El Departament de Territori i Sostenibilitat s’ha decantat pel consorci d’empreses liderat per ACCIONA perquè “ofereix un millor preu de l’aigua”

El Departament liderat per Lluís Recoder, ha adjudicat finalment la gestió d’Aigües Ter-Llobregat (ATLL) al consorci liderat per ACCIONA Agua S. A. El conseller de Territori i Sostenibilitat, ha signat aquest dimarts la proposta d’adjudicació del servei que presta actualment l’empresa pública a favor del consorci d’empreses liderat per Acciona perquè “ofereix un millor preu de l’aigua”, tal com es requeria en el plec de clàusules del concurs públic, segons ha informat el Departament en un comunicat. L’objectiu del procés de privatització d’ATLL és garantir la viabilitat del servei durant els 50 anys que dura la concessió, indica Territori.

El Departament de Territori i Sostenibilitat s’ha decantat per l’oferta presentada pel grup integrat per ACCIONA Agua SA, Aigües de Catalunya Ltd, Gopa Consulting SL, Acacia ISP SL, Global Buridan SL, Global Lubbock SL i Gestió Catalana d’Aigües SA. per a la gestió d’Aigües Ter-Llobregat durant 50 anys.

A més d’ACCIONA, el procés havia rebut una segona oferta, la del grup liderat per Aguas de Barcelona SA (AGBAR) i format per ACSA Obras e Infraestructuras SA, Disray Trade SL, NIRIR 2012 SL, Mina Pública d’Aigües de Terrassa SA i Companyia d’Aigües de Sabadell SA.

La Mesa de Contractació ha analitzat la documentació aportada per les dues ofertes de manera “objectiva, rigorosa i detallada”, assenyala el Departament. Finalment, el conseller Recoder ha signat aquest dimarts la proposta d’adjudicació del servei a ACCIONA perquè “ofereix un millor preu de l’aigua”.

L’adjudicació d’ATLL ha generat disputes dins el Govern

Mas va aturar a finals de la setmana passada l’adjudicació d’ATLL, després de les amenaces llançades per AGBAR (més informació). La companyia va denunciar que l’oferta del seu competidor, ACCIONA, plantejava una baixada de preus temerària i irreal i va assegurar que impugnaria el concurs i recorreria als tribunals si, finalment, ATLL quedava en mans del grup ACCIONA.

Però la decisió del President no va ser ben rebuda a la conselleria de Territori i Sostenibilitat i Lluís Recoder s’hi va declarar “en rebel·lia”, segons van informar fonts de CiU.  El conseller va aconseguir aleshores, aturar l’informe extern requerit per Mas, per a valorar de nou les ofertes d’ACCIONA i AGBAR i saber si tots els compromisos que assumien eren reals. Especialment els dos més sensibles: el preu del metre cúbic d’aigua i el manteniment dels llocs de treball.

Fonts de la conselleria de Territori i Sostenibilitat indicaven aleshores que la petició d’iniciar un nou estudi significava posar en dubte el treball realitzat pels tècnics del departament i la mesa de contractació, a més d’alimentar les suspicàcies d’AGBAR, i que per aquesta raó el conseller no s’havia mostrat a favor de la decisió.

Ara, l’exalcalde de Sant Cugat del Vallès ha anat un pas més enllà, adjudicant avui mateix la concessió.

L’oposició a la privatització d’ATLL, present a la societat civil i al Parlament

Una de les majors crítiques envers la privatització dels serveis públics és que el preus augmenten. La percepció comú, especialment des dels grups de persones usuàries i consumidores és que els inversors privats han ofertat preus artificialment baixos amb el fi de guanyar la licitació a llarg plaç i una vegada obtinguda, utilitzaran la seva influència per agumentar el preus.

Segons la Plataforma Aigua és Vida, una de les principals opositores a la privatització d’ATLL, en el cas de l’aigua i el sanejament, es renegocien el 75% de les concessions

PSC, PP, ICV-EUiA i ERC, es van mostrar contraris recentment al Parlament, a aquest procés de privatització, tot i que amb matisos. El PSC va exposar de manera molt crítica la seva oposició a la privatització; el PP en va criticar el moment, ja que va considerar com una “irresponsabilitat realitzar un procés de tanta importància per part d’un Govern en funcions”. Per la seva banda, ICV-EUiA van manifestar obertament la seva oposició a la licitació, mentre ERC va acusar CiU d’estar “mercadejant amb l’aigua”.

Situació “sorprenent” a l’Àrea Metropolitana de Barcelona: concessió a AGBAR per al sanejament de l’aigua a la regió metropolitana

El Plenari de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat la creació d’una nova empresa de capital mixt que, amb una participació del 85% d’SGAB (AGBAR), substituirà l’empresa pública EMSSA en les tasques de sanejament de l’aigua.

La proposta de CiU ha rebut el recolzament del PSC, mentre que ERC i el PP s’han abstingut i ICV-EUiA hi ha votat en contra.

La diputada d’ICV Dolors Camats ha acusat a socialistes i republicans d’incoherència, ja que “privatitzen el cicle de l’aigua i al programa electoral pel 25N defensen la gestió pública. ICV-EUiA denuncia que el PSC i ERC recolzen la privatització de la gestió de l’aigua a l’àrea metropolitana”.

L’aprovació significa una adjudicació directa, sense concurs públic, que segons ICV-EUiA constitueix un monopoli efectiu. Per a Camats “és especialment greu que uns partits que als seus programes electorals defensen la gestió pública d’aquest servei bàsic votin la seva privatització efectiva pels ciutadans dels municipis a l’àrea de Barcelona.”

Per la número 2 d’ICV-EUiA “no s’entén com el PSC té com a principal proposta en matèria d’aigua anular la privatització d’Aigües Ter‐Llobregat i avui vota donar-li a una empresa privada com és SGAB el control efectiu de l’aigua que consumeixen 3 milions de catalans”. Camats, tampoc entén la posició d’ERC. “I és que el propi Oriol Junqueras alertava fa pocs mesos sobre els perills de donar lloc a un monopoli en la distribució de l’aigua i exigia que el factor públic tingues un pes decisiu….És evident que avui ERC pensa d’un altra manera.”

Dolors Camats ha expressat la seva preocupació per la “carta blanca” que ara tindrà SGAB per imposar “unes tarifes abusives”. També per la “més que previsible” afectació a la qualitat del servei i, finalment, per les condicions laborals en la nova empresa mixta. I és que en la documentació aportada per a la seva creació, no s’especifica quin serà el conveni de referència per als treballadors de SGAB i d’EMSSA que passin a integrar-la, ni les possibles externalitzacions de serveis com el manteniment i reparació de canonades.

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here