Es troba al cementiri de Roques Blanques, al Papiol, i és un projecte del Museu de Ciències Naturals de Granollers (MCNG)

[dropcap color=”#336600″ font=”arial” fontsize=”40″]E[/dropcap]l cementiri de Roques Blanques, situat al Papiol, ha posat en marxa la primera estació permanent d’escolta d’ultrasons de ratpenats de l’Estat. La instal·lació permetrà aportar informació constant de l’activitat d’aquests animals en el territori, actualment amenaçats en la majoria d’entorns on viuen.

Aquest projecte és una iniciativa del Museu de Ciències Naturals de Granollers (MCNG), en col·laboració amb Xavier Puig, de l’Associació Galanthus, i l’empresa tecnològica Advancare. La iniciativa complementa els estudis realitzats al llarg d’aquests anys per encàrrec del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola i s’engloba dins una campanya que continuarà el 2013 a tot Catalunya.

“La col·locació de la primera estació fixa al cementiri de Roques Blanques és idònia perquè podem situar-la en un entorn natural, enmig del bosc, a l’abast dels tècnics i perquè a la vegada estarà protegida pel recinte del cementiri”, apunta Carles Flaquer del projecte Quiròpters del MCNG.

L’estació permetrà obtenir informació sobre ratpenats en situacions climatològiques diverses i durant tots els períodes de l’any, de manera que s’espera observar relacions entre els factors mediambientals i l’activitat d’aquests animals. En aquest sentit, l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic de la Generalitat i el MCNG estan treballant des de fa temps en la recerca de les relacions clima-activitat per determinar la idoneïtat dels ratpenats com a indicadors dels impactes del canvi climàtic a Catalunya.

La posada en marxa d’aquesta estació permanent d’escolta d’ultrasons s’emmarca en la política de protecció de la flora i fauna autòctones que el cementiri de Roques Blanques ha dut a terme des dels seus inicis. De fet, aquest fou el primer cementiri de l’Estat i el tercer d’Europa que va aconseguir la certificació europea EMAS, la més estricta a nivell mediambiental.

L’estudi i la protecció dels ratpenats

Els ratpenats són els únics mamífers que han estat capaços de conquerir el medi aeri i per aconseguir-ho han desenvolupat una sèrie de sorprenents adaptacions que els han conferit un aspecte molt singular i unes habilitats molt especials: poden volar, descansen de cap per avall i s’orienten en la foscor més absoluta.

Aquests atributs, però, conjuntament amb el seu hàbit de cercar refugi en les profunditats de la terra, han afavorit que se’ls considerés, fins a temps ben recents, “missatgers del diable” i portadors de tota mena de mals auguris, pel que encara avui en dia són foragitats, rebutjats i àmpliament incompresos.

Des del Museu de Ciències Naturals de Granollers (MCNG) s’estan portant a terme diferents accions en el marc del projecte Quiròpters per tal de donar-los a conèixer entre la població en general, conèixer millor el seu compartment i contribuir-ne a la protecció.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here