L’objectiu és organitzar durant una mateixa setmana i arreu d’Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]a Setmana Europea de la Prevenció de Residus neix d’un projecte de 3 anys que rep el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea. La propera edició s’inicia avui i s’allargarà fins el 25 de novembre d’enguany.

És una Setmana Europea per donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria, per fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d’Europa i per fer públiques les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus. ´

En definitiva, és una Setmana de conscienciació, per canviar el comportament quotidià de les persones europees (respecte al consum, producció…).

Diverses localitats del Baix Llobregat organitzen activitats al voltant d’aquests dies:

Castelldefels

Enguany es proposa tancar el cercle obert l’any passat amb la III fase de la Campanya de Compostatge Domèstic, amb set tallers destinats als veïns dels barris que encara no havien gaudit d’ella al llarg de les dues fases prèvies.

A banda de la Campanya de Compostatge Domèstic, l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament inclou en la programació d’aquesta edició altres activitats per tractar altres aspectes relacionats amb els residus i arribar a altres públics: activitats permanents que aquests dies prendran el tema dels residus com a tema conductiu (l’Hora del Medi Ambient o l’Hora del Conte) i ens sortirem de les dates pròpies de la Setmana (degut a la coincidència amb les eleccions al Parlament de la Generalitat) per organitzar un Mercat de 2a mà i intercanvi que es complementarà amb altres activitats lúdico-educatives i sensibilitzadores durant el matí del 2 de desembre.

Cornellà

Entre les novetats d’aquesta iniciativa destaca el primer concurs de receptes d’aprofitament. És una activitat oberta a tota la ciutadania on només cal reaprofitar aliments per reduir residus. El concurs estarà obert des del 19 de novembre i fins el 18 de gener. Els premis es lliuraran el 5 de febrer amb un primer guardó, amb un sopar per a dues persones; i dos finalistes, amb llibres de cuina d’aprofitament de regal. Totes les receptes es penjaran a la pàgina web del departament de medi ambient on, precisament, s’han d’enviar aquestes receptes del concurs.

A banda d’aquest concurs de receptes, també es tornarà a portar a terme un Mercat d’Intercanvi, a la plaça de l’Església; una visita a la planta de reciclatge de Gavà i un taller de reparació de bicicletes al CRAJ. Tot plegat, pensat per reduir residus.

Pallejà

Entre el 19 i el 24 d’aquest mes tindrà lloc el mercat d’intercanvi de llibres que a la biblioteca municipal de la localitat. Allà s’hi poden portar els llibres que ja no fem servir o que no volem conservar per tal d’intercanviar-los. Cal destacar també el taller que el 22 de novembre tindrà lloc a La Molinada de 17 a 19 h i en el que es podrà aprendre a donar una segona vida a alguns dels nostres residus domèstics a través de la creació de nous objectes.

Sant Feliu de Llobregat

En aquesta edició es durà a terme un Mercat d’intercanvi d’objectes, un taller de compostatge, un d’elaboració de sabó amb oli usat i una activitat per aprendre a personalitzar i reparar les bicicletes. Totes les activitats tindran lloc avui, d’11 a 14 h, a la plaça de la Vila.

Paral·lelament a la celebració del mercat d’intercanvi tindrà lloc un taller de compostatge, a càrrec del Taller d’Ocupació d’Agents Cíviques, on s’ensenyarà com utilitzar els residus orgànics domèstics per a transformar-los en compost, un excel·lent adob per a l’hort i el jardí. També es farà un taller d’elaboració de sabó a partir d’oli usat, a càrrec del col·lectiu CEPA, així com un taller per personalitzar i aprendre a reparar les bicicletes.

A més d’aquestes, també n’hi ha d’altres activitats que podem desenvolupar en el nostre dia a dia com anar a comprar amb el cabàs o el carretó, fer les compres a granel, reparar els aparells per tal d’allargar la seva vida útil, beure aigua de l’aixeta o no malbaratar els aliments.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here