La mitjana d’increment que ha aprovat la direcció de l’Autoritat del Transport Metropolità i que afectarà al conjunt de l’àrea metropolitana, és del 2,7%. La T10 i la T50/30, les més utilitzades, són les que més augmentaran el seu preu, mentre que el preu del bitllet senzill no augmenta i queda fixat en 2 euros

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]a direcció de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) ha aprovat aquest dijous les noves tarifes del transport públic per al 2013. El títol més utilitzat, la T-10, que suposa a el 70% dels abonaments venuts, costarà a partir de l’1 de gener 9,80 euros, 35 cèntims més que el preu actual, un 3,7% més que el 2012. Mentre que la T-10 augmenta el preu per sobre de la inflació espanyola del novembre, la mitjana d’increment que s’ha acordat ha estat del 2,7% per el conjunt de tiquets del transport, dues dècimes per sota de la inflació. El bitllet senzill no ha alterat el seu preu i es manté en 2 euros. La tarifa que s’incrementa més és la targeta T50/30 que augmenta un 4% i queda fixada en 39,20 euros. La direcció de l’ATM destaca que la revisió de preus acordada és inferior a l’IPC general 2,9%, a l’IPC de Transports 3,1%, a l’IPC de la cistella de Carburants i Combustibles del 5,7% i per sota de l’index d’inflació registrat a Catalunya que el novembre va ser del 3,6%.

L’ATM ha fixat el preu de la T-10 en 9,80 euros, 35 cèntims més que el 2012, cosa que suposa un augment percentual del 3,7%. La T 50/30 és la targeta que més s’incrementa, un 4%, i queda fixada en 39,20 euros, 1,50 euros més que el 2012.

La T-Mes passa de 50,95 euros a 52,75 euros, un 3,5%. La T trimestre passa de 137,50 euros a 142, un 3,3% i la T-jove, amb un increment del 3,1% passa de 101,85 euros a 105 euros. El bitllet senzill manté el preu de 2 euros, sense patir cap increment.

L’ATM també ha actualitzat els preus del servei de Rodalies. El bitllet senzill ha quedat fixat en 2 euros, Bonotren augmenta un 4,24% i costarà 8,60 euros, l’abonament mensual costarà 33,7 euros, un 3,53% més, i l’abonament trimestral costarà 121,40 euros, un 3,63% més.

Una novetat que ha aprovat l’ATM és que el Bonotren, a partir de l’1 de gener, serà vàlid durant 90 dies i es podrà adquirir fins deu dies abans de la seva data d’inici de validesa.

Reaccions polítiques a la mesura

El primer secretari del PSC del Baix Llobregat i alcalde de Sant Joan Despí, Antoni Poveda, ha votat en contra de l’augment de tarifes dels títols de l’ATM, que finalment ha prosperat en el consell d’administració de l’entitat. El socialistes s’han sumat així al malestar que ja han fet públic les associacions de veïns i els sindicats davant una mesura que el mateix Poveda, membre del consell de l’ATM, ha considerat “injustificada”.

Segons Poveda, “hi ha raons més que suficients que justifiquen la no pujada dels preus dels títols de transport per l’any 2013”, entre les quals ha destacat que “en l’últim exercici no s’han actualitzat els sous dels treballadors de l’entitat, no s’han efectuat millores substancials en els equipaments i, per acabar-ho d’adobar, hi ha hagut un descens significatiu del nombre d’usuaris del transport públic a l’àrea metropolitana”.

Per tot plegat, el primer secretari del PSC del Baix Llobregat, que ha recordat que “en els darrers dos anys els títols de transport de l’ATM han incrementat el seu preu en un 14 per cent”, ha reiterat el “rebuig total” en nom del PSC i dels alcaldes i alcadesses socialistes a “una mesura que afecta de forma notable a les classes mitjanes i treballadores de l’Àrea Metropolitana de Barcelona”.

A mesura que es vagin fent públiques aniran apareixent més reaccions

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here