El passat 16 d’octubre, prop de 500 persones procedents de diversos municipis del Delta, com ara Castelldefels, Gavà, Viladecans, Sant Boi i El Prat es van aplegar a la Rambla de Gavà per iniciar una manifestació popular en contra de la urbanització del Pla de Ponent, que és el darrer pulmó verd de la ciutat i que és l’indret on hi ha una àmplia diversitat de plantes i de vida animal.

La urbanització d’aquest sector, cosa que implica la tala massiva de massa boscosa, així com la impermeabilització del sòl a causa de la construcció de vials asfaltats, posa en perill la biodiversitat i també incrementa el risc d’inundacions a la part deltaica, ja que fins ara, el sector és una esponja on l’aigua de les pluges es guarda per fornir l’aqüífer del delta.

Si s’asfalta el sector, l’aigua relliscarà per voreres i vials en direcció a mar, posant en perill de nou els camps de conreu del parc agrari, ja afectats d’inundacions sovintejades. Igualment, la construcció del sector suposaria un elevat grau de contaminació atmosfèrica, així com l’aparició de molts més automòbils que col·lapsarien les vies d’accés a la ciutat, amb tota la contaminació que aquests automòbils comporten.

El consistori fins i tot es va gastar 75.000 € en una campanya «promocional» consistent en editar prop de 20.000 llibrets que es van repartir a les bústies de cada casa. Durant la manifestació, que va començar davant l’estació de RENFE i es va moure fins a la plaça de Balmes, davant l’Ajuntament, es van cridar consignes com «salvem el Calamot», «aturem el pla de ponent», «visca la lluita ecologista», «no a l’especulació».

Allà s’hi va llegir un manifest on es reptava al PSC, partit amb majoria absoluta al consistori, que decidís què era més important: si els interessos econòmics del fons voltor KRONOS, propietari dels terrenys, o bé la salut i la vida de les persones.

La consigna del PSC és dir que darrere la manifestació hi ha interessos partidistes. Curiosa afirmació quan qui ho diu milita al PSC, és tinent d’alcalde del consistori, i té un interès partidista en què el projecte tiri endavant. En resposta a l’afirmació del regidor del PSC, que sàpiga que els partits polítics som una eina, una via per tal que la ciutadania pugui expressar-se i demanar els seus drets.

La plataforma contra el Pla de Ponent és transversal, aglutina tant entitats ecologistes, veïnals i cíviques –com Omnium o l’Assemblea–. I sí, els partits (ERC, Comuns, Podem, Junts) els donem suport. Perquè només així es pot fer arribar la veu de la ciutadania al govern local. Ara bé, atès que el PSC té majoria absoluta, totes les propostes formulades per aquests grups han estat denegades. Queda clar doncs que el PSC prima l’interès especulatiu per sobre el benestar de la ciutadania. Esperem que al 2023 això els passi factura.

Per Josep Campmany. Estudiós local de Gavà.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here