Crònica dels últims esdeveniments: El nombre de desnonaments ha crescut un 134% aquest 2012

Una comissió d’experts recomana aprovar una ‘llei de la segona oportunitat’ per reduir el “drama” dels desnonaments

El Col·legi d’Advocats de Barcelona lidera una proposta jurídica per abordar el sobreendeutament i reformar diverses lleis.

Una comissió d’experts liderada pel Col·legi d’Advocats de Barcelona ha proposat aquest dijous que es reformin diverses lleis per abordar a fons el “drama” dels desnonaments i reformar diverses lleis per donar “una segona oportunitat” als deutors, perquè no hagin d’assumir més deutes més enllà del raonable i dels cinc anys.

[level-premium]

Juristes, notaris, advocats, jutges i secretaris proposen que es puguin paralitzar els desnonaments mitjançant processos concursals com els de les empreses i recorden que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea està a punt de decidir si considera il·legal part de la normativa hipotecària espanyola.

Només les persones desnonades a partir del 2008 podran accedir als lloguers del Fons Social d’Habitatge

Luis de Guindos explica al Senat que els benefactors hauran de complir els requisits de vulnerabilitat i no tenir cap habitatge en propietat.

El ministre d’Economia, Luis de Guindos, ha fet públiques aquesta setmana al Senat les condicions per accedir a un lloguer del Fons Social d’Habitatge, que són complir els requisits de vulnerabilitat fixats al decret contra els desnonaments i no tenir uns ingressos familiars no siguin inferiors a tres vegades l’Indicador Públic de Rendes amb Efectes Múltiples (Iprem), de manera que el límit es posa a l’entorn dels 19.000.

A més, els benefactors del lloguer no podran tenir cap habitatge en propietat i hauran d’haver estat desnonades després de l’1 de gener del 2008, ha explicat el ministre. El fons tindrà 6.000 habitatges, el preu del lloguer serà d’entre 150 i 400 euros al mes i l’import no podrà superar el 30% de la renda total neta de la unitat familiar.

Barcelona tindrà al gener els primers 25 habitatges d’urgència per a famílies desnonades

Xavier Trias espera que aquesta solució es pugui ampliar en els propers mesos en nous edificis.

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha visitat aquesta setmana el nou Centre d’Allotjament Temporal que obrirà les seves portes el proper mes de gener. A partir de l’any vinent, els 25 habitatges d’aquest complex es començaran a omplir de famílies que es trobin en una situació d’urgència i hagin d’abandonar el seu habitatge per motius econòmics.

Així, tot i estar pensat especialment per a nuclis familiars que siguin desnonats del seu pis habitual, també podrà acollir gent que no pot pagar els rebuts de llu o aigua i els deixen sense aquests serveis. Trias ha explicat que la situació demana noves solucions i que espera que es puguin en els propers mesos nous centres amb modalitats similars.

El nombre de desnonaments ha crescut un 134% aquest 2012 i els acomiadaments un 24,66%

El president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Gonzalo Moliner, ha afirmat aquesta setmana al Congrés dels Diputats que el nombre de desnonaments ha crescut un 134,13% aquest 2012. Bona part d’aquests desnonaments són de locals i solars, no només a habitatges.

També han crescut un 52,38% els processos de cobrament a propietaris morosos i un 24,66% els acomiadaments.

Moliner ha admès que els desnonaments “s’han desorbitat” i que aquest és un tema “molt greu” que “tots lamentem” però que és “de la llei i del legislador”, perquè els jutges estan “aplicant la llei”.

El president del CGPJ ha donat a conèixer les dades a la seva compareixença a la Comissió de Justícia de la cambra baixa on ha presentat la memòria del CGPJ al 2011. Segons Moliner, el nombre de casos que han entrat als jutjats aquest 2012 és un 3,05% inferior al 2011 però això contrasta amb aquest creixement dels desnonaments i dels acomiadaments.

Les ajudes a l’habitatge de Càritas representen el 71% del total de les ajudes de l’organització

L’habitatge continua sent un dels principals problemes de la gent que va a Càritas a demanar ajuda. El 42% d’ells viuen de lloguer i cada vegada hi ha més persones que viuen acollides a casa d’amics o familiars, situació que el 2009 no detectava l’organització. El 29% viuen en una habitació rellogada, el 15% en un habitatge propi però sovint sense haver acabat de pagar l’hipoteca, el 7% en acolliment gratuït, el 2% en una entitat social i el 5% no té habitatge.

La cap de l’àrea de serveis i programes de Càritas Diocesana de Barcelona, Mercè Darnell, ha explicat que s’està produint un problema “d’amuntegament” perquè cada vegada hi ha més persones que comparteixen pis per obligació i això provoca situacions de falta d’intimitat i de manca d’un entorn adequat per als infants.

Darnell ha lamentat que hi ha “massa edificis amb molta gent” i ha alertat que s’està tornant a una situació que es vivia fa 25 anys.

Davant d’aquesta situació, Càritas ha destinat la major part de les seves ajudes a l’habitatge. En concret el 71% d’aquestes han servit per pagar lloguers, habitacions de relloguer i rebuts d’aigua, llum o gas. El 2009 aquest concepte representava el 55% del total. D’aquest 71%, el 40% han servit per pagar habitacions rellogades, el 27% pel lloguer, el 24% per l’hipoteca (ajuts que s’han multiplicat per tres en el darrer any respecte el 2011), el 5% a subministraments, el 2% a residències i centres i l’1% a despeses per desnonaments.

El govern espanyol encarrega a l’INE que faci estadístiques sobre els desnonaments

El govern espanyol disposarà a partir de l’any que ve de dades detallades sobre les execucions hipotecàries i desnonaments que tinguin lloc a l’Estat. Així consta al nou Pla d’Estadística Nacional 2013-2016 que contempla que l’Institut Nacional d’Estadística (INE) elabori informes sobre el nombre de desnonaments diferenciant les execucions hipotecàries pel tipus de finca, és a dir, detallant si es fan sobre l’habitatge habitual, o bé segones vivendes o locals comercials o naus industrials. La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ha afirmat que d’aquesta manera l’executiu disposarà de millor informació per adoptar les mesures necessàries.

Sáenz de Santamaría ha explicat que el seu executiu ha topat amb dificultats per la “dispersió” de les dades a l’hora d’adoptar les mesures contra els desnonaments que ha posat en marxa i que suposen una moratòria de dos anys sobre les execucions en els casos de les famílies més vulnerables.

Per aquest motiu ha decidit incorporar aquestes estadístiques al pla trianual de l’INE, que també inclourà com a novetats indicadors sobre stocks i existències, una estadística contínua de població, una sobre el salari de les persones amb discapacitat, una d’integració social i de salut, i una enquesta europea sobre seguretat.

La Diputació de Barcelona i la Generalitat signen un conveni per col·laborar contra els desnonaments 

El conseller de Territori i Sostenibilitat en funcions, Lluís Recoder, va presidir a principis de mes la signatura d’un conveni de col·laboració entre el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, el secretari d’Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala, i el director de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Jaume Fornt, per coordinar el servei de intermediació hipotecària que posa en marxa la Diputació de Barcelona amb el Servei Ofideute de la Generalitat.

La Generalitat compta des de gener de 2010 amb el servei d’Ofideute, creat per pal·liar els efectes de la crisi en l’àmbit de l’habitatge i evitar l’exclusió social per motiu residencial. Des de llavors, l’Ofideute treballa per estendre la mediació entre els particulars i les entitats bancàries als municipis i atendre les persones afectades de manera més propera. Per la seva banda, la Diputació de Barcelona va crear l’any 2009 un Servei supramunicipal d’Orientació Jurídica (SOJ) per a usuaris de serveis socials, que ofereix suport jurídic especialitzat en casos relacionats amb habitatge i família. Un terç de les consultes dirigides a aquest servei han estat de llars afectades per problemes de sobreendeutament.

Així doncs, per donar una millor atenció a la ciutadania, la Diputació de Barcelona ha creat el Servei d’Intermediació pels Deutes d’Habitatge (SIDH) els destinataris del qual són els propietaris d’un únic habitatge en propietat, que no puguin fer front a les quotes del préstec hipotecari i que hagin intentat negociar prèviament amb la seva entitat bancària.

Els usuaris poden accedir al (SIDH) a través dels Serveis Socials Municipals, les Oficines Locals d’Habitatge o les Oficines de Consum dels municipis on resideixin.

Aquestes instàncies derivaran el cas al punt concret d’atenció on les famílies seran ateses per lletrats especialitzats, gràcies al conveni entre la Diputació i els diferents Col·legis d’Advocats de la demarcació de Barcelona. Un cop analitzat el cas, s’elaborarà una proposta de resolució que s’enviarà al servei Ofideute de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. Ofideute adreçarà a  l’entitat financera que pertoqui la proposta d’acord entre les dues parts. La resposta que s’obtingui per part de l’entitat bancària la comunicarà als interessats la Diputació, que és qui ha fa la gestió directa amb les famílies.

Des del mes de novembre ja hi ha en funcionament, com a prova pilot,  el SIDH d’Igualada que dóna cobertura als ciutadans dels 32 municipis de l’Anoia. En els primers quinze dies de servei ja havia obert 15 expedients. Està previst que fins al mes de març de 2013 es puguin obrir 26 oficines més en la demarcació de Barcelona, que donaran servei als 311 municipis de la demarcació (exceptuant la ciutat de Barcelona).

[/level-premium]

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here