Les mesures anunciades pel Govern de Rajoy tindran també un impacte molt negatiu en l’àmbit cultural

[dropcap color=”#336600″ font=”arial” fontsize=”40″]L[/dropcap]a pujada de l’IVA en el sector cultural, que a partir de setembre passarà de l’IVA reduït (8%) a l’IVA general (21%), tindrà greus implicacions tant a nivell econòmic com social, donat que posa en perill la viabilitat de moltes empreses culturals i, a més, dificulta l’accès de la ciutadania a la cultura.

El Govern de l’Estat va acordar, el passat divendres 13 de juliol, incrementar del 8% al 21% l’impost del valor afegit (IVA) del preu de les entrades a sales de cinema, teatres, festivals musicals i concerts. La mesura entrarà en vigor l’1 de setembre i tot el sector s’hi està mobilitzant en contra.

Així ho expressa un manifest conjunt de diversos mitjans de comunicació musicals de tot l’Estat, que afirma que aquestes mesures “condemnen la ciutadania en general a poc menys que la indigència i un sector determinat, el de la música i la cultura popular, a la desaparició”.

[level-premium]

Mercat de la Música Viva de Vic | Foto: ACN

A la cultura, en la majoria de països europeus, se li aplica un IVA reduït, per tal de fomentar-la i, alhora, garantir-ne l’accès per part de la ciutadania. La FAETEDA, que agrupa les empreses de teatre i dansa, avisa que un increment diferencial de 13 punts, passant del 8% al 21% d’IVA, “inevitablement gravarà el preu de l’entrada” i això “conjuntament amb la disminució dels pressupostos públics destinats a la cultura” significarà “un retrocés d’anys en la consolidació d’un model cultural homologable al dels països del nostre entorn europeu”.La Federació creu que aquesta decisió comportarà “un allunyament dels ciutadans i ciutadanes de les sales teatrals”.

Els promotors musicals també estan en peu de guerra, ja que les sales de música en viu han de pagar un 10% a l’SGAE i a això hi hauran d’afegir un increment de l’IVA fins al 21%. Joan
Mas, propietari de diferents sales a Barcelona i promotor de concerts com el Mas i Mas Festival, ha mostrat la seva indignació amb el govern espanyol perquè l’estat espanyol és l’estat d’Europa amb l’IVA més alt en cultura.

“Cada cop la cultura serà més cara, quan hauria de ser més barata. A la gent li baixen els sous i li pugen els impostos, així que el primer que retallarà serà la cultura”, ha dit.

teatre
Espectacle 'À la ville de... Barcelona' de Joan Ollé | Foto: ACN

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, també ha llançat dures crítiques contra la pujada de l’IVA del 8% al 21% de bona part dels serveis culturals, ja que considera que és “desmesurada i desproporcionada”. “Aquest augment ens col·loca fora dels IVA dels països veïns i crea problemes i greuges comparatius”, ha assenyalat el conseller. Mascarell considera que cal posar en valor el que el sector cultural aporta des del punt de vista econòmic i social i que aquesta és una mesura “que no ajuda a crear més consum”, que és el que el sector necessita.

Pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), aquesta mesura està inspirada en una concepció de la cultura com un luxe prescindible o com un aspecte marginal de la societat.

“L’afebliment cultural ens fa més vulnerables”, afirma el CoNCA en un comunicat, on valora que l’increment de l’IVA aplicat a l’accés als museus i als espectacles culturals suposarà posar barreres a la universalització del coneixement.

Aquest atac frontal a la cultura, però, ha servit per unir al sector, que ha constituït aquest mes de juliol la Unió d’Associacions Empresarials de la Indústria Cultural Espanyola, en què hi ha adherides nou entitats, entre associacions i federacions, que recullen més de 4.000 empreses i 150.000 treballadors directes del sector cultural. Al seu parer, la repercussió d’aquest augment en el cost de les entrades accelerarà l’actual procés de recessió del consum, provocant destrucció de llocs de treball i el descens de l’activitat cultural. En tots els països de l’euro s’aplica l’IVA reduït en l’activitat cultural, segons recorden, i la mesura allunya Espanya dels països de l’euro i afecta a la competitivitat internacional.

L’increment de l’IVA en el consum cultural limitarà el dret del lliure accés de tots els ciutadans i ciutadanes a la cultura, un dels principis recollits en la Constitució espanyola i l’Estatut. Això implica que l’accès a la cultura pot quedar reduït a aquelles persones que disposin de major poder adquisitiu i que la cultura pugui acabar considerant-se un producte de luxe només a l’abast de certes classes socials.

[/level-premium]

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here