L’Ateneu Santfeliuenc ha posat en marxa una campanya de recollida de signatures de suport a la proposta del canvi de nom del Carrer Vidal i Ribas per Carrer de l’Ateneu, després de reunir-se amb els veïns i veïnes del carrer i obtenir el seu suport a la iniciativa i havent realitzat l’octubre passat una enquesta entre els socis i sòcies de l’entitat amb un recolzament àmpliament majoritari a aquesta proposta

Del 10 de febrer al 10 de març, es posa en marxa la campanya de recollida de signatures de suport a la iniciativa, perquè tingui més força i es prengui amb major consideració. Es farà únicament de forma presencial a la secretaria de l’Ateneu (Vidal i Ribas 25, 1r) en horari d’atenció al públic, de dilluns a divendres, de 17 a 22 h.

Les adhesions s’annexaran a una petició formal per a l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, perquè al pròxim Ple del mes de març de 2025 es pugui tractar la qüestió i se sotmeti a votació.

Per què es sol·licita aquest canvi de nom?

L’Ateneu Santfeliuenc està situat a l’edifici històric dels números 23 i 25 del carrer de Vidal i Ribas de la capital del Baix Llobregat.

Josep Vidal i Ribas (Sant Feliu, 1814 – Barcelona,1870) va ser un empresari protagonista del desenvolupament de la burgesia catalana al segle XIX. Segona generació d’una saga de comerciants, als anys 1840 i 1850 va organitzar durant una dècada el tràfic d’esclaus entre Guinea Equatorial i Cuba amb tres vaixells.

Segons s’explica al llibre “Negreros y esclavos. Barcelona y la esclavitud atlántica (XVI – XIX)”, el 1868 va arribar a ser el novè major contribuent de Barcelona i a la seva mort va deixar una herència de fins a 14 finques a l’Eixample, a més d’altres repartides per la ciutat, cosa que, havent començat com a botiguer, no s’entendria sense el negoci del tràfic de persones.

A d’altres ciutats ha estat retirat del nomenclàtor de carrers, com és el cas d’Esplugues on, l’any 2023, es va substituir pel d’Hipàtia d’Alexandria. D’altra banda, també trobem d’altres ciutats que tenen al seu carrerer noms com Carrer de l’Ateneu, Sant Just Desvern o Vilafranca del Penedès.

Al web La Catalunya negrera es pot consultar el mapa de monuments i carrers que encara reten homenatge a esclavistes catalans. L’Ateneu desitja que, properament, “puguin esborrar el nostre carrer de la llista”, segons expressa en un comunicat.

“La nostra proposta també té en compte la denominació popular del carrer que tradicionalment s’ha anomenat entre la ciutadania com a Carrer de l’Ateneu”, afegeixen.