La 23a edició de la mostra, que estrena la temporada de teatre a l’aire lliure a Catalunya, acull 112 actuacions de 35 companyies fins diumenge a Viladecans, amb la voluntat de ser “un viver” de companyies catalanes novelles

“En temps de crisi se’ns aguditza a tots l’enginy”. I moltes companyies de teatre ofereixen produccions “més petites, però no per això tenen menys qualitat”. Ara és l’hora d’apostar per aquestes petites produccions, especialment de companyies catalanes novelles, defensa Xavier Campón, codirector del festival de teatre “Al carrer” de Viladecans.

Aquest divendres ha arrencat la 23a edició de la mostra, que ja és un clàssic de l’inici de la temporada de teatre a l’aire lliure a Catalunya, i que vol servir de “viver” per aquests grups, en paraules de Campón. Fins diumenge passaran per Viladecans 35 companyies que faran 112 actuacions, sobretot de circ, l’estrella d’aquesta edició. Els carrers de Viladecans, especialment del centre, s’ompliran de teatre i circ des d’aquest divendres a la tarda fins el proper diumenge. Durant aquest cap de setmana el festival ‘Al carrer’ acollirà fins a 35 companyies.

Enguany han guanyat pes les autòctones, però també destaca la companyia francesa Karnavires, que ha acudit quatre cops a Viladecans en les darreres dècades. A Viladecans estrenarà a l’Estat el seu nou espectacle, ‘Nul n’entre ici s’il n’est geomètre’, que és una actuació sobre els set pecats capitals basada en la pirotècnia i inspirada en un fragment de la ‘Divina comèdia’ de Dante, segons ha explicat el seu director, Rémy Auda.

També estrenaran espectacle a la ciutat llobregatina “La companyia del foc” i els grups Struc i Sifó, que presentarà la versió per a l’aire lliure de l’espectacle “L’enreixat”, de circ avantguardista.

“És un espectacle sobre la capacitat de decidir i la possibilitat d’equivocar-se; un espectacle de circ i teatre gestual en què tres personatges es troben accidentalment tancats dins d’un espai laberíntic i es tracta que trobin la sortida”, ha explicat la directora d’aquesta obra i de la companyia, Marta Soler. “És una oda al treball en equip i a la col·lectivitat en aquests moments en què a la societat va cadascú pel seu compte”, ha afegit.

La primera versió d’aquest espectacle va ser presentada al festival ‘Trapezi’ de Reus, i ara la companyia Sifó l’ha adaptada per al carrer per portar-la a Viladecans. La mostra llobregatina, a l’inici de l’estiu, és de fet una de les cites consolidades a l’inici d’una temporada d’espectacles de dramatúrgia a l’aire lliure que té el seu punt àlgid i final a Tàrrega a finals de l’estiu, ha sostingut el codirector d'”Al carrer”i cap del departament de cultura de l’Ajuntament de Viladecans, Xavier Campón.

A banda d’una cita consolidada és també una de les mostres que subsisteixen en temps de crisi. Això sí, amb restriccions: des del 2009 al 2011 el pressupost amb què compta va caure un 60% i enguany encara ha caigut una mica més, fins a estar lleugerament per sobre dels 120.000 euros, ha explicat Campós.

“Realment és un pressupost molt ajustat, però val a dir que en temps de crisi se’n aguditza l’enginy a tots”, ha indicat, tot indicant que ara s’ofereixen més espectacles però més petits. Aquesta serà la tendència en “els propers anys”, ha vaticinat el tècnic cultural, tot afegint que en aquest sentit “l’enginy català és molt potent”.

“Nosaltres apostem per companyies noves catalanes de carrer, i el nostre festival vol ser el viver d’aquesta gent que comença a fer teatre de carrer, circ, i que poden venir aquí a mostrar-ho a tothom”, ha assenyalat Campón.

Es pot consultar el programa complet de la mostra de treatre “Al carrer” a l’agenda d’elBaix.cat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here