Aquesta setmana s’ha presentat a Martorell el programa d’activitats previst des d’ara fins al 2015, data de la commemoració

[dropcap color=”#336600″ font=”arial” fontsize=”40″]L[/dropcap]’abril del 2015 es commemoraran els 150 anys del pas del ferrocarril de Tarragona a Martorell, que va significar unir per via fèrria Barcelona amb les comarques tarragonines travessant el Penedès.

Per això, una desena d’entitats s’han unit per promoure l’estudi i el coneixement de tot allò relacionat amb l’entrada en funcionament d’aquest mitjà de transport i l’impacte que ha tingut en la realitat dels territoris que la línia travessa.

El programa d’actvitats presentat preveu la realització d’un audiovisual, la publicació d’un llibre i la creació d’una exposició itinerant entorn els 150 anys del ferrocarril de Tarragona a Martorell. A més, també s’organitzarà un concurs fotogràfic, un cicle de conferències per tal de presentar el llibre i l’exposició i un cicle de projeccions cinematogràfiques amb el tren com a entorn i referència.

També es treballarà per preparar material pedagògic que es pugui utilitzar durant el curs escolar 2014-2015, una jornada gastronòmica on els restauradors locals ofereixin la seva versió de la típica “olla ferroviària”, la creació i estrena d’un conjunt de composicions musicals commemoratives i la confecció d’un segell de curs legal, un mata-segells commemoratiu i un sobre “1r. dia de circulació” amb el logotip dels “150 anys del ferrocarril de Tarragona a Martorell”.

De cara al 19 d’abril de 2015, data commemorativa dels 150 anys del ferrocarril de Tarragona a Martorell, la idea dels organitzadors és fer circular dos trens històrics, segons les possibilitats, o moderns: un tren amb sortida a Tarragona i arribada a Martorell, i un altre tren amb sortida a Martorell i arribada a Tarragona. Els dos trens es trobarien al Vendrell, on se celebraria un dinar de germanor.

“Adrecem aquesta proposta d’activitats als Ajuntaments, Diputacions, Consells Comarcals, entitats d’àmbit cultural, empreses del ram ferroviari, associacions i particulars als quals convidem a col·laborar per fer d’aquests 150 anys una data de reconeixement de la realitat de la nostra terra”, afirmen Joan Montserrat i Joan Solé, coordinadors de la iniciativa.

Les entitats que estan treballant en el programa d’actes són l’Institut d’Estudis Penedesencs, el Centre d’Estudis Sinibald de Mas de Torredembarra, el Centre d’Estudis d’Altafulla, els Amics del Ferrocarril del Penedès, L’Arboç Acthiva’t, el Port de Tarragona, l’Associació Cultural Ferroviària de Tarragona i província, l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, la Memòria Ferroviària de Tarragona, els Amics de la Història del Vendrell i els Amics del Ferrocarril de Martorell. A més, compten amb la col·laboració, el suport i l’assessorament del Museu del Ferrocarril de Catalunya de Vilanova i la Geltrú gestionat per la “Fundación de los Ferrocarriles Españoles”.

En el web “150 anys del ferrocarril de Tarragona a Martorell” (1865 – 2015) es pot trobar més informació sobre les activitats previstes i la història del ferrocarril.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here