Aquest dijous, 6 de febrer, la sala d’actes del Centre Cívic Mas Lluí de Sant Feliu de Llobregat es va omplir per acollir el darrer acte de celebració dels cinquanta anys del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat.
Entre el públic assistent es trobaven la presidenta del CECBLL, Genoveva Català, i l’alcaldessa de la ciutat, Lourdes Borrell, que van cloure l’acte, així com l’expresident i la expresidenta del Centre, Carles Riba i Conxita Sánchez, la consellera de Cultura i Memòria del Consell Comarcal, Lidia Muñoz, l’exalcalde de Sant Feliu, Àngel Merino, el president del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya, Toni Mora, o els representants de l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) i de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, M. Carme Jiménez i Francesc Viso.
La historiadora Mercè Renom va presentar el darrer número de la revista Materials del Baix Llobregat. Aquest número, el 27, està dedicat a repassar els cinquanta anys del Centre d’Estudis. Ha estat coordinat per la Sílvia Guillén i inclou un dossier amb articles que expliquen la trajectòria del CECBLL, signats per Joan Botella, Jordi-Xavier Romero, Ferran Balanza, Maribel Ollé, M. Luz Retuerta, Assumpta Muset, Carles Riba, Joana Llordella, Esther Hachuel, Conxita Sánchez, Genoveva Català, i la mateixa Mercè Renom. També hi ha tres aportacions sobre experiències concretes, de Raúl Sanz, Alfonso López i Roberto Espínola, i cinc ressenyes de llibres relacionats amb la comarca signades per Jordi Sicart, José Luis Atienza, Jaume Bosch, Ferran Puig i Agnès Dal Maschio.
Si la revista Materials mirava fonamentalment al passat, la segona part de l’acte va voler reflexionar sobre el futur, en concret sobre les perspectives de l’associacionisme i la visió que en té la gent jove. Fou una taula rodona (a la fotografia) conduïda pel periodista de Viu Molins, David Guerrero. Hi van participar la professora i col·laboradora del CECBLL, Eli Sellés, i tres joves, la Clara Bosch, politòloga i sòcia fundadodora del digital comarcal elBaix.cat, l’historiador i membre d’Amics del Prat, Pau Rodríguez, i l’Albert Marsà, co-fundador d’MTK Space. Al llarg del debat van aparèixer aportacions sobre en què es pot basar la identitat del Baix Llobregat, fonamentada, a diferència d’altres comarques, en la lluita del moviment obrer o en les mobilitzacions contra Eurovegas, però també es va ressaltar que encara que el conflicte pugui moure gent en un moment determinat aquesta situació no pot ser permanent; es va posar en valor la bona imatge i la reputació del Centre d’Estudis i alhora es van aportar noves fórmules per arribar a la ciutadania, especialment la més jove, que es mou i milita de manera diferent a fa vint o trenta anys.
L’acte va acabar amb un brindis pels propers 50 anys del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat.
Fotografia: elBaix.cat