Algunes d’aquestes residències sol·liciten a les famílies de les persones usuàries l’avançament de quotes per evitar el tancament de centres

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]’Associació Catalana de Familiars, Usuaris i Col·laboradors de Centres Geriàtrics té constància que unes set residències estan al límit del tancament. Els impagaments dels concerts a les residències geriàtriques per part de la Generalitat han provocat que alguns centres només tinguin com a solució, sol·licitar a les persones usuàries l’avançament de la mensualitat, amb el compromís de retornar-ho a les famílies quan el Govern efectuï el pagament. Moltes famílies han rebut aquesta petició per part dels centre on estan ingressats els seus familiars. En declaracions a l’ACN, la coordinadora de l’àrea social de l’Associació Catalana de Familiars, Usuaris i Col·laboradors de Centres Geriàtrics (ACFUC), Mariluz Montero, ha expressat que les persones usuàries pateixen també per una possible pèrdua de qualitat del servei i d’atenció del personal. Les famílies de les persones usuàries de residències i centres geriàtrics estan preocupades pel futur incert que tenen sobre la taula aquestes entitats, arran de l’impagament del concert econòmic per part de la Generalitat. Des de l’Associació Catalana de Familiars, Usuaris i Col·laboradors de Centres Geriàtrics (ACFUC) han començat a recollir dubtes i queixes d’aquestes famílies, que han rebut informació per part dels mitjans de comunicació, però també dels mateixos centres. L’ACFUC té constància que entre 7 i 8 centres estarien al límit del tancament si no millora la situació financera.

[level-premium]

Per evitar-ho, moltes residències han optat per sol·licitar, verbalment, als usuaris, l’avançament de les mensualitats que els avis no han de pagar si tenen la plaça concertada. És un sistema establert ja per la Generalitat, de manera que la residència faria un reconeixement de deute amb la família, i li reemborsaria l’import tan aviat com la Generalitat efectuï el pagament.

Així ho ha explicat a l’ACN Mariluz Montero, coordinadora de l’àrea social de l’ACFUC, i ha alertat que la situació dels centres és realment complicada i que han vist en aquest avançament l’única solució per evitar el tancament. Per això, Montero, ha alertat que moltes famílies no poden assumir aquest avançament perquè precisament tenen una plaça concertada, i per tant, són famílies amb pocs recursos. Des de l’ACFUC també s’ha assenyalat que no es poden augmentar les quotes de les places privades perquè no suposaria un increment notable de recursos, ja que la majoria de places a molts centres són concertades.

Montero també ha explicat que les famílies veuen la situació amb preocupació, principalment pels personal. Hi ha les persones usuàries que creuen que la residència on viuen els avis ” no són cap meravella”, però consideren que ”el tracte és afable” i veuen ”l’avi ben atès”. Aquests usuaris temen que ”els treballadors puguin marxar” i que els avis quedin en mans de persones que no els atenguin tan bé o que no tinguin la titulació esperada. Per això considera que ”el desconcert” és important.

Des de l’ACFUC confien que les residències fan l’esforç ”màxim” per mantenir la qualitat del servei, però els usuaris ”tenen por” perquè no se’n ressentin aspectes com per exemple el menjar o altres tipus de cures que també s’han de pagar. La situació que s’ha donat arran d’aquests impagaments se suma al fet que moltes residències han vist com els darrers mesos, per culpa de la crisi econòmica, moltes famílies han optat per treure els avis dels centres, per tal d’estalviar-se les mensualitats i cobrar l’ajuda corresponent a la Llei de la Dependència com a cuidador no professional.

Les entitats busquen vies de finançament mentre plantegen nous models

L’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), que aglutina la major part de l’atenció a la gent gran, ha començat a treballar per buscar noves vies de finançament i evitar situacions límit si els impagaments es repeteixen. Cinta Pasqual, presidenta de l’entitat, no ha negat el neguit que impera entre el sector, després que Mas-Colell es mostrés convençut que si l’Estat no aporta liquiditat a Catalunya, els impagaments es poden tornar a repetir. ”Tots sabem que la situació és dolenta”, ha dit Pasqual, que creu que Mas-Colell no va deixar garantits tampoc els pagaments d’agost. La responsable d’ACRA, que declara que el 80% del pressupost es destina a gent gran, assegura que les entitats no tenen marge ni ”múscul financer” per fer-hi front i per això obre un debat per tal de ”reinventar” el model de servei i buscar noves vies de finançament.

Per Cinta Pasqual, el servei ha de continuar existint i creu que el departament també ho considera però que ”no s’ha de deixar de pagar” ja que és un sector vulnerable que està vivint la ”pitjor situació”.

I és que per Pasqual, aquests impagaments se sumen a les retallades de la Llei de la Dependència i els copagaments farmacèutics, a més de la retirada de la subvenció pública d’alguns medicaments, que ha empitjorat la situació de molts usuaris que ja no disposen de ”diners de butxaca” per utilitzar serveis complementaris o fins i tot, comprar alguns medicaments.

Pasqual lamenta l’actitud de les entitats bancàries del país pel que fa la sol·licitud de línies de crèdit i ha recordat que la major part de pensions estan dipositades a aquestes entitats, i que per tant, s’hauria d’haver trobat la seva col·laboració. Malgrat tot, Pasqual ha tornat a reiterar que de moment, el servei i l’atenció a la gent gran no es veuran afectats per aquests impagaments.

[/level-premium]

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here