Aquesta és la proposta del Consorci dels Espais Naturals del Delta del Llobregat, que organitza demà aquesta activitat gratuïta per a tothom

[dropcap color=”#336600″ font=”arial” fontsize=”40″]P[/dropcap]er tal de donar a conèixer el Delta del Llobregat s’organitzen de forma periòdica diferents activitats de descoberta. En concret, demà el Consorci dels Espais Naturals del Delta del Llobregat porta a terme una jornada d’observació d’anellament científic d’ocells.

L’anellament és una eina de gestió dels espais naturals que permet conèixer l’evolució de les poblacions d’aus i les seves migracions, es tracta d’un mètode d’estudi basat en el marcatge individualitzat dels ocells.

L’anellament no afecta als ocells, sempre i quan l’anellament sigui fet per anelladors conscients que cal prioritzar la seguretat dels ocells.

L’activitat d’observació d’anellament científic d’ocells és gratuïta i oberta a tothom. Es portarà a terme demà diumenge 4 de novembre de 10.00 a 13.00 hores en sessions de 30 minuts a a l’Espai Natural del Remolar – Filipines del Delta del Llobregat. Per participar no cal inscripció prèvia.

Què és i per què serveix l’anellament científic d’ocells

L’anellament d’ocells implica la col·locació d’anelles metàl·liques numerades a les potes dels ocells salvatges per intentar determinar els seus moviments i obtenir-ne informació. Les anelles tenen gravada una adreça postal, de manera que qualsevol persona que es trobi un ocell anellat pot reportar-ho.

Així, qualsevol registre d’un ocell anellat, ja sigui a través de la seva recaptura i posterior alliberament, o bé per la seva recuperació final un cop mort, ofereix una gran quantitat d’informació sobre la seva biologia, especialment pel que fa als seus desplaçaments.

Traçant les línies de vol definides pels parells de dades anellament-recuperació és possible definir les rutes migratòries de les diferents espècies d’ocells, així com les seves àrees de descans, oferint així una informació molt valuosa per a la planificació de sistemes integrats d’espais protegits per a les aus.

Una altra informació derivada de les recuperacions i controls inclou paràmetres poblacionals (taxa de supervivència, èxit reproductor, etc…) que poden resultar essencials per entendre determinats canvis en les poblacions dels ocells.

A Catalunya l’anellament està organitzat principalment per l’Oficina Catalana d’Anellament de l’ICO (Institut Català d’Ornitologia).

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here