La comarca va rebre els Reis Mags de maneres molt originals i diverses, com és el cas de Castelldefels, on Ses Majestats van arribar en veler, o el de Sant Boi, on els Reis van arribar en ferrocarril. A més, a diverses localitats hi ha personatges molt especials que acompanyen l’arribada dels Reis, com el Mag Maginet de Cornellà o l’astròleg Sadurní de Sant Joan Despí

Abrera

Imatge de la cavalcada de Reis a Abrera. Font: Ajuntament d’Abrera

Centenars d´abrerencs i abrerenques van sortir al carrer en la vetllada més màgica de l´any per rebre ses majestats  els Reis d´Orient que van arribar a Abrera en tren.

Melcior, Gaspar i Baltasar van arribar en tren a l´estació on ja hi era tothom concentrat i van ser rebuts per les autoritats del municipi. L´alcaldessa d´Abrera, Maria Soler, els va donar la benvinguda en nom del poble d´Abrera i els va lliurar la clau màgica que obre totes les portes. Soler va aprofitar per demanar als reis un any 2013 millor que l´anterior, i feina per als joves i pares que estan desocupats.

Desprès de saludar tots els veins, la cavalcada va engegar amb el patge Viu-Viu seguit de l´Estrella de l´Orient. Conformava l´àmplia comitiva la carrosa de l´Escola de Música, la carrosa dels regals, la dels carbonaires, les tres carrroses dels Reis, un grup d´animació i un altre de precussió i una banda de música.

La comitiva reial va iniciar el recorregut pel centre del municipi: passeig de l´Estació, carrer Llobregat, carrer de Josep Tarradelles, Avinguda de la Generalitat, carrer de Sant Jaume, carrer Rebato, avinguda de la Generalitat, paseig de l´església i carrer Major.

Abans de fer el recorregut per totes les cases del municipi per deixar-hi els regals, els Reis també van visitar els casals socials de Can Vilalba, Santa Maria de Vilalba i Ca n´Amat.

Castelldefels

Imatge de la cavalcada de Reis a Castelldefels. Font: Ajuntament de Castelldefels

Milers de nens i nenes de Castelldefels, acompanyats de les seves famílies, van desbordar el Port Ginesta i els carrers de la ciutat per donar la benvinguda i la seva carta a Melcior, Gaspar i Baltasar

El passat 5 de gener al matí, el Port Ginesta va ser un any més l’escenari màgic del desembarcament a Castelldefels dels Reis Mags d’Orient. Els tres reis van arribar a bord del veler El Far i van ser rebuts de manera oficial per membres del consistori; però sobretot per milers de nens i nenes que, acompanyats per les seves famílies, van voler lliurar la seva carta als reis quan abans millor.

Els reis, secundats pels seus seguicis, els van atendre gustosament per després traslladar-se en cotxes d’època, fins el Castell de Castelldefels, on van descansar del viatge i van ultimar els detalls de la Cavalcada i de l’operatiu de lliurament de regals a les llars, desenvolupat la nit del 5 al 6 de gener.

A la tarda, la Cavalcada de Reis va sortir del Castell i, després d’un recorregut pels carrers del centre de la ciutat, va finalitzar a la plaça de l’Església. La comitiva, guiada per la carrossa de l’Estel d’Orient, va estar formada per les tres carrosses de Melcior, Gaspar i Baltasar, la carbonera portada pels Diables de Castelldefels, i les diferents carrosses integrades per entitats del municipi que, juntament amb 200 voluntaris per ajudar al desenvolupament de la cavalcada, van voler acompanyar a ses majestats.

Ja al balcó de l’ajuntament, l’alcalde els va lliurar les claus de la ciutat, i van escoltar la lectura de la carta de desitjos comuns per a la ciutat que va guanyar el concurs que es va dur a terme entre els escolars de tercer i quart de primària. Enguany els guanyadors van ser “Els Somiatruites” de 3er A de l’Escola Gaudí.

Acabada aquesta recepció oficial, els Reis van recollir les darreres cartes a la plaça de l’Església per després efectuar l’operatiu nocturn de repartiment de regals a totes les llars de la ciutat.

Castellví de Rosanes

Imatge de la cavalcada de Reis a Castellví de Rosanes. Font: Ajuntament de Castellví de Rosanes

La visita dels tres Reis d’Orient a Castellví de Rosanes va posar el punt final a les celebracions nadalenques del municipi, que van arrencar el 15 de desembre amb l’encesa de l’estel que va guiar dissabte Ses Majestats en el seu camí fins a Castellví. Els Reis van acomiadar-se fins l’any que ve després de fer una visita a la gent gran de la residència de Can Sunyer.

La comitiva reial va fer la seva entrada al nucli urbà la tarda del 5 de gener per l’avinguda de la Mare de Déu de Montserrat i la banda sesrovirenca Retumband va ser l’encarregada, novament, d’obrir el pas amb els seus animats ritmes. El Patge Picarol, amb la seva carrossa, va tornar a Castellví després d’haver vingut ara fa uns dies a recollir les cartes dels infants. Darrere seu, Melcior, Gaspar i Baltasar van saludar els nens i nenes del municipi mentre van anar recorrent el camí fins a la plaça del poble. Un cop allà, van baixar de la carrossa i des del balcó de l’ajuntament, l’alcalde els va donar la benvinguda i els va lliurar la clau màgica que els va obrir durant la nit les portes de les cases.

Baltasar va ser l’encarregat d’adreçar unes paraules als infants i a les seves famílies, que esperaven la salutació dels Reis des de la plaça del poble. Acabat l’acte de benviguda, Ses Majestats van rebre personalment els nens i nenes a la sala del CCR, abans d’iniciar el repartiment dels regals per les cases.

Melcior va visitar la gent gran de la residència Palau de Can Sunyer. Els i les residents, acompanyats de les seves famílies, van esperar amb molta il·lusió la visita, durant la qual van rebre de mans de Melcior els seus regals. El rei va repartir també ahir al matí els regals als nens i nenes dels barris de Can Sunyer i Valldaina que van acostar-se a la residència per saludar-lo personalment.

Després d’aquesta visita, Ses Majestats es van acomiadar de Castellví fins l’any vinent.

Cornellà

Com cada any, Cornellà va rebre la visita de Ses Majestats els Reis d’Orient el vespre del 5 de gener. Aquest és, sens dubte, un dels moments més esperats per tots els infants de la ciutat. Aquest any, Ses Majestat Melcior, Gaspar i Baltasar van arribar a Cornellà sobre de catifes voladores, puntualment a les sis de la tarda al parc de la Infanta i, després de la festa de benvinguda, va començar la cavalcada pels carrers de la ciutat.

Al voltant de les 20.00 hores Ses Majestats van fer els seus parlaments des del balcó del Consistori i, després, van seguir fent camí per Cornellà, repartint regals i caramels, fins al carrer d’Ignasi Iglesias.

La cavalcada de reis va ser tot un èxit, amb el repartiment de 3,5 tones de caramels sense gluten i amb una rua amb més animació. Les vuit carrosses que conformen el seguici reial van estar acompanyades, aquest any, per grups de dinamització i grups de percussió i batukada de la ciutat.

Imatge de la cavalcada de Reis de Cornellà. Font: Ajuntament de Cornellà

Els nenes i nenes de Cornellà, però, gaudeixen durant els dies previs a la cavalcada, de la visita d’un personatge molt especial: el Mag Maginet. De l’1 al 4 de gener, al Parc de Can Mercader, s’instal·la un autèntic campament oriental amb malabars, dansa del ventre, tallers de manualitats, animacions interculturals, mostra d’oficis artesans… I sobretot una carpa on els nens i les nenes de la ciutat, guiats pel Mag Maginet, descobreixen com utilitzar l’element màgic que mostrarà als Reis Mags el camí fins a Cornellà.

A més de moltes altres sorpreses, cada tarda hi ha xocolatada solidària, organitzada per l’entitat Cornellà Solidari. El Campament és obert de 18 a 21 hores.

El Prat

Els Reis Mags van arribar al Prat carregats de joguines i novetats. D’una banda, el Garatge Reial va permetre als més menuts conèixer de prop com són les carrosses de Ses Majestats que es van poder visitar a la pista del Xavier Marcilla. Allà mateix també hi havia un mercat artesanal i un conte-contes.

L’altra novetat va ser l’emplaçament inicial: el Cèntric Espai Cultural. Allà l’alcalde Lluís Tejedor, va lliurar el pa i la sal com a símbol de benvinguda així com les claus de la ciutat a Ses Majestats, perquè puguessin entrar a totes les llars i deixar els regals de la família.

Després els Reis van aparèixer al barri de Sant Cosme, on va començar la cavalcada des de la prefectura de la Policia Local, i va anar circulant pel carrer Riu Llobregat, les avingudes Pompeu Fabra i Remolar, Carretera de la Marina, Verge de Montserrat i Frederic Soler fins la Plaça de la Vila, on els Reis van fer el tradicional parlament.

Martorell

Imatge de la cavalcada de Reis a Martorell. Font: Ajuntament de Martorell

Prop de 5.000 persones han gaudit dels espectacles de la programació de ‘La Màgia del Nadal’, segons dades del Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones de Martorell (PMSAPM). L’activitat, que s’ha dut a terme del 14 de desembre al 5 de gener, segueix a l’alça i es consolida com a oferta lúdica durant l’època nadalenca.

L’activitat més destacada va ser la Cavalcada de Reis, que durant tot el recorregut va aplegar a una munió de persones. Els Reis Melcior, Gaspar i Baltasar van desfilaar pels carrers del poble carregats de bons desitjos pel nou any. A les 17.30h hi va haver la cantada de Nadales amb la Coral Ars Nova i la Coral Infantil al Pont del Diable, tot seguit els Reis es van desplaçar en cotxe descapotable fins la Plaça de la Vila.

Des del balcó de l’Ajuntament, el Patge Viu Viu va saludar els nens i nenes de Martorell i l’alcalde, Salvador Esteve, va lliurar als tres mags la clau que obre les cases dels infants. Seguidament el Patronat de la Cavalcada de Reis arrencà la desfilada del cinquantenari que, enguany, va compart amb la presència d’un nou personatge, la Fada Estel i d’una nova carrossa, la del Pessebre Vivent.

Olesa de Montserrat

Els carrers d’Olesa plens a vessar, infants emocionats, pares il·lusionats, somriures, música,llum  i color. Aquests són els trets que defineixen l’ambient que es va viure la nit de Reis pels carrers d’Olesa per donar la benvinguda a Ses Majestats d’Orient.

Olesa va viure una nit màgica. La cavalcada d’enguany es presentava amb unes carrosses amb la decoració totalment renovada, amb nous vestits per als Reis i els Patges, amb banda de majorets, caps grossos i fins a tres colles batukaires. I és que Melcior, Gaspar i Baltasar, van ser rebuts amb tots els honors. Les Carrosses dels Reis van desfilar pels carrers d’Olesa en una cavalcada en la que les entitats hi ha tingut un paper molt destacat.

Imatge de la cavalcada de Reis a Olesa de Montserrat. Font: Ajuntament d’Olesa de Montserrat

De fet, l’agraïment cap a aquestes entitats i cap a tots aquells que van fer possible la celebració de la cavalcada, va ser el primer que va expressar l’Alcalde, Salvador Prat, en sortir al balcó de l’Ajuntament per donar la benvinguda als Reis. Una rebuda que aquest any havia estat precedida per l’actuació de la Banda de l’Escola Municipal de Música des del mateix balcó de l’Ajuntament.

L’Alcalde es va dirigir a Ses Majestats en nom del poble d’Olesa per demanar-los “treball i habitatge digne per a tot-hom”. I, en una clara al·lusió al fatídic accident de trànsit en el que va perdre la vida a un jove olesà, que va ser enterrat precisament el dia abans per la tarda, va demanar “carreteres més segures”. L’Alcalde també va tenir paraules per la gent gran d’Olesa de qui va dir, “s’han guanyat el dret, ben merescut, a tenir una jubilació digna i tranqui-la”. I, naturalment, va demanar també per als infants d’Olesa, els grans protagonistes de la nit de Reis, dient a Ses Majestats que “tots es mereixen un regal”. Tot seguit l’Alcalde va fer l’acte de lliurament de la clau màgica que obre la porta de totes les cases d’Olesa als Reis.

Va ser el Rei Gaspar l’encarregat de rebre la clau i de dirigir unes paraules als infants d’Olesa que, des d’una plaça plena de gom a gom, seguien emocionats cada detall de tot el què succeïa al balcó de l’Ajuntament.

La cavalcada va transcórrer amb total normalitat, amb un ambient purament festiu i sense cap incident. En acabar la cavalcada i l’acte oficial de benvinguda a Ses Majestats des del Balcó de l’Ajuntament, els Reis Mags d’Orient es van dirigir, acompanyats de les autoritats locals, a visitar els avis de les residències d’Olesa.

Sant Boi

Els Reis de l’Orient van arribar en un trenet per recordar el centenari del carrilet. Sant Boi va donar la benvinguda el proper dissabte, a les 17.30 hores, a Melcior, Gaspar i Baltasar al parc de la Muntanyeta. Sas Majestats van sortir en comitiva pels carrers de la ciutat fins a la plaça de l’Ajuntament. Cap a les 21 hores, des del balcó de la Casa de la Vila, van saludar tothom i se’ls va lliurar la clau màgica perquè puguéssin entrar a totes les cases del municipi.

La Cavalcada d’enguany va retre homenatge al Sant Boi de fa cent anys, aprofitant la fita del centenari de l’arribada del ferrocarril a la ciutat (un 29 de desembre de 1912). Les carrosses de les entitats ciutadans participants (un total de 9) van mostrar escenografies que remeten a les joguines amb què els nens gaudien ara fa cent anys: el cavall de fusta, l’os de peluix, la casa de nines, i altres. El vestuari de les persones que anaven a damunt d’aquestes carrosses també era d’època. Al llarg del recorregut, diferents comitives o comparses a peu (de la companyia de teatre de carrer Gog i Magog) van anar escenificant un món oníric a través de diferents personatges sorgits de la màgia i el somni.

Els Reis d’Orient van arribar enguany a Sant Boi en “ferrocarril”, com a passatgers d’un trenet que va fer parada a l’amfiteatre de la Muntanyeta. Tot seguit van començar el seu recorregut pels carrers de la ciutat, fins la plaça de l’Ajuntament.

Sant Climent

Imatge de la cavalcada de Reis de Sant Climent de Llobregat. Font: Ajuntament de Sant Climent de Llobregat

La festa va arrencar a les 18.00h aproximadament, quan els patges reials van rebre a sa majestats al Parc de Bombers de Sant Climent. Els Reis van començara la seva cavalcada acompanyats per les carroces tradicionals, camions dels regals, els carboners, bombers i policia local.

Durant el trajecte els nois i noies de la comissió dels reis 2013 van repartir bengales entre els més petits. Passant per la zona industrial, la cavalcada va pujar pel carrer Moll fins a arribar a la Plaça de la Vila, i va acabar al patí de l’escola Sant Climent,el séu punt de destí,  a on es va fer la rebuda oficial per part de l’alcalde, Isidre Sierra.

L’alcalde els va entregar la clau que obre totes les cases de Sant Climent, per portar els regals la nit màgica dels Reis.

La novetat d’enguany va ser que la cavalcada es va retransmetre en directe via el twitter @santcliment. Tots aquells que van voler penjar fotos de la cavalcada i de l’entrega de cartes van poder utilitzar el hastag #reis2013santcliment

Sant Feliu de Llobregat

Imatge de la cavalcada de Reis de Sant Feliu de Llobregat. Font: Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

El dissabte 5 de gener, els Reis Mags van iniciar des dels jardins del Palau Falguera la tradicional Cavalcada pels carrers de la ciutat. La comitiva reial va arribar a la plaça de la Vila a les 20.30 h, on va ser rebuda per les autoritats de la ciutat. A continuació, l’alcalde de la ciutat, Jordi San José, va lliurar al rei Melcior el pa i la sal com a símbol d’acolliment.

Nens i nenes del Consell d’Infants van participar en l’acte. Així, un infant va lliurar al rei Melcior una rosa com a símbol de la ciutat; un altre infant va donar la clau de la ciutat al rei Gaspar i un tercer va llegir la carta de benvinguda amb els desitjos de tots els nens i les nenes de Sant Feliu que després va lliurar al rei Baltasar.

Tot seguit, Ses Majestats els reis d’Orient i l’alcalde van pronunciar un breu discurs des del balcó de l’Ajuntament adreçat a tota la ciutadania. Posteriorment, els reis van recollir les cartes dels nens i nenes des dels trons reials instal.lats a la plaça de la Vila. Al llarg del recorregut de la Cavalcada es van repartir milers de caramels aptes per a celíacs.

Sant Joan Despí

Els nens i nenes de Sant Joan Despí reben abans de l’arribada de Ses Majestats, la visita del laboratori de l’astròleg Sadurní,  instal·lat el 3 i 4 de gener a la plaça de l’Àrea, on poden lliurar la carta als patges i rebre les instruccions d’en Sadurní al seu tendal màgic per tal que dissabte, 5 de gener, Ses Magestats arribin puntutals a la ciutat.

Els Reis Mags de l’Orient arriben a Sant Joan gràcies a que el seu fidel col·laborador a Sant Joan Despí, l’astròleg Sadurní, treballa prèviament per preparar-ho tot. Primer, enllestint les cartes que l’Ajuntament ha fet arribar a tots els nens i les nenes (fins als 9 anys d’edat) i després amb la visita, els passats dies 28 i 29 de desembre, al laboratori màgic de la Torre de la Creu.

El paper dels petits de la ciutat és fonamental perquè els Reis arribin a Sant Joan Despí. En Sadurní cada any els hi demana ajut tot just després haver lliurat la carta als patges (dies 3 i 4 de gener, a la plaça situada davant l’Àrea de Serveis a la Persona, de 18 a 20.30 hores). Al seu tendal màgic, on només els infants hi poden entrar, es prepara l’element necessari per tal que dissabte, 5 de gener, apareguin puntuals a Sant Joan Despí els Reis de l’Orient, com així va ser, en una cavalcada on nens i nenes van gaudir de valent.

Sant Vicenç dels Horts

Seguiu aquest enllaç per accedir a una notícia en profunditat sobre la cavalcada de Reis més antiga de Catalunya.

Vallirana

Imatge de la cavalcada de Reis a Vallirana. Font: Ajuntament de Vallirana

Un any més, Melcior, Gaspar i Baltasar van ser fidels a la cita amb els més menuts de Vallirana i van recórrer el municipi repartint caramels i recollint les cartes dels nens i nenes del municipi. Enguany, la comitiva reial va anar acompanyada pels patges, per “Els Sultans”, la Penya Blaugrana Vallirana i pel Ball de Diables Banyuts de Vallirana, que van col•laborar amb els Reis de l’Orient a fer del 5 de gener una nit màgica.

El recorregut va ser l’habitual, carrer Major des de l’espai Cívic les Sedes fins al barri de les Casetes, amb aturada a l’Ajuntament i a l’Església Parroquial. A la Casa de la Vila, ses Majestats van sortir al balcó de l’Ajuntament per saludar tots els assistents i per dirigir-los unes paraules, així com també ho va fer l’alcaldessa Eva Martínez.

La festa va cloure al Casino Valliranenc on molts dels nens i nenes van esperar amb l’animació infantil per donar personalment la carta al seu rei preferit.

Viladecans

Melcior, Gaspar i Baltasar van arribar a Viladecans carregats de caramels, regals i bons desitjos per a tothom. Els monarques més màgics van arribar a mitja tarda davant d’Atrium on els esperava, des d’una estona abans, el personatge literari infantil Geronimo Stilton.

L’actuació del ratolí escriptor, que ja va visitar Viladecans l’octubre del 2011 amb el seu musical, va tenir lloc a les 18 hores de forma gratuïta. Stilton, acompanyat d’alguns dels protagonistes del musical, es va acostar a Viladecans amb una tasca molt important: ajudar als nens i nenes presents a buscar els Reis d’Orient perquè començéssin la seva rúa festiva pels carrers de la ciutat i puguéssin deixar els seus regals a totes les llars.

 

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here