El grup municipal critica la destrucció d’un emblemàtic espai natural de Gavà malgrat els compromisos de l’alcalde Balsera; i del risc que els quasi 5 milions de la urbanització pendents de pagar, arrosseguin l’empresa municipal implicada i la incautació de terrenys públics

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]ls republicans, que van portar el projecte a la justícia i van perdre, insisteixen en què el nou barri de Can Ribes amenaça el espai natural del Calamot, mentre que l’alcalde ho nega. La formació republicana torna a la càrrega en contra del pla del govern de Gavà, del PSC i ICV-EUiA, d’ampliar la ciutat cap a ponent. Poc després que l’alcalde, Joaquim Balsera, presentés la urbanització ja enllestida del primer dels quatre barris que inclou aquest pla de ponent, el de Can Ribes, els republicans han advertit que fer aquesta obra en temps de crisi del sector immobiliari, pot acabar entrampant l’empresa municipal ‘Gavanenca de Terrenys i Immobles’ (GTI), que l’ha promogut.

El portaveu municipal d’ERC-Els Verds-Independents per Gavà, Andreu Pérez i Lorite ha expressat “la nostra indignació en veure que, novament, es disfressa el Pla de Ponent com una gran promoció d’habitatges públics –ara rebatejada com a nou barri de Can Ribes– una operació especulativa, amb el govern PSC-ICV-EUiA al darrera, que no només està trinxant un dels nostres espais naturals més emblemàtics, el Calamot, sinó que a més, pot portar a la ruïna l’empresa municipal implicada, GTI”.

Andreu Pérez ha argumentat aquesta segona acusació amb el fet que “els 4,8 milions € del cost d’urbanització d’aquests espais naturals hauran de ser sufragats pels propietaris del sector, ja que l’operació de construcció i venda d’habitatges privats està totalment aturada. Com el 30% de l’aprofitament del sector és públic, l’Ajuntament pot haver de pagar 1,5 milions €”. A més, ha afegit el portaveu d’ERC-EV-IxG, “l’empresa municipal que s’ha de fer càrrec d’aquest pagament, GTI, ja acumula quasi 11 milions de pèrdues, un 20% del seu patrimoni; per això advertim que si no s’atura el Pla de Ponent la greu situació financera la port portar a la ruïna, i a la incautació d’aquests terrenys públics per part dels acreedors de l’operació”.

Així mateix, Pérez ha qualificat “d’engany permanent” les declaracions públiques sobre el tema per part de l’alcalde durant tots el procés: “fa sis anys va afirmar públicament que al Calamot no es construiria res i que el que s’acabaria aconseguint és la preservació d’aquests espais naturals. Ara, veient la desfeta del Calamot, contemplem la magnitud de les seves mentides”. Finalment, el portaveu d’ERC-EV-IxG ha desmentit les afirmacions del govern municipal sobre la promoció d’habitatges públics: “del miler d’habitatges previstos, ens quedarem amb 153, ja que l’Institut Metropolità del Sòl s’ha fet enrere.

Per el contrari, l’alcalde de Gavà, Joaquim Balsera, va subratllar, d’una banda, que serien els propietaris dels solars els que pagarien el cost de la urbanització. I, de l’altra, va destacar que 2.125 metres quadrats d’aquesta àrea es reserven per a una zona verda que ha de servir de connector biològic, tot negant que la urbanització de l’espai destrueixi el Calamot.

L’obra ja està enllestida després de més d’una dècada de polèmica, i durant la passada Fira de l’Espàrrec l’executiu local va convidar la ciutadania a visitar-la posant a la seva disposició un trenet que portava els veïns fins a la falda del turó Calamot, on s’ha d’erigir el nou barri. Les obres d’urbanització dels solars, que ocupen 7,4 hectàrees, han costat 4,8 milions d’euros segons va indicar Balsera.

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here