Després de quatre anys, finalment el maig de 2012 es va poder arribar a un acord amb la propietat per treure els bidons  de l’antiga fàbrica Massó i Carol amb les restes de residus industrials, en un termini màxim de set mesos, tal i com ha passat

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]a retirada dels bidons de residus químics de l’antiga fàbrica Massó i Carol a la població baixllobregatina de Santa Coloma de Cervelló, ja ha finalitzat, i en el termini previst, gràcies a l’acord signat el mes de maig entre els administradors concursals de l’empresa de compravenda de productes químics, la propietària actual dels terrenys, l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló i l’Agència de Residus de Catalunya (ARC).

Durant aquests 7 mesos, s’han retirat les tones de residus industrials (41 tipus de residus químics envasats en uns 6.500 envasos i bidons de diferents capacitats) que es van inventariar. També s’han endut uns palets de fusta trencats, uns envasos buits, i uns dipòsits que s’han trobat durant el procés de neteja, no previstos a l’inventari inicial. Els residus seran ara tractats en instal•lacions autoritzades, concretament a la planta incineradora de residus especials de Constantí, a través de la seva valorització o eliminació.

Abans i després de la retirada dels residus

Així mateix, s’han realitzat també els treballs de reconeixement del sòl, que ha realitzat la mateixa empresa que ha retirat els bidons, i que permetran valorar la qualitat del sòl i l’anàlisi quantitatiu de riscos per determinar si el terreny està o no contaminat i en quina mesura.

El director de l’ARC, Josep Maria Tost, ha reiterat que “s’ha donat compliment als compromisos adquirits per totes les parts, per la qual cosa es pot afirmar que la feina s’ha realitzat de forma satisfactòria i dins del termini”.

Per la seva banda, l’alcalde de Santa Coloma de Cervelló, Gerard Segú, ha expressat que “aquesta és una gran notícia, llargament esperada pel municipi, que resol una problemàtica mediambiental i de salut important i que té un especial valor per com s’ha aconseguit: amb una col•laboració estreta entre l’Ajuntament i l’ARC i la mobilització ciutadana, que ha empès cap a la solució.” Residus des del 2008 Quan l’empresa química Massó i Carol va tancar la planta de Santa Coloma de Cervelló a finals del 2008 hi va deixar acumulades tones de residus industrials. Malgrat els processos administratius engegats per l’ARC, les gestions de l’Ajuntament, la pressió social i el procés judicial obert als Jutjats de Sant Boi contra Massó i Carol SA per presumpte delicte ambiental i desobediència mai fins ara no s’havia aconseguit la retirada dels residus. Quatre anys més tard, concretament el maig d’aquest any, totes les parts van signar l’acord de retirada dels residus.

Les actuacions de l’ARC

Fins a arribar a aquest històric acord, l’ARC havia dut a terme diverses accions,  que es remunten ja a l’any 2008: es va expedientar Massó i Carol per la manca de gestió i abandonament de residus perillosos, per un import total de 32.000 €. També es va requerir l’empresa a fer un inventari dels residus, presentar un pla de retirada, la correcta gestió dels residus i el sanejament de les terres presumptament contaminades, així com la presentació d’un estudi de risc del conjunt de la finca. Però cap d’aquests requeriments es va dur a terme per la qual cosa va imposar 3 multes coercitives a Massó i Carol de 3.200€ cadascuna que mai es van pagar i que actualment estan reclamades via constrenyiment i en recurs contenciós.

L’any 2009, l’Agència de Residus també va presentar denúncia al jutjat de Sant Boi de Llobregat per presumpte delicte contra els recursos naturals i el medi ambient, amb l’agreujant de desobediència.

Les últimes gestions realitzades van ser al  març de 2012, quan l’ARC va requerir a la propietària dels terrenys la retirada i correcta gestió dels residus sota l’advertiment d’accions sancionadores.

Les actuacions a nivell local de l’Ajuntament i la ciutadania

En paral•lel als processos endegats per l’ARC, l’Ajuntament va fer un seguiment de la situació i col•laborar en la mesura de les seves competències, aconseguint l’any 2011 que la propietat del terreny efectués l’inventari dels residus i en condicionés els bidons i envasos. A principis d’aquest 2012 es va sumar a la denúncia contra Massó i Carol, presentada anteriorment per l’ARC, i en tràmit al Jutjats de Sant Boi.

La ciutadania de Santa Coloma de Cervelló també ha estat implicada en la denúncia i resolució del cas, amb un moviment veïnal i associatiu liderat per la Plataforma contra el cementiri químic a Santa Coloma de Cervelló que ha fet una important tasca de mobilització, sensibilització i denúncia de la problemàtica que han representat durant més de 4 anys aquests residus abandonats de forma precària.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here