Des de CCOO de Catalunya han mostrat la seva preocupació i oposició davant del procés privatitzador d’Aigües Ter Llobregat (ATLL) des dels seus inicis, l’any 2010, donat que segons el sindicat, suposa “una hipoteca i una pèrdua de capacitat de gestió per a les properes generacions sobre un bé vital i essencial com és l’aigua”

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]A[/dropcap]igües Ter-Llobregat és una empresa pública, responsable de l’abastament de prop de 5 milions d’habitants i de bona part de l’activitat econòmica catalana, i ha demostrat una bona qualitat en el servei i en el manteniment de les seves infraestructures. Els beneficis que obtenia fins l’any 2007 es repercutien en el propi cicle de l’aigua. A partir d’aquest moment ATLL presenta un dèficit en els seus resultats, donat que els seus costos d’explotació no es compensaven a partir de les seves tarifes, fet agreujat amb les obres d’emergència durant la greu sequera de 2008.

El Consell d’Administració d’ATLL va elaborar l’any 2010 un projecte financer per equilibrar la situació econòmica, amb importants increments de preu en el període 2012-2024. Segons CCOO, aquesta mesura no es va aplicar, ja que es va prioritzar el control de l’IPC català sobre la viabilitat d’ATLL. El sindicat denuncia que cap força política va defensar públicament aquest projecte i que els actuals responsables de la gestió hídrica de Catalunya van trobar així el marc perfecte per justificar novament la privatització d’un servei públic, “traslladant el seu benefici als accionistes de grans corporacions a costa de consumidors i usuaris de l’aigua”, al·lega el sindicat.

Durant l’any passat, l’increment de les tarifes d’ATLL va ser d’un 84’5% (s’ha aprovat un 14% addicional per a 2013), el que ha significat un 26% d’augment directe dels rebuts de l’aigua a Barcelona i a molts municipis d’aquest entorn. Es pot considerar que s’ha concentrat en un sol any l’augment que s’havia calculat en un primer moment per a 2019.

CCOO considera que ATLL podria continuar sent viable simplement desenvolupant un pla financer i que la repercussió sobre els usuaris podria ser més justa i assumible amb la potenciació de veritables criteris socials per part del municipis (responsables de l’abastament directe a les llars), diferenciant els consums bàsics dels prescindibles i evitant el risc d’exclusió de famílies en situació d’atur, de dependència, etc.

Per al sindicat, els costos resultants d’aquest procés de privatització seran majors per a tots els ciutadans, donat que s’hauran d’assumir els beneficis industrials que fins ara es dedicaven a la gestió d’infraestructures de l’aigua. De manera anàloga, defensen que s’haurien de considerar aquelles activitats econòmiques amb problemes de viabilitat. Entenen que s’ha de tendir a l’equilibri financer d’una peça clau pel cicle de l’aigua a Catalunya com és ATLL, però defensen que es pot desenvolupar sense la necessitat de que la gestió d’aquesta passi per mans privades.

Tot plegat ha motivat que els representants dels sindicats majoritaris a Catalunya hagin votat en contra dels “descomunals increments de preus aprovats l’any passat en la Comissió de Preus de Catalunya”. La gestió integral del cicle de l’aigua a Catalunya ha comptat amb avanços evidents als darrers anys que ara es posen en risc. Les fonts d’abastament són essencials per a tenir aigua de qualitat i per a la preservació dels ecosistemes dels quals depenem les persones i l’activitat productiva.

Segons CCOO, una gestió d’ATLL en mans privades pot dificultar les inversions de caràcter ambiental per no ser rendibles, en termes merament comptables, i també mantenir la insostenible dependència de la conca del Ter.

Les reserves actuals dels embassaments catalans, en una situació similar a la de la darrera sequera aquest hivern, ja són un senyal de preocupació que ha d’obligar a reconsiderar certs plantejaments en relació a l’aigua. CCOO de Catalunya rebutja “la desastrosa imatge que està oferint el Govern de Catalunya en relació a un tema clau per a la societat” i defensa una resolució ràpida del conflicte, per tal de donar tranquil·litat als treballadors i treballadores d’ATLL, veritables protagonistes del bon servei que fins ara ha prestat aquesta empresa.

Tot i l’aposta per la gestió pública demostrada per CCOO, i sense entrar en prioritzar una oferta per la gestió d’ATLL sobre altra, no seria una bona notícia per a Catalunya que una única empresa tingués un protagonisme absolut sobre un sector clau com és l’aigua. CCOO de Catalunya està impulsant, juntament amb altres organitzacions, una Iniciativa Ciutadana Europea en defensa de la gestió pública de l’abastament i els sanejament de l’aigua. Per al sindicat, conflictes com el d’ATLL i d’altres que s’estan patint a Catalunya justifiquen plenament la vigència d’aquesta iniciativa del moviment sindical europeu, pel que animen a tota la ciutadania a donar el seu suport via el web http://www.right2water.eu/es.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here