Amb un equipament de 4.000 m2, gaudeix de l’experiència d’investigar, com si formessis part de l’equip d’arqueòlegs, com era la vida fa 6.000 anys en el marc d’un jaciment arqueològic excepcional: les mines de la galeria més antiga d’Europa

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l Parc Arqueològic Mines de Gavà és un gran centre d’oci cultural on es pot reviure la prehistòria a partir de les restes trobades a les Mines Prehistòriques. El visitant podrà gaudir de l’experiència d’acompanyar una missió arqueològica en la investigació d’un dels més grans i més ben conservats jaciments neolítics d’Europa Occidental.

També es podrà recórrer una moderna  exposició, que utilitza les darreres tecnologies. Prèvia reserva, els visitants podran visitar l’interior d’algunes de les estructures mineres originals.

A més d’una complexa xarxa minera, que implica uns coneixements avançats de geologia i enginyeria de mines, el jaciment ens mostra una societat avançada, amb unes fortes creences religioses i ens obre les portes a una nova faceta de l’ésser humà: l’intercanvi de béns i coneixements amb altres llocs d’Europa.

Mina reproduida al Parc Arqueològic de Gavà. FOTO: Ajuntament de Gavà

Actualment es coneixen unes cent boques de mina, el recorregut més llarg explorat és de 45 metres i la sala més gran té uns 6,5 metres d’alçària, amb una superfície d’uns 16 m². Probablement hi hagi recorreguts i sales més grans que encara són per descobrir. La dimensió del jaciment està estimada en unes 200 hectàrees, és a dir, uns 280 camps de futbol.

L´inici del que es considera període neolític no va ser simultani a totes les regions que voregen el mar Mediterrani. A les ribes orientals (Palestina, Líban i illa de Xipre) se situa fa uns 9.500 anys; a la Mediterrània central (península d´Itàlia i illes occidentals) en uns 8.500, i a la península Ibèrica, fa uns 8.000 anys. El neolític es perllonga fins fa uns 5.250 anys, amb una evolució que ha fet subdividir-lo en diferents fases.

Gràcies a la investigació arqueològica sabem que, durant el neolític, a Gavà s’establí una comunitat humana que va extraure variscita del seu subsòl. Hi residí durant un període de temps que s’inicià fa uns 6.000 anys i finalitzà en fa uns 5.000, segons es desprèn de la cronologia relativa establerta a partir dels materials arqueològics recuperats amb excavacions en els rebliments d’algunes mines i de les datacions radiocarbòniques efectuades sobre carbons i ossos procedents dels mateixos rebliments, la datació C14 més antiga obtinguda és de 5.350±190 BP i la més moderna de 4.310±150.

Les Mines de Gavà, han estat sotmeses des de la seva descoberta a la pressió urbanística. Davant d´aquest fet, i atesa la seva importància, ha estat necessari protegir-les legalment, cosa que s´aconseguí l´any 1996, quan la Generalitat de Catalunya les declarà Bé Cultural d´Interès Nacional.

Informació pràctica:

Serveis: Restaurant – Botiga – Sala d’interactius – Aules tallers – Sala d’actes – Activitat escolar i casal d’estiu – Compta amb un mòdul sensorial i un servei de visita per a invidents. – Visita al Museu de Gavà

Horari de visita: Hivern (del 16 de setembre al 15 de juny): De dilluns a divendres de 10 a 18 h Dissabtes de 10 a 19 h Diumenges i festius de 10 a 14.30 h

Estiu (Del 16 de juny al 15 de setembre): De dilluns a divenres de 10 a 19 hores dissabtes de 10 a 19 h Diumenges i festius de 10 a 14.30h

Tancat els dies 1 i 6 de gener, 24 de juny i 25 i 26 de desembre.

Preu: Adults: 7,30 €. Jubilats i majors 65 anys, estudiants, aturats, menors (7-16 anys) i persones discapacitades acreditades i amb acompanyant: 3,70 €. Entrada gratuïta per a infants menors de 7 anys, membres de ICOM, membres del Club Súper 3, Carnet Cavall Fort.

Més informació: Parc Arqueològic Mines de Gavà Jaume I, 7 Gavà Tel. 93 2639620 / 93 2639650 Fax 93 2639621 parcarqueologic@aj-gava.cat www.patrimonigava.cat De dimarts a divendres de 9 a 14 h

 

Font informació: pàgina web del Parc Arqueològic Mines de Gavà 

Font imatge titular: imatge propietat del Consorci de Turisme del Baix Llobregat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here