Aquesta tarda, l’alcalde Carles Ruiz (PSC) participarà com a ponent en una de les taules rodones de l’Smart City Expo World Congress que se celebrarà a Fira de Barcelona des del 13 de novembre fins avui

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]V[/dropcap]iladecans explicarà avui a les 17:30h, en la taula ‘Casos de estudio: Cataluña’ les característiques de la nova escola de la ciutat Viladecans IV que fan que sigui la primera smart school del municipi. Sensors de llum, pissarres digitals, fibra òptica o plaques solars per a l’autoconsum d’energia són alguns dels elements que té aquest innovador edifici que vol ser un model per a altres equipaments de la ciutat. Viladecans IV, que s’ha estrenat aquest curs, disposa de les mateixes pissarres digitals interactives que tenen totes les escoles públiques de la ciutat i, en breu, tindrà accés a la fibra òptica de 100 MBps. Això és possible gràcies al pla d’extensió d’aquesta tecnologia que l’Ajuntament va engegar fa més de 15 anys i que, el 2015, cobrirà el 50% de la població (cinc anys abans que l’objectiu marcat per l’Agenda Digital Europea). Actualment, empreses i llars de Viladecans ja disposen de serveis de connectivitat de banda ampla ultraràpida de 100 megues o més, en el cas de les empreses.

Producció d’energia verda

Per una altra banda, l’edifici disposa de diferents elements energètics pensats per aprofitar al màxim els recursos naturals, generar energia verda i estalviar recursos. L’arquitectura de l’edifici és de “classe A” i té 394 plaques solars fotovoltaiques (que podrien abastir d’electricitat a 60 llars), 9 plaques solars tèrmiques per escalfar l’aigua sanitària i sensors de llums que regulen automàticament la lluminositat d’aules i lavabos. Uns sistemes que permeten produir de forma ‘neta’ el 70% de l’energia que el centre educatiu necessita.

Un altre element innovador que té és la caldera de condensació d’alta eficiència, que pot aprofitar el poder calorífic del vapor de l’aigua que genera, aportant-li un rendiment extra del 107%. A més, el sistema de ventilació està dissenyat per recuperar el 50% de l’energia de l’aire que surt de les aules. És a dir, l’aire que s’extreu de les aules, que és calent, es barreja amb l’aire que entra de l’exterior, de forma que, tot i estar a pocs graus, no li cal tanta energia per escalfar-se.

Telelectura ‘intel·ligent’ d’aigua

Aprofitar de forma ‘intel·ligent’ un recurs tan valuós com l’aigua també és possible gràcies a equips de telelectura que permeten un control on line i en temps real del consum. Aquests sistemes també serveixen per analitzar i comparar patrons de consum, anticipar-se a possibles avaries o detectar de forma ràpida i precisa possibles fuites. I com tot es fa a distància, el servei funciona sempre, cobrint terminis d’absència com les vacances escolars.

Pilot d’un nou model de gestió

Viladecans IV, que seguirà incorporant solucions innovadores en matèria d’eficiència energètica, vol servir de model experimental per a la gestió energètica d’altres equipaments de la ciutat. Actualment, es treballa en la implantació d’un sistema de gestió on line dels consums de totes les instal·lacions que permetrà fer el seguiment en temps real dels consums per sectors per a instal·lacions i zones amb la finalitat d’emprendre accions correctives, gestionar la demanda d’energia a partir d’aquestes lectures i els patrons de consum definits, acumular energia sobrant i reaprofitar-la.

Smart citizens acompanyen l’alcalde

Carles Ruiz assistirà a l’Smart City Expo acompanyat de tres smart citizens, que representen una part important dels projectes intel·ligents en què treballa la ciutat: les persones, que són les que s’han de beneficiar d’aquestes iniciatives.

Acompanyaran a l’alcalde una persona gran, que forma “parella digital” amb un jove per aprendre Internet a través dels cursos AWI.NET; una jove universitària que disposa de connexió de 100 MBps a casa seva, i el director de l’escola Montserratina, que pot explicar com ha influït la introducció de les pissarres digitals en la manera de fer classe i entre l’alumnat.   Estand institucional

Viladecans també mostrarà els seus projectes en l’espai expositiu de la Fira, ja que la Diputació de Barcelona ha escollit el nostre municipi per formar part de l’estand que hi tindrà durant els tres dies. Els ajuntaments de Sant Cugat, Terrassa i Sabadell, i l’Agència Local de l’Energia d’Osona són les altres institucions que compartiran aquest espai.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here