Per a la celebració del 25è aniversari s’han organitzat dues jornades tècniques i festives obertes a tothom; la primera sessió va ser dissabte, i la segona serà el proper 15 de desembre

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l Parc Natural del Garraf es troba entre les comarques del Baix Llobregat (Begues, Castelldefels i Gavà), l’Alt Penedès i el Garraf, al sector sud-oest de l’anomenada Serralada Litoral Catalana. Els seus límits són la vall inferior del Llobregat, la mar Mediterrània i la depressió del Penedès.

El 1986 es va aprovar el Pla especial de protecció del Parc del Garraf. Aquest espai va gaudir d’una notable ampliació dels seus àmbit el 2002 fins arribar a les 12.374 hectàrees actuals, tot connectant amb els parcs d’Olèrdola i el Foix.

Enguany, se celebra el 25è aniversari d’aquella  primera aprovació. Es per això  que s’han organitzat dues jornades tècniques i festives obertes a tot el públic per commemorar aquesta efemèride. Una es va fer dissabte a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, centrada ens els aspectes socioeconòmics i culturals del parc; i la segona, el proper dissabte 15 de desembre, al Parc Arqueològic Mines de Gavà, es centrarà al seu torn, en temes de gestió i estratègia territorial.

A més de les jornades, també es realizaran actes festius per commemorar el 25è aniversari, com ara un mercat del Parc a taula a Canyelles, un recital de Poesia als parcs a Begues, un espectacle pirotècnic a Gavà i una jornada de portes obertes al Parc arqueològic de les Mines de Gavà.

La protecció de les tortugues mediterrànies, un dels projectes d’aquest Parc Natural 

Aquesta tardor s’han alliberat 333 exemplars de tortuga mediterrània (Testudo hermanni hermanni) al Parc del Garraf. L’actuació forma part del projecte de reintroducció que es porta a terme des de l’any 1992. En total, en tots aquests anys, se n’han alliberat prop de 4.000.

El Parc del Garraf participa així en el projecte la Xarxa de Parcs Naturals, el Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya i el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC). Intervenen en aquestes accions de conservació tècnics de les tres entitats implicades, els guardes del Parc del Garraf i agents rurals de les comarques del Garraf i del Baix Llobregat.

Malgrat les dificultats, cada any van augmentant el nombre d’exemplars de tortuga nascuts en llibertat, i segons el darrer estudi s’han trobat un total de 246 exemplars que han nascut al parc. Un dels perills per a la conservació d’aquesta espècie és que encara hi ha gent que no veu les tortugues com animals salvatges, i quan troben alguna de les tortugues alliberades se l’emporten a casa per mantenir-la com a mascota.

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here