Amb aquesta claredat s’han expressat els plens dels Ajuntaments de Vilanova i la Geltrú i Vilafranca del Penedès. Segons aquestes dues localitats, en el cas que és privatitzés ATLL, es produiria una apropiació indeguda del patrimoni municipal

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]’adjudicació d’ATLL suposaria una apropiació indeguda del patrimoni municipal, amb els greus impactes que això comportaria pel país, així com també, els sobre costos en indemnitzacions que hauria de pagar tota la ciutadania atesa la greu irresponsabilitat del govern actual. Aquesta és la conclusió a la que han arribat aquests Ajuntaments, que  fa temps venen demanant la paralització total del procés engegat.

Des de Plataforma Aigua és vida consideren molt preocupant i greu veure com la Generalitat està accelerant l’externalització d’Aigües Ter Llobregat (ATL) sense tenir en compte els municipis d’arreu de Catalunya.

Avui ja són 32 municipis, que representen 1.230.515 persones, que han signat la Moció promoguda per la Plataforma Aiguaésvida en contra de la privatització d’ATL i en defensa del caràcter públic de la mateixa.

Així com podem trobar desenes de municipis més que han signat mocions semblants (Granollers, Mollet del Vallès, Barberà del Vallès, Premià de Mar, Manlleu…) o s’han oposat a formalment a aquesta privatització a través d’al·legacions (per exemple, Sant Pere de Vilamajor).

Aigua és vida alerta, doncs, a la Generalitat, que de produir-se l’adjudicació de l’empresa ATLL s’incorreria en un procés totalment improcedent que vulneraria els drets i les competències dels municipis. La Llei 10/2011 disposa que els béns d’ATLL queden adscrits al patrimoni de la Generalitat, però queda clar que sols pot afectar a aquells béns, drets o participacions en el finançament i en la titularitat que hagués fet directament la Generalitat, que hagués rebut en traspàs de l’Estat, o que hagués executat o aprovat l’Agència Catalana de l’Aigua o la mateixa empresa pública ATLL amb càrrec a fons propis.

Però entre els elements inclosos dins el perímetre del contracte s’hi troben instal·lacions que Ajuntaments i d’altres ens locals van finançar o que són de la seva titularitat o bé van finançar directament aportant un percentatge del seu import, normalment del 50%.

Així des de la Plataforma animen a tots els municipis i consells comarcals a defensar els seus drets, les seves competències i interessos patrimonials. A seguir els passos de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès.

L’afectació al Baix Llobregat

Diverses i importants infraestructures d’ATLL es situen a la nostra comarca. Amb la privatització, evidentment la titularitat d’aquestes, també deixaria de ser pública:

ATLL disposa de dues estacions de tractament d’aigües potables (ETAP), una d’elles situada a Abrera i que pren directament l’aigua del riu Llobregat. La planta, que va entrar en funcionament l’any 1980, té una capacitat de ractament de 4 m3/s.

L’estiu 2009 va entrar en servei la Dessalinitzadora de la conca del Llobregat, ubicada al Prat, que incorpora a la xarxa regional d’ATLL un total de 60 Hm3/any. La manca de cabals disponibles per a poder garantir de manera permanent l’abastament a més de 4,5 milions d’habitants, va ser la raó principal que va portar a ATLL a desenvolupar la construcció d’una planta dessalinitzadora d’aigua de mar, com a millor opció per incrementar simultàniament la quantitat i qualitat de l’aigua distribuïda, assolint així una major garantía de subministrament.

L’aigua produïda a la dessalinitzadora s’impulsa fins al dipòsit de la Fontsanta, a Sant Joan Despí, al qual arriba mitjançant una canonada de 1,4m de diàmetre i 12 km, seguint un traçat paral·lel al riu Llobregat en gran part del seu recorregut. Des d’aquest dipòsit l’aigua es distribueix a la xarxa d’abastament per al seu consum. Ha estat necessari construïr-hi una xemeneia d’equilibri de 40 metres per tal d’absorbir possibles augments de pressió en la canonada.

L’oposició també deixar sentir el seu rebuig a la privatització de l’ATLL al Parlament

La possible privatització de l’ATLL i la pugna entre AGBAR i ACCIONA per aconseguir-ne la licitació, en la que sembla que finalment es posiciona millor ACCIONA, ha generat moltes crítiques per part de l’oposició al Govern de la Generalitat, ques’han deixat sentir aquesta setmana al Parlament.

PSC, PP, ICV-EUiA i ERC, s’han mostrat contraris a aquest procés, tot i que amb matisos. El PSC es va exposar de manera molt crítica la seva oposició a la privatització; el PP en va criticar el moment, ja que va considerar com una “irresponsabilitat realitzar un procés de tanta importància per part d’un Govern en funcions. Per la seva banda, ICV-EUiA van manifestar obertament que intentaran aturar el tràmit parlamentari de la licitació, mentre ERC va acusar CiU d’estar “mercadejant amb l’aigua”.

La mobilizació del Vallès Oriental contra l’augment de tarifes de l’aigua

“La majoria” d’ajuntaments del Vallès Oriental es neguen a aplicar, de moment, l’augment del 70% en la tarifa de l’aigua anunciat per ATLL, segons ha explicat el president del consell comarcal del Vallès Oriental, José Orive, a la sortida del consell d’alcaldes.

Els municipis de la comarca han denunciat l’augment de les tarifes a la comissió de preus de la Generalitat i estan a l’espera que aquest ens es pronunciï. Paral·lelament, els municipis han signat un document on rebutgen la nova tarifa “perquè resulta impossible d’assumir pels ajuntaments”. Els nous preus acabaran repercutint amb un augment d’entre el 15% i el 26% en la factura que paguen els ciutadans.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here