Arrenca la temporada de cireres del Baix Llobregat després d’un hivern de gelades que n’ha afavorit la collita

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]es temperatures s’enfilen aquest cap de setmana, i amb el bon temps esclata la temporada de les cireres, un producte molt arrelat a la Vall Baixa del Baix Llobregat. Amb la 36ena exposició d’aquesta fruita a Sant Climent i la 27ena festa del producte a Santa Coloma de Cervelló comencen dos caps de setmana plens d’esdeveniments relacionats amb la cirera.

Una fruita que, segons els seus agricultors de Sant Climent, s’ha beneficiat de les gelades d’aquest febrer: van ser tot just abans de la floració, i per tant no la van perjudicar. En canvi, el fort fred va permetre descansar millor als arbres, ha explicat el pagès Martí Pizarro. Pizarro també ha comentat que les vendes estan funcionant bé, per ara.

Mai plou a gust de tothom, diu la dita. I el mateix passa amb el fred. L’onada siberiana que va deixar gelades arreu del país el febrer passat va malmetre molt greument les collites de carxofes, el producte estrella que creix als camps del Delta del Llobregat.

Molt a prop d’allà, a les muntanyes que s’alcen tot just quan hom s’endinsa una mica terra endins, les de Sant Climent de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló o Torrelles, entre d’altres, el panorama era molt diferent. A les valls dels cireres de les muntanyes del Baix Llobregat, aquests arbres aprofitaven l’hivern per descansar plàcidament. I, com més fred era, més plàcidament descansaven.

Això ha beneficiat els cireres, ha explicat Martí Pizarro, un dels vuit agricultors de Sant Climent agrupats en l’ens ‘Mercat Pagès’ que comercialitza els primers fruits d’aquests arbres a la fira de la cirera de la seva ciutat, aquest dissabte.

El fred del febrer, doncs, ha enfortit els arbres però no ha fet que hi hagi més o menys fruita. Això ho determina el temps que fa en l’època de floració i de pol·linització de les flors, a l’abril, ha explicat Pizarro, que ha afegit que enguany aquestes primeres flors van trigar en sortir, i ho van fer cap al 24 de març.

Ara ja han donat el seu fruit, i els agricultors els han començat a vendre a les fires de Sant Climent i de Santa Coloma. El cap de setmana vinent serà el torn de les de Torrelles, de l’1 al 3 de juny, i del Papiol, del 2 al 3 de juny.

El Parc Agrari del Baix Llobregat ha organitzat per a l’ocasió dos itineraris de descoberta de la cirera, que es podran seguir les tardes dels dissabtes 2 i 9 de juny. Consten d’unes visites de camps de cirerers i d’una degustació del producte. A més, enguany deu restaurants de la comarca oferiran plats amb cireres a les seves cartes entre el 2 i el 10 de juny.

Els comensals podran provar receptes com sopa freda de cirera, formatge de cabra amb llavors i vinagreta de cireres o confit de pollastre pota blava, un altre producte genuí del Baix Llobregat, amb chutney de cireres i cebetes, entre d’altres.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here