[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]’ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, ja ha signat formalment el conveni de col·laboració amb Càritas Habitatge, sobre mediació hipotecària. Aquest fet, el de voler ajudar i recolzar a les famílies que tenen problemes amb els pagaments de la seva vivenda habitual, suposa un dels punts cabdals en la reorientació de les polítiques d’habitatge.

Davant les xifres esfereïdores sobre desnonaments i dels drames posteriors que això suposa, entenem que cal actuar per pal·liar aquestes situacions d’injustícia que es produeixen, motivades com sabem per una crisi econòmica i financera ferotge que no hem generat.

Des d’ICV-EUiA venim reivindicant la necessitat de modificar la llei hipotecària des de 2007, mesures que tant des del PSOE, PP i CIU han estat desestimades després d’haver presentat diverses proposicions de llei al Congrés dels Diputats. Només ara, amb víctimes sobre les seves esquenes i en campanya electoral, han començat a moure fitxa, decretant una moratòria de dos anys per a casos extrems, tard i malament, poca cosa per un problema tant gran.

A nivell municipal no tenim competències en matèria de llei hipotecària, però el que podem fer, a més de mostrar l’evident solidaritat amb les famílies afectades, és anar un pas més enllà  i oferir un servei directe de mediació entre les entitats i les famílies, orientat a aconseguir fórmules que garanteixin el dret a mantenir l’habitatge, oferint una segona oportunitat a les persones que vulguin mantenir la seva llar, el seu lloc de referència al món, allà  on han dut a terme el seu projecte de vida.

Cal esmentar també, que la dació en pagament que es planteja com a solució estrella per renunciar el deute adquirit, també genera una altre problema, el de la carència de sostre i l’entrada en l’espiral de dependència dels circuits familiars. Per aquest motiu, aquest servei de mediació és concep per garantir el dret a la segona oportunitat, optant per la dació en casos límit.

Així doncs, aquest servei garantirà  la seguretat de poder arribar a un bon acord amb les entitats financeres sense passar pel periple d’oficines i d’entrevistes on es parla un altre idioma. Després d’aquest primer pas, continuarem readreçant les polítiques d’habitatge, per tal d’evitar, en  la mesura del possible, els desnonaments a la nostra ciutat.

 

Lídia Muñoz Cáceres, llicenciada en Ciències Polítiques i Regidora d’Urbanisme, Joventut i Participació de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here