L’organització ecologista també considera que Eurovegas suposa situar el Baix Llobregat com a un dels llocs més amenaçats de la costa

[dropcap color=”#336600″ font=”arial” fontsize=”40″]E[/dropcap]cologistes en Acció acaba de presentar l’informe anual “Banderes Negres” que analitza la situació de la costa i mostra la degradació i amenaces que pateix el litoral de tot l’Estat. L’informe, que porta per títol “Poca vergonya”, senyala també les empreses i administraciones publiques responsables i implicades en aquest procès de destrucció.

L’organització ecologista ha atorgat 79 Banderes Negres als llocs més degradats i 12 Punts Negres als més amenaçats de la costa. Entre ells, està la costa del Baix Llobregat.

Ecologistes en Acció atorga en l’informe una Bandera Negra al Pla Delta del Llobregat que, en execució des del 1994, té la intenció de transformar la zona en un inmens centre d’activitats logístiques, amb la construcción de noves infraestructures i l’ampliació de les existents. L’organització ecologista denuncia que el suposats beneficis per a la població, pel que fa a creació d’ocupació, d’aquest Pla no s’han produït i que, a més, el Pla Delta del Llobregat ha tingut un important impacte ambiental.

Entre les principals agressions ambientals d’aquest Pla, Ecologistes en Acció destaca la destrucció del curs natural del riu en el seu tram final, l’alteració del Delta del Llobregat, la pèrdua de zones agrícoles, l’alteració de la dinámica costanera i l’agravament de l’efecte d’enfonsament del delta, que ha provocat una forta regressió de les platges situades al sud-est del Port de Barcelona, l’afectacio d’algunes llacunes litorals, l’incompliment de la Declaració d’Impacte Ambiental de l’Aeroport urbanitzant un sector de la Xarxa Natura 2000 (ZEPA) per construir un pàrking de taxis, i un significatiu descens en les poblacions de moltes espècies que abans eren comuns al Delta del Llobregat.

L’informe de l’organització ecologista també atorga una Bandera Negra a la Riera dels Canyars, a Gavà, degut als vertits fecals reiterats provinents del disseny de la xarxa de clavagueram del municipi, que, fins i tot en noves urbanitzacions, no separa la circulació de les aigües fecals de les pluvials.

Ecologistes en Acció denuncia l’estat de la Riera dels Canyars des d’una doble vessant. Per una banda, afirmen que els abocaments fecals continuats tenen un impacte ambiental altíssim, ja que històricament la riera tenia vegetació i fauna propia, i ara aquestes són pràcticament  inexistents. D’altra banda, també alerta que els abocaments tenen un impacte social ja que aquestes aigües acaben desembocant al mar, en unes platges molt freqüentades per la població local i per turistes.

Finalment, l’informe de l’organització ecologista també atorga un Punt Negre al Baix Llobregat pel Projecte Eurovegas, assenyalant-lo com un dels projectes que més amenaça la costa arreu de l’Estat.

Segons l’organització, els impactes d’Eurovegas sobre el Delta del Llobregat són “immensos i van més enllà dels terrenys on estrictament es construiria el complex d’oci i casinos”.

DEcologistes en Acció destaca en l’informe que la construcció d’Eurovegas afectaria directa e indirectament espais naturals protegits, afectaria irreversiblement l’aqüífer del Llobregat, agravaria l’efecte d’enfonsament de les plateges del delta, es perdria la connectivitat ecològica Garraf – delta- riu i suposaria una important destrucció paisatgística i de terrenys agrícoles d’alt valor, impresicindibles per a la sobirania alimentària.

També denuncien que Eurovegas tindria impactes socioeconomics molt negatius, com la pèrdua de llocs de treball en l’agricultura, la competència deslleial sobre el turisme i la restauració local, la desregluació laboral, la promoció de la prostitució i el tràfic de blanques, l’incerement del crim organitzat i de les malalties relaciones amb el joc, l’augment  del tràfic i consum de drogues, així com un increment en les despeses de l’erari públic pel que fa a accesos, soterraments de vies, seguretat, salut, etc., sense increment dels ingresos, donat que Adelson ha reclamat l’exempció de la tributació fiscal i de les aportacions a la Seguretat Social pels treballadors i treballadores del macro-complex.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here