El Baix Llobregat ha estat tradicionalment productor d’una variada gamma d’hortalisses i fruites gràcies a la terra fèrtil, la bondat del clima i l’esforç dels pagesos que cultiven les seves terres. Aquestes zones agrícoles conformen avui dia el Parc Agrari del Baix Llobregat, on també s’hi troba el famós gall de Pota Blava

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]S[/dropcap]ón molt variats els productes característics i de temporada que ofereix la comarca: les carxofes, els porros, les faves i els alls tendres durant la temporada de tardor-hivern, i els tomàquets, els carbassons i les bledes, durant la temporada de primavera-estiu, entre d’altres.

La qualitat de les fruites i verdures del Baix és el resultat d’una manera de fer i d’un comportament general de respecte al medi ambient fonamentat en els usos i costums de la pagesia. A més, la proximitat del Parc als punts de venda de l’entorn metropolità fa possible collir les fruites i les verdures en el moment òptim de maduració i garantint que únicament es troben al mercat en el temps en què cada producte està al punt.

Plat elaborat amb carxofes i capó de Pota Blava, del Parc Agrari del Baix Llobregat

Els experts cuiners de la comarca saben aprofitar molt bé les qualitats d’aquestes hortalisses, les quals són combinades i transformades per tal de satisfer el bon gust de les persones visitants.

La campanya gastronòmica Els Sabors de l’Horta del Baix Llobregat recull la tradició del cultiu i l’art de la cuina en uns plats arrelats a la terra i al lloc on s’elaboren. Seguint aquest enllaç trobareu els restaurants on podeu gaudir d’aquests plats.

Els restauradors de la comarca ofereixen la possibilitat de degustar plats, ja sigui en l’estil més tradicional o en la vessant més creativa de la cuina, en què algun d’aquests productes -identificats com a Producte Fresc del Parc Agrari del Baix Llobregat- n’és el protagonista.

Els productes típics del Parc Agrari

Carxofa Prat

Carxofes del Prat

La Carxofa Prat, amb gairebé 100 anys d’història, és la reina dels cultius del Delta central i té un sabor de gran qualitat. Per tot això, actualment s’està treballant en l’obtenció del distintiu europeu de qualitat d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP).

El tipus de terreny del Delta del Llobregat, profund i fèrtil; el clima ben temperat per la protecció de les muntanyes i l’acció marina de la Mediterrània fan que la carxofa sigui aquí més dolça i tendra.

Segons la nota de tast realitzada per l’Escola d’Hosteleria de Castelldefels, es defineix la Carxofa Prat com a “lleugerament àcida, fresca, intensa, dolça i bellutada. Gustosa i suau. Aquestes característiques contrasten amb les carxofes d’altres procedències, especialment per la suavitat del seu gust, i ser menys oxidativa, així com per la seva textura fina, i la suau astringència produïda per la tenacitat de la carxofa”.

La Carxofa ofereix la màxima qualitat quan es consumeix poques hores després d’haver estat collita. És per això que la Carxofa Prat es comercialitza seguint les determinacions del distintiu Producte FRESC del Parc Agrari, el qual garanteix un temps i una distància mínims entre la collita i el seu trasllat fins al consumidor. La proximitat i la frescor són la garantia d’un producte que manté totes les seves propietats organolèptiques i nutritives.

Espàrrec de Gavà

Espàrrecs de Gavà a la Fira de l’Espàrrec de la localitat

Espàrrec blanc i rodó que creix als camps del Baix Llobregat i que deu gran part del seu coneixement a la fira que hi està especialment dedicada, que es celebra a Gavà des del 1932, i que enguany arribarà a la seva 60ª edició.

És un espàrrec blanc allargat, de mida mitjana i de textura fibrosa. Es caracteritza pel sabor lleument amarg al paladar. El Baix Llobregat és la única zona de Catalunya on es fa aquesta hortalissa a causa de les particulars característiques del sòl que necessita, arenós i poc compacte, i del clima, calorós durant els mesos de la collita. S’acostuma a incorporar a moltes preparacions i sobretot es consumeixen acompanyats amb maionesa o beixamel, així com en crema.

Es comercialitza sobretot als mercats de l’àrea metropolitana, en fresc o en conserva. Quan es venen en fresc, s’agrupen en manats d’unitats del mateix calibre.

Cirera del Baix Llobregat

Cireres del Baix Llobregat

El Baix Llobregat produeix la meitat de les cireres de Catalunya, i n’és la principal comarca productora.Alguns productors han apostat per un cultiu ecològic per donar resposta al consumidor que cerca productes diferenciats i produïts amb la garantia i qualitat controlada.

La cirera és un cultiu tradicional de la comarca, essent la varietat més habitual la Burlat, la més primerenca i l’Starking, tot i que també es conreen una trentena de varietats diferents. El fet que siguin especialment primerenques i de secà fa que les cireres del Baix Llobregat siguin especialment valorades pel seu sabor dolç.

En temporada a agrobotigues i botigues especialitzades i també a les fires especialment dedicades a aquest producte, que es celebren a les localitats baixllobregatines que la produeixen: Santa Coloma de Cervelló, Sant Climent, Torrelles i El Papiol.

El Gall de Pota Blava

La Raça Prat, autòctona de la comarca, es caracteritza pel seu color ros fosc, les potes de color blau pissarra i la cresta senzilla dentada. La cua del gall té plomes abundants i caiguda cap enrere. La seva carn, de color fosc i molt uniforme, és melosa i fina, i sense greixos excessius.

La característica que dóna nom als Pota Blava

Es crien a terra, amb una densitat de producció que no supera els 8 animals per metre quadrat als galliners i l’alimentació dels quals està basada en un mínim del 80% de cereals, estant totalment prohibida la utilització de factors de creixement, com antioxidants, espesants o d’altres similars. L’edat mínima per sacrificar els pollastres es situa entre els 120 i els 180 dies, i fins a 360 en el cas dels capons.

Aquestes especials condicions de criança, molt diferents a la d’altres pollastres, fan possible que el resultat final sigui una carn gustosa, melosa i molt preuada pels restauradors.

El pollastre i capó de la Raça Prat és un dels productes autòctons del Baix Llobregat més distingits per les seves característiques i qualitat. De fet, és l’única au d’aquesta espècie de tot l’estat espanyol que ostenta el segell d’Indicació Geogràfica Protegida, distintiu que otorga la Unió Europea.

 

 

 

 

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here