Sant Feliu de Llobregat, Vallirana, Viladecans i Gavà commemoren aquest 50è aniversari amb exposicions i publicacions monogràfiques, que ens transporten a la nit de Nadal en que el Baix Llobregat va despertar completament blanc

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]A[/dropcap]l desembre de 1962 una capa de neu va cobrir els municipis del Baix Llobregat, que en molts casos van quedar aïllats durant hores. La neu va començar a caure durant la nit de Nadal i no va va deixar de caure fins Sant Esteve. Cinquanta anys després algunes d’aquelles localitats han volgut recordar aquell moment, a partir d’exposicions de fotografies i amb el seu testimoniatge o mitjançant publicacions sobre un fet tant peculiar.

La festivitat de Nadal començava a celebrar-se aquell dia 24 de 1962 a la nit. Després de sopar, si hi havia canalla, es preparava el tronc per fer cagar el tió i a dos quarts de dotze, la població és congregava a l’església per tal de participar de la Missa del Gall…

Gavà

A Gavà,  aquella nit,  joves de l’Aspirantat, vestits amb els vestuari llogat pels Pastorets, van escenificar l’adoració a Jesús per part del pastors, en un pessebre vivent muntat al costat de la Rectoria. Un cop finalitzat l’acte litúrgic, molts assistents es disposaren a contemplar el pessebre vivent. Fou llavors quan començaren a caure els primers flocs de neu sobre els carrers de Gavà, davant la gran sorpresa de la gent que s’hi havia congregat.

El Museu de Gavà acull des d’aquesta setmana l’exposició “Gavà, 1962. L’any de la nevada”, que fa un repàs de la situació de la ciutat en aquella època a partir de les fotografies i els objectes que han cedit un centenar de persones i entitats.

La mostra, que es podrà veure fins al mes de març, fa un repàs als canvis que va viure la ciutat en la dècada dels seixanta. L’activitat associativa, la creació de fàbriques o l’organització de les ciutats són alguns dels àmbits dels que parla la mostra; així com de la recuperació de la fira d’espàrrecs, una tradició que encara es conserva.

Viladecans

L’exposició fotogràfica “La nevada del 62. Un record inesborrable”, va ser inaugurada recentment i s’hi pot fer una visita guiada que et transporta per les vivències de diversos testimonis. Les propostes, totes a l’Ateneu d’Entitats Pablo Picasso, integren més de 30 imatges que retraten com es va viure la gran nevada a Viladecans.

La  mostra es podrà veure fins al 19 de gener. Una dotzena d’aquestes imatges han estat cedides expressament per a la mostra per la ciutadania i la resta forma part del fons visual de l’Arxiu Municipal.

Sant Feliu de Llobregat

Sant Feliu ha escollit commemorar el 50è aniversari de la nevada del 62′, presentant un llibre digital monogràfic sobre el tema: “Sota un llençol de neu: Sant Feliu el 1962”.

Aquesta publicació electrònica és una crònica de la nevada i mostra com era Sant Feliu de Llobregat l’any 1962. El llibre dóna a conèixer diferents aspectes del context local d’aquell anys, i en concret d’aquells dies. El text i les imatges fan un recorregut per els carrers, els parcs i els edificis que hi havia i per les formes d’oci, les entitats i el lleure dels santfeliuencs i santfeliuenques de l’època.

També s’hi apleguen diversos testimonis sobre la nevada. En total, s’hi poden veure entorn d’un centenar d’imatges de la ciutat de Sant Feliu nevada. Són fotografies que es conserven a l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, procedents del fons de l’Ajuntament de Sant Feliu i de les donacions de ciutadans i ciutadanes del municipi.

També  s’hi pot veure un vídeo amb el testimoni de Blas Serrano Miranda, aleshores un jove de 18 anys que feia d’aprenent del fotògraf municipal Joaquim Ferrer i Fité. L’obra desvetlla fragments del que va cobrir la neu i permet apropar-nos al passat, amb l’objectiu d’aconseguir que les noves generacions, usuàries habituals de les noves tecnologies, puguin conèixer una mica més la història de Sant Feliu amb la finalitat de comprendre millor la ciutat d’avui.

El llibre ja es pot  descarregar a a través d’aquest enllaç.

Vallirana

Amics de Vallirana ha fet arribar a l’Ajuntament de la localitat, unes fotografies del que va ser la històrica nevada del desembre del 1962 a Catalunya. En aquestes fotografies es pot observar la incidència que va tenir la nevada en alguns indrets de la vila, així com fer una composició de com era Vallirana a principis dels anys 60.

Amics de Vallirana i l’Ajuntament volen compartir aquestes imatges històriques tot just quan es compleixen el 50 anys de la nevada. Les podeu trobar seguint aquest enllaç

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here