El candidat d’ICV-EUiA anima a les dones per rebel·lar-se contra les càrregues que imposen les retallades. Herrera critica que les polítiques aplicades pel Govern de CiU retornen a un model patriarcal

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]J[/dropcap]oan Herrera, candidat d’ICV-EUiA a la presidència de la Generalitat, va fer una crida a les dones a votar en les propers eleccions per rebel·lar-se contra les càrregues que imposen les retallades a l’estat del benestar.

El candidat d’ICV-EUiA, Joan Herrera, durant la seva intervenció a l’acte central de dones a El Prat de Llobregat. Font:ACN

En un acte de Dones amb Iniciativa i Dones d’EUiA, celebrat ahir al Prat de Llobregat, Hererra va criticar que les polítiques que estan aplicant els governs català i espanyol estan comportant una sobrecarrega de feina per a les dones i un retrocés en el model de societat igualitària.”Quan Mas diu que s’ha de fer més amb menys on ens vol portar? Ens porta a una societat de fa molts anys on les dones eren les que carregaven tots els esforços”, va declarar.

Davant d’un centenar de dones, Herrera va fer una crida al vot d’aquest col·lectiu a qui va instar a “no resignar-se” amb les proposta de “quedar-se a casa per a realitzar les tasques de cura que l’estat ja no garanteix”.

Va demanar un “vot femení de protesta, de rebel·lia, que digui que vol un estat del benestar”. “Reclamem el vot de la dona que vol ser lliure, que no es resigna”, va concretar.

El candidat d’Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa va considerar que aquest vot és més necessari que mai perquè les polítiques que estan portant a terme tant el govern català com l’espanyol, especialment les retallades en l’estat del benestar, estan provocant un endarreriment en la societat igualitària per la que s’estava avançant.

La número dos d’ICV-EUiA, Dolors Camats, durant la seva intervenció. A les cadires, d’esquerra a dreta, Bigordà, Sabaté, Vicioso i Lienas. Font:ACN

Va dir que les retallades en àmbits com la sanitat, l’educació i la dependència provoquen que siguin les dones les que s’ocupen de les tasques i els serveis que deixa d’oferir l’administració, amb la qual cosa tenen menys temps per elles mateixes, fet que repercuteix en la seva salut i la seva vida personal. Herrera va rebutjar que les dones carreguin “amb allò que la societat no carrega” i va acusar el candidat de CiU, Artur Mas, de que quan deia que s’havia de fer més amb menys “el que volia dir és que volia fer menys amb menys llibertat de les dones”.

Va afegir que aquest “desmantellament” està portant un altre cop a un model on els homes “treballen 50 hores i no poden compartir la feina a casa” i així “tornar al vell esquema on la dona s’encarrega de tot”. “Tenim un estat del ‘mig-estar’ i el que estan fent és desmuntar-lo”, va afirmar.

Per contra, va assegurar que la seva formació aposta per polítiques per aconseguir una societat igualitària, on tant la riquesa com el treball es reparteixin a parts iguals i evitar la “carrera d’obstacles” que les dones es troben. Va dir també que han de desaparèixer de la nostra societat, “el domini, el control i, per descomptat, la violència” dels homes vers les dones.

En aquest sentit, va recordar que el dia de les eleccions, el 25 de novembre, coincideix amb el Dia Internacional Contra la Violència Masclista i va criticar la reducció del finançament en la prevenció d’aquesta problemàtica.

La número dos de la llista per Barcelona, Dolors Camats, va criticar que les polítiques de retallades van acompanyades d’un “discurs ideològic” que defensa que encara que hi haguessin diners també s’aplicarien, perquè “alguns creuen que l’àmbit natural de la dona és el de la cura”. “Alguns volen que tan sols siguem mares, companyes, filles…; però nosaltres també volem ser treballadores, sindicalistes, lliures, felices…; volem ser-ho tot i tenim dret a ser-ho tot”, va asseverar.

L’escriptora Gemma Lienas, que ocupa el número 84 d’ICV-EUiA, durant la seva intervenció a l’acte de dones. Font:ACN

També va participar en l’acte l’escriptora Gemma Lienas, que ocupa el número 84 de la llista de la coalició ecosocialista, i també va concidir en el mateix missatge: les retallades sobrecarreguen les dones.

Lienas va instar a la “lluita contra la desigualtat entre homes i dones per canviar l’estructura patriarcal”.

L’escriptora va assegurar que en els darrers anys s’havia aconseguit descarregar a les dones de moltes feines “que ara les retallades estan tirant enrere”.

Ex militant del PSC,  Lienas va declarar sentir-se “orgullosa de ser candidata per un partit que integra entre un dels seus valors, el feminisme”.

En clau de Baix Llobregat

Cristina Bigordà, Presidenta de Dones amb Iniciativa; donant la benvinguda a l’acte, acompanyada per Adriana Sabaté, Coordinadora de Dones d’EUiA

Dues candidates d’ICV-EUiA del Baix Llobregat van intervenir en l’acte. La primera, la Cristina Bigordà (nº15), regidora d’Abrera i Presidenta de Dones amb Iniciativa. Bigordà va presentar l’acte, junt amb Adriana Sabaté, responsable de Dones d’EUiA. La candidata baixllobregatina va declarar que “desigualtats i discriminacions són dues paraules que tenen ara i aquí massa incidència en les nostres realitats quotidianes” i va parlar del que ella va anomenar “l’ofensiva de la dreta contra les dones”.

Bigordà també va afegir que “aquest és un acte per a la defensa dels drets de les dones i per reivindicar una sortida justa d’aquesta crisi, i alhora, defensar el nostre futur amb propostes que garanteixen l’equitat de gènere”.

La segona intervenció d’una candidata ecosocialista del Baix Llobregat, va ser la de Lorena Vicioso. Ciutadana del Prat, és coordinadora de les joventuts d’EUiA i ocupa el nº8 de la llista per Barcelona. Ella es va encarregar de recordar l’aposta del Prat -una ciutat governada per ICV-EUiA- per les dones.

Va parlar del SIAD, del Centre de Planificació Familiar, etc; com a elements que distingeixen el Prat com una ciutat “referent en polítiques d’esquerres i també, de les polítiques d’igualtat”.

A l’acte també hi van assistir, entre d’altres, Lluís Tejedor, Alcalde del Prat; Jaume Bosch (nº4), diputat d’ICV-EUiA al Parlament i cap de llista per al Baix Llobregat; Marta Ribas (nº5), regidora de Rubí; Mercè Claramunt, Vicepresidenta d’ICV; Mercè Civit, diputada d’ICV-EUiA al Parlament; Candela López (nº18), regidora de Castelldefels; Lluís Moreno, Secretari d’Organització d’ICV; Laia Ortiz, diputada d’ICV-EUiA al Congrés dels diputats i Arnau Funes, regidor de Cornella i President d’ICV Baix Llobregat.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here