimes, generant el 66,9% de l’ocupació. En aquest sentit, es destaca que al Baix Llobregat hi ha un total de 51.001 pimes amb i sense persones assalariades, que ocupen 197.960 persones.
Pel que fa a la productivitat, mesurada en VAB per treballador, al Baix Llobregat és de 54.991 euros, una dada que és superior a la de la mitjana del conjunt de Catalunya (53.973 €). Un altre indicador positiu és el de la rendibilitat econòmica, ja que a la comarca és del 7% i a la resta del territori català del 6,4%. Pel contrari, un dels indicadors que està per sota del conjunt de les empreses catalanes és el de la competitivitat. Aquest valor és més positiu quan més baix sigui i, en el cas del Baix Llobregat, és del 73,1% i a Catalunya del 72,5%. A més, el document elaborat per l’entitat indica que la taxa d’endeutament de les pimes de la comarca és del 51%, una dada superior a la del conjunt del territori català (46,2).
Dades per sectors al Baix Llobregat
• Sector primari: representa el 0,2% de les pimes i ocupa el 0,1% dels afiliats. Aquest sector té un pes molt petit del sector primari, tot i que amb resultats millors en termes de rendibilitat que el mateix sector al conjunt de Catalunya. Per contra, els resultats són pitjors en termes de productivitat i competitivitat. La seva taxa d’endeutament és més petita que la dels mateix sector al conjunt de Catalunya.
• Sector industrial: aquest sector d’activitat representa el 10,7% de les pimes i un 19,1% de l’ocupació. El sector industrial té un pes molt important a la comarca i registra bons resultats en termes de rendibilitat, productivitat i, no tant, en competitivitat. S’observa una taxa d’endeutament una mica per sobre de la del sector industrial del conjunt de Catalunya.
• Sector de la construcció: aquest sector d’activitat representa l’11,7% de les pimes i el 8,3% de l’ocupació. Comparat amb el mateix sector del conjunt de Catalunya els resultats són millors en termes de rendibilitat i productivitat i, pràcticament iguals en termes de competitivitat. El sector registra una taxa d’endeutament una mica per sota la del mateix sector al territori català.
• Sector dels serveis: és el més gran, representant el 77,5% de les pimes i el 72,5% de l’ocupació. Comparat amb el mateix sector del conjunt de Catalunya els resultats són millors en termes de rendibilitat, productivitat i competitivitat. Per contra, la taxa d’endeutament és més gran que la del mateix sector al conjunt de Catalunya.